Seminar o ženskom preduzetništvu: Važno je da se žene edukuju i razmjenjuju iskustva

0
78

Kako od početne ideje da razrade biznis plan, kako da prepoznaju potrebe tržišta i ispolje svoju kreativnost, bile su neke od tema dvodnevnog seminara „Mediji u funkciji podsticanja ženskog preduzetništva“. Seminar je na Zlataru organizovalo udruženje Forum žena Prijepolja.

Seminaru je prisustvovalo 16 žena iz Nove Varoši, Priboja, Prijepolja i Čajetine, koje su se vještinama vođenja sopstvenog posla učile od predavačice na seminaru, vlasnice agencije za marketing konsalting i dizajn Tijane Sekulić. Seminar je bio prilika i da žene predstave svoje preduzetničke ideje.

Sigurno je interesantno kada govorimo o resursima, oni nas određuju čime ćemo da se bavimo. Ovde je resurs priroda. Ovde je resurs i znanje tih žena, tako da taj spoj i plus neka tehnologija ili marketing mogu da dovedu da se prevaziđu određeni problemi, poput plasmana nekih proizvoda, recimo suvenira – kaže trenerica Tijana Sekulić.

Predsjednica UO Foruma žena Prijepolja Mileva Malešić kaže da je veoma važno znanje koje žene stiču na ovakvim seminarima.

Pored znanja koje je važno, žene na ovakvim seminarima razmjenjuju iskustva. I to je dobar rezultat ovakvih seminara. Jer, ništa se bolje ne prihvata od primjera dobre prakse – kaže predednica UO Foruma žena Prijepolja Mileva Malešić.

Učesnica seminara iz Prijepolja Aleksandra Kuveljić takođe smatra da je razmena iskustava sa drugim ženama veoma bitan segment seminara.

Dobijemo i neko samopouzdanje. Žene koje su već ušle u preduzetničke vode nam govore i o onim manje lepim stvarima. Ali, ako imamo volju i želju da to prevaziđemo, možemo lako da dođemo do cilja – dodaje ona.
Većina žena sopstveni biznis pokreće iz nužde. Tako je učesnica seminara iz Prijepolja Slavojka Reljić odlučila da se bavi proizvodnjom sapuna, pošto je ostala bez posla nakon 18 godina rada.

Iz nužde je i svoj biznis pokrenula predsednica Udruženja poslovnih žena „Vizija“ iz Kragujevaca Biljana Planić.

Mislim da se žensko preduzetništvo pokreće sa mrtve tačke i da žene više razmišljaju o pokretanju sopstvenog posla – kaže Biljana.

Od ukupnog broja preduzetnika u Srbiji, žene čine samo 34 odsto.

Ženama jeste teže, ne zato što su one manje sposobne, već zbog svakodnevnih obaveza koje imaju i samim tim što to nije radno vreme od 8 do 16 sati, već ste ceo dan u poslu – kaže preduzenica i učesnica seminara iz Prijepolja Dragana Varaklić.

Kao šansu da uspeju na tržištu, neke žene su videle u udruživanju, ali i tu postoje određene prepreke.

Mislim da nam nedostaje tržište. Mi smo pokušavale i internet prodaju, odlazak na pojedine sajmove i izlaganja. Međutim, sve je to sporadično. Jeste značajno, ali ne u tom obimu u kome mi težimo da bude – kaže predsednica Udruženja „Stari zanati za novo doba“ iz Nove Varoši Brankica Ratković.
I zbog svih prepreka, savet dugogodišenje preduzetnice Dušanke Stević je da je važno da se žene na samom početku pre svega naoružaju strpljenjem i velikim radom, ali i da budu spremne na odricanja u korist tog rada.

Violeta Tošić iz Udruženja „Sačuvajmo selo“ iz Priboja ženama koje planiraju da započnu sopstveni biznis preporučuje da pre svega procene u čemu su zaista dobre i šta vole da rade.

Slično smatra i učesnica seminara iz Prijepolja Milica Joksimović.

Donekle, svi sebe vidimo u nekoj vrsti preduzetništva, s tim što ta kreativnost nije toliko prepoznatljiva – kaže Milica.

Seminar je realizovan u okviru projekta „Mediji u funkciji podsticanja ženskog preduzetništva“, koji Forum žena Prijepolja realizuje u okviru trogodišnjeg projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, a koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, uz finansijsku podršku Evropske unije.

 

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.