Sigurna kuća i u Novom Pazaru

0
64

Novi Pazar – Sigurna kuća za žrtve nasilja u porodici gradiće se i u Novom Pazaru.

Na sastanku u Gradskoj upravi bilo je riječi o detaljima izrade projektne dokumentacije, a kako je najavljeno, izgradnju takvog objekta, koji bi pokrivao potrebe žrtava nasilja i sa teritorije općina, Sjenice, Tutina i Raške, treba očekivati u prvoj polovini 2013.godine.

Gradonačelnik Novog Pazara, Meho Mahmutović, zamjenik gradonačelnika Ahmedin Škrijelj, šaf kabineta gradonačelnika Mirsad Jusufović i načelnik Odeljenja za privredu Ramiz Paljevac, zajedno sa predstavnicima centara za socijalni rad u regiji, nevladinog sektora i  humanitarne organizacije ADRA, na sastanku u Gradskoj upravi razgovarali su o sistemskom rešenju problema žrtava nasilja u porodici, odnosno realizaciji projekta izgradnje Sigurne kuće u Novom Pazaru. Prema riječima direktora novopazarskog Centra za socijalni rad, Adnana Dizdarevića, izgradnja Sigurne kuće u Novom Pazaru imaće veliki značaj, kako za Novi Pazar, tako i za općine, Sjenica, Tutin i Raška.

”Centar za socijalni rad, kao institucija koja se bavi problematikom nasilja u porodici i zaštitom žrtava nasilja u porodici, već duži niz godina se susreće sa određenim problemima koji su vezani za pružanje odgovarajuće pomoći takvim žrtvama. Kao jedno od rešenja, naravno, nameće se potreba za otvaranjem Sigurne kuće, koja bi u svakom slučaju bila od velike pomoći stručnim radnicima Centra u radu sa ovom kategorijom korisnika”, izjavio je Adnan Dizdarević, direktor Centra za socijalni rad u Novom Pazaru.

Potrebe onih koji trpe fizičko, psihičko i ostale oblike naselja su najalarmantinije na lokalu – ocenio je direktor humanitarne organizacije ADRA, mr Igor Mitrović. On je izrazio zadovoljstvo što su svi učesnici sastanka izrazili iskrenu posvećenost realčizaciji ideje o izgradnji Sigurne Kuće u Novom Pazaru.

”Adra je sa svojim sedmogodišnjim iskustvom, sa dvije Sigurne kuće, koje smo pokrenuli u Kragujevcu i Smederevu, jedan partner koji je spreman da ponudi to iskustvo koje ima, i da sa drugim akterima učini tu ideju, ne samo mogućom već i održivom na duži rok. Imamo partnera koji će biti sa nama, nadamo se i u cijeloj priči, koji će omogućiti da Sigurna kuća ima neku svoju vrstu socijalne proizvodnje, ili pružanja socijalnih usluga. To bi bio neki satelit u funkciji Sigurne kuće, gdje bi ona finansijski sama sebe održavala, makar u jednom dobrom dijelu”, izjavio je mr Igor Mitrović, izvršni direktor humanitarne organizacije ADRA.

U narednom periodu radiće se na izradi projektne dokumentacije, najavljeno je na sastanku, a početak izgradnje Sigurne kuće u Novom Pazaru može se očekivati u prvoj polovini naredne godine.

Izvor: Rtv.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.