Sjednica lokalnog parlamenta u Pljevljima: Loša naplata prihoda

0
16

Pljevlja – Na sjednici Skupštine opštine Pljevlja usvojene su izmjene i dopune opštinskog budžeta za tekuću godinu, koji je sa prvobitno planiranih 15, smanjen na 12,95 miliona eura. Osnovni razlog rebalansa, kako je obrazložio predlagač, jeste nemogućnost naplate prihoda od koncesionih naknada i naknade za komunalno opremanje gradskog građevinskog zemljišta.

Po tom osnovu, zaključno sa jučerašnjim danom, u opštinsku kasu slilo se svega 8,7 miliona, a izostane li najavljena uplata Rudnika uglja u iznosu od oko tri miliona eura do kraja ove godine, teško da će se realizovati i tek usvojene izmjene budžeta.

Ova tačka dnevnog reda izazvala je višesatnu raspravu, a za odbornike koalicije DPS – SDP sporno je bilo da li je moralo da dođe do deficita i šta je preduzeto da do minusa ne dođe.

– Možemo konstatovati da nije preduzeto – ništa. Čitav deficit pašće na teret građana. Približno dva miliona umanjen je kapitalni budžet, a u tekućem budžetu umanjeno je ono što je namijenjeno isključivo građanima. Nijesu određeni kriterijumi na koje će se odnositi rebalans. Skloni smo da sve minuse prevalimo na građane, a teret deficita trebalo bi da podnesu svi – rekao je odbornik DPS-a Vlado Milinković.

Odbornici koalicije Za evropska Pljevlja izrazili su sumnju da će i ovakav rebalans biti ostvaren, a način na koji je sam budžet planiran ocijenili su kao nekvalitetan i pogrešan. Za loše stanje u opštini optužili su lokalnu vlast koja, kako je kazao odbornik SDP-a Šećer Bajrović, pravi biznis barijere i otežava dolazak investitora, nema strategiju razvoja opštine, postavljene ciljeve i prioritete.

Odbornik Vladislav Bojović odgovorio je da je najveća biznis barijera režim koji ne dozvoljava investitorima da dođu u Pljevlja i izrazio bojazan da bi moglo biti opstrukcija i kad je u pitanju ruska investicija u gradnju cementare.

– Rebalans je nužno proizvod ponašanja Vlade Crne Gore. Situacija se može promijeniti samo zajedničkim djelovanjem ka onom ko je nosilac vlasti u Crnoj Gori, da shvati jednom da se zakoni moraju poštovati – rekao je dbornik SNP-a Velimir Golubović, uz napomenu da se opština Pljevlja diskriminiše samo iz političkih razloga.

Usvojen je program rada opštine za 2013. godinu, odluka o određivanju lokacije za privremeno skladištenje komunalnog otpada za teritoriju opštine Pljevlja, kao i informacije o stanju u oblasti kulture, sporta i o aktivnostima preduzetim na suzbijanju narkomanije i bolesti zavisnosti za 2012. godinu.

Koalicija Za evropska Pljevlja bila je nezadovoljna i televizijskim prenosom zasijedanja. Odbornicima je, kako je objasnio Radosav Kovačević iz DPS –a, zasmetalo što kamermani i reditelj često koriste trenutke kad su već umorni, kako bi ih uhvatili u nepažnji i držali u kadru nepotrebno dugo. Na ovo je reagovao odbornik Novica Stanić iz Nove srpske demokratije. On je rekao da je to stvar slobode kamermana, a odbornici bi trebalo da budu svjesni da se ne nalaze u kafani i da povedu računa o tome kako se ponašaju. Nakon toga su odbornici DPS-a i SDP-a napustili skupštinsku salu.

DPS-SDP: Predsjednik Skupštine zloupotrebljava funkciju

– Odbornici DPS-a i SDP-a napuštili su zasijedanje Skupštine opštine Pljevlja zato što predsjednik SO zloupotrebljava funkciju u svrhe partijske i privatne bliskosti sa odbornikom Novicom Stanićem. Ovo nije prvi put da se predsjednik SO tako ponaša, pa predlažemo gospodinu Bajiću da svoju funkciju predsjednika prepusti partijskom kolegi Novici Staniću, ili da počne obavljati svoju funkciju u skladu sa statutom i poslovnikom Skupštine opštine Pljevlja – navodi se u saopštenju koje potpisuju šef odborničkog kluba DPS-a Ljubiša Ćurčić i šef odborničkog kluba SDP-a Šećer Bajrović.

(Pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.