Šesto predavanje Gradimo mostove a ne zidove: Uloga univerziteta u izgradnji mira

0
18

Novi Pazar – Doc. dr Rifat Redžović, profesor Departmana za pedagoško-psihološke nauke, Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, održao je 09.04.2012. godine iz predmeta Interkulturalno razumevanje, ljudska prava i pomirenje, predavanja na temu: “Odnos između ljudskih prava i političkog delovanja i dileme koje slede”;

Cilj predavanja ogleda se u težnji da se studentima Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru predoči značaj i uloga koje ljudska prava treba da imaju u procesu demokratizacije društva i neraskidivoj vezi koja postoji kada su u pitanju korelacije stepena poštovanja ljudskih prava i demokratičnosti određene političke zajednice. U toku predavanja profesor Redžović je istakao, da govoriti o ljudskim pravima u nedemokratskim društvima ili tranzicionim društvima kakvo je naše, jeste zaista ozbiljan i sveobuhvatan posao kojim treba nadomestiti propušteno kada je u pitanju edukacija i posebno, primena ideje o prirodi ljudskih prava, njihovom univerzalnom karakteru i življenju sa tom idejom bez obzira gdje i kakve živote vodili. Profesor Redžović je naglasio, da nas istorija ovih prostora i iskustva koja imamo nedvosmisleno trebaju usmeriti prema tome da moramo prihvatiti ideje o slobodi i nezavisnosti, kako, svakog pojedinca, tako, i kolektiviteta koji živi na ovim prostorima. Takođe je naglasio, da to istorijsko nasleđe, taj rušilački element koji se nikako ne da izkoreniti sa ovih prostora je zapravo posledica nedovoljne upućenosti u ideje koje proklamiraju univerzalne vrijednosti karakteristične svim ljudima na svetu bez obzira na posebnosti koje su ili urođene, ili stvorene kao posledica kulturološko-civilizacijskog pripadanja određenim vrednostima.

Posebnu pažnju profesor je posvetio osnovnoj svrsi uspostavljanja univerzalnih principa o ljudskim pravima, odnosno težnji da se dostojanstvo i sloboda čoveka zaštite od nekontrolisane moći države koja se mora obuzdati i voditi brigu o implementaciji univerzalnih vrednosti koje se odnose na slobodu svakog pojedinca. U tom kontekstu profesor je ukazao da su ljudska prava i političko delovanje suštinski elementi koji čine drustvenu interakciju, tako da se bez ovih odnosa ne može niti govoriti o čoveku kao društvenom biću.

Na kraju profesor Redžović je istakao da tendencija uspostvljanja univerzalnih principa ljudskih sloboda kroz demokratiju, kao hrisćansko-jevrejsku orijentaciju treba prilagoditi i onim kulturološko-istorijskim entitetima koji nemaju tu tradiciju i u krajnjoj liniji treba imati razumevanja kako i na koji način ove univerzalne vrednosti, vrednosti demokratije, implementirati velikom broju ljudi koji žive u tradicionalnim drustvima, a koja sačinjavaju 4/5 ukupne svetske populacije.

Izvor: Uninp.Edu.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.