Sjednica BNV u južnom Sandžaku – BKZ pokrenula inicijativu za nastavu na bosanskom jeziku

6
40

2

Sandžak, Crna Gora  –  U nedelju je održana peta sjednica Bošnjackog Nacionalnog Vijeća u južnom Sandžaku. Na sjednici je usvojen završni račun budžeta za 2014. godinu i prijedlog budžeta za 2015. godinu.

Na sjednici je usvojena i ostavka predsjednika Izvrsnog odbora Mirsada Džudževića a na istu funkciju jednoglasno je imenovana Alisa Džogovic Murić. Vijećnici ispred Bošnjačke kulturne zajednice su dali prijedlog da se organizuje posebna sjednica po pitanju evidentnog problema egzodusa Bošnjaka iz Južnog Sandžaka što je jednoglasno usvojeno.

Hfz Abdurrahman ef. Kujević je tražio da Vijće preduzme sve neophodne radnje za organizovanje nastave na bosanskom jeziku kao i izradu udžbenika za djecu u sredinama gdje su Bošnjaci većina sto je naišlo na odobravanje i saglasnost ostalih vijećnika.

Na sjednici je bilo razgovora i o drugim bitnim temama kao što je izmjena i dopuna zakona o manjinskim pravima i slobodama. Formirana je komisija za dodjelu stipendija od BNV koju čine Hfz Abdurahman ef. Kujević, Murafid Grbović i Kenana Strujić.

SANA – F.Kujević


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. Pismo Husein-efendije Užičanina iz 1887. godine

  Pismo… ZA BUDJENJE BOSNJAKE…
  “I to oni isti što ih braćom svojom prifatismo, s kojima hljeb i radost dijelismo, s kojima se pobratismo.”
  “tri dana se oni koje voljesmo naslađivahu našijem patnjama”
  “Oni što nas, koliko juče, braćom svojom nazivahu, ispratiše nas halakanjem i pogrdama nečuvenim.”
  ” Nestadoše, kao rukom džehenemskom izbrisane, i džamije, i mektebi i hamami, i hanovi, sve kuće naše zauzeše i razvališe, sva turbeta u zemlju ućeraše, sva mezarja zaoraše, ne ostade ni traga najmanjega, ni kamena na kamenu, ni glasa jednoga, ni travke što naša bijaše. Ničega, ko da ničega nikad ni bilo nije. Ubiše nas žive, i ubiše sve naše mrtve, ni trunke od našijeh stotina godina ne ostade, moj hafize. Ništa. Kao da našeg nikad ne bijaše.”
  ” I vazda treba da nas planina u lice udari, pa da vidimo jasno one oko sebe.”
  “Mi znamo sad ko smo mi i ko su oni. I šta nam iza leđa spremaše, dok smo skupa, za jednom sofrom bili.”
  “da i vas jednom isto zlo od istijeh ljudi ne pogodi a da se ne nadate, pa da se ko i mi, nakon svega probudite i osvrenete oko sebe. Al da vam bude kasno, ko nama, hafize”
  “Pa te preklinjem: budite se dok još vremena ima, podzidajte svoje rabatne živote, uspravite se, stanite na noge, hafize, duše svoje operite, da ne morate, ko mi, glavu obarati onoga dana kad se svi budemo morali u dragoga Allaha zagledati.”

 2. I ovo na slici predstavlja sednicu BNV? Odbornici u mojoj MZ bolje izgledaju i u boljoj prostoriji se sastaju kad imaju neki sastanak. E moj Sulejmane, bio si , jesi i bićeš pojam za sve Bošnjake ma gde se nalazili, kad je u pitanju BNV. Uvek si elegantan, a sednice održavaš u prostorijama dostojnim Veća. Ma milina te je i gledati i slušati kad zasedaš. I Suljo, kad budeš imao malo vremena, posveti malo pažnje ovim južnim Sandžaklijama i nauči ih nekim stvarima. Jer sednice veća ne treba da liče na kafanske sesije, već na akademske skupove.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.