Sektoru za vanredne situacije predloženo da proglasi vanredno stanje

0
18

Pljevlja – Predsjednik općine Miloje Pupović uputio je 6. februara Sektoru za vanredne situacije i civilnu bezbjednost Ministarstva unutrašnjih poslova prijedlog za proglašenje vanrednog stanja na teritoriji općine Pljevlja, zbog obilnih sniježnih padavina.

U dopisu se kaže:

U cilju nastavljanja preventivnih i operativnih aktivnosti koje već sprovode nadležni organi općine Pljevlja na sanaciji stanja nastalog usled vremenskih nepogoda i procjene ugroženosti od mogućih rizika, predlažemo da ovaj dopis smatrate našim predlogom za proglašenje vanrednog stanja na teritoriji općine Pljevlja.

Vremenske nepogode manifestovane obilnim snježnim padavinama prouzrokovale su na teritoriji opštine Pljevlja povećani rizik od normalnog odnosno mogućeg odvijanja osnovnih aktivnosti na našoj teritoriji. Svi putni pravci prema seoskim mjesnim zajednicama su neprohodni, a postoji potreba za interventnim djelovanjem u slučajevima bolesti ili smrti. Općinska javna preduzeća koja vrše komunalne djelatnosti na teritoriji Općine Pljevlja ne raspolažu sa dovoljnim materijalno – tehničkim sredstavima za djelovanje u ovakvim ekstremnim vremenskim uslovima. Cijenimo da nam je potrebna pomoć u mehanizaciji, naftnim derivatima i ljudstvu za upravljanje mehanizacijom kojom raspolažu preduzeća čiji osnivač nije Općina. U prvom redu mislimo na Rudnik uglja a.d. Pljevlja, Termoelektranu „Pljevlja“, „Vektru Jakić“ i neka privatna preduzeća.

Proglašenjem vanrednog stanja stekle bi se zakonske pretpostavke da Predsjednik Općine u skladu sa svojim pravima i obavezama propisanim članom 42. Zakona o zaštiti i spašavanju, mobiliše sve ljudske i materijalne resurse sa područja Općine radi otklanjanja mogućih posljedica.

Molimo Vas da ovaj Zahtjev u mogućoj mjeri razmotrite i da nas što prije obavijestite, navodi se u predlogu predsjednika Pupovića.

Izvor: Pljevlja.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.