SBK ima potencijala da izraste u modernu snagu, ako bude imao osjećaj za naprednu Bošnjakinju

1
19

Sa ženom, našom vrijednom Bošnjakinjom, znam da ćemo pomjeriti kamen koji nam je stao na put. SBK ima potencijala da izraste u modernu snagu, ako bude imao osjećaj za naprednu ženu Bošnjakinju i ako dopusti i ženi da ih zajedno sa muškarcima vodi. Pogledajte koliko su samo Srebreničanke uradile za Bosnu. Da nije bilo srebreničkih Bošnjakinja, ne bi se danas sigurno govorilo o genocidu u Bosni. Prešutio bi se zločin genocida, kao što se ne govori puno o zločinu genocida u Prijedoru i drugim gradovima Bosne gdje se nastradalo možda i više. Divim se tim ženama.
Bošnjaci.Net: Cijenjena gospođo Boškailo, nedavno je iz štampe izašao vaš novi roman “Karakondžula” u izdanju tri države, Bosne, Hrvatske i Crne Gore. Šta to znači upravo za vas i vaša djela?
Dr. BOŠKAILO: To je velika stvar. To znači da je djelo vrijedno ne samo za Bosnu već i za šire. To znači da knjiga traži i druge prostore. Dobra literatura se ne zadovoljava sa skučenim prostorom, nego se ona, ako ima svoj jaki i živi duh, sama probija i osvaja. U romanu “Karakondžula” stanuje živi duh knjige, i sigurna sam da će ta knjiga trajati. Možda malo prepotentno sa moje strane da tako govorim o svom djelu, ali ja nikako ne mogu da uzmem da je to samo moje djelo. Ustvari, ja sam bila kao medij koji je pružio čitaocima to djelo, koje se samo po sebi stvaralo a ja sam samo zapisivala. To je ta čarobnost te knjige.

Žena Bosne

Bošnjaci.Net: “Karakondžula” je ime koje je upadno i koje se pamti, no i ime koje znači neki bauk, nešto strašno?
Dr. BOŠKAILO: Strašno i jeste, ali ja sam tu strahotu u knjizi ogrnula poetikom, tako da se ona ne doživljava tako strašno. Nježna poetika je u svim mojim romanima dominirajuća. Pa i kada je slučaj sa romanom La Perla, gdje ima dosta erotike, to nije vulgarno, nego je kroz tu poetiku subtilno, ili kod romana “Goli otok”, gdje opisujem strahote bosanske žene u ratu, ali žene koja je daleko od ratišta, žene koja u duši, tijelu, srcu, mozgu doživljava najstrašniji rat. To čekanje nesretnih vijesti o pogibiji najbližih u Bosni koje ona danonoćno u sebi osjeća i nosi. To je strašno stanje. Ta žena izbjeglica koja je u suštini zarobljenica tog Golog otoka sebe, njene biti. Ili pak u romanu “Pešter”. Kako je samo surov taj život na Pešteri za ženu, ali kroz poetiku mojih rečenica i slika, mi to ne osjećamo tako. Uđu te slike u nas i ostaju tu, ali nisu odmah bolne, makar dok čitamo. One su tu i potsjećaju nas i upozoravaju na to nešto što je strašno i bolno. Ili pak roman “Bilija” koji je osvojio nagradu među 150 novih romana u Srbiji kao najbolji roman. Ta psiha žene koju mi često ne možemo da shvatimo. Ti njeni duhovni lomovi, koji svi osuđuju, jer ne znaju da je to nešto jače, nešto čemu se ne možeš oteti, oduprijeti. No, ja bi sada više sa vama o jednoj temi koja je danas veoma bitna, a to je žena danas u Bosni.

Pjesnici su često i vijesnici i vizionari

Bošnjaci.Net: Da. Mi na ovim našim stranicama imali smo prilike čitati vaše kolumne, koje su izuzetno dobro prihvaćene od strane čitaoca i koje se tiču žene u Bosni i Sandžaku.
Dr. BOŠKAILO: Ja u romanima i svojim pjesmama obrađujem teme žene, ali i u svojim kolumnama i raznim tekstovima to mi je najbitnije. Pjesnici su često i vijesnici i vizionari, pa valjda zato sam i ja nekako primorana da o tome pišem. To je nešto što isto tako nesvjesno dođe da napišem. I ja bez da se nekom ulagujem, sjednem i kažem istinu koju ja vidim, a vidim puno. Mislim da je došlo vrijeme da se žene iz Bosne, Sandžaka, odnosno Bošnjakinja počne buditi, osvješćivati, počne boriti da bude aktivnija u svim porama društvene zajednice. Ponavljam ono što svi znamo, a zanemarujemo, a to je, da je žena jedan od dva stuba našeg društva i ako nije jak i taj stub, onda nam je kuća nakrivo, odnosno Bosna i Sandžak nam naheravo stoje i tu ne možemo dalje praviti spratove i kuću, nego samo očekivati kada će i to da se sruši. Zato je bitno da se malo više poradi na tom problemu. Ako smo dovoljno svjesni bit će nam jasno da je neiskorišćenih najmanje 50 % snage intelekta Bošnjakinje. Po svijetu nas ima, ali tamo lakše uspijevamo nego u domovini. Ne zato što je, naprimjer, meni bilo lakše studirati na njemačkom u Njemačkoj i završiti tamo studij i magistrirati, na jednom jeziku koji sam morala naučiti u toku agresije na BiH i kao prognanica u Njemačkoj, nego zato što je na zapadu najbitnije da li si ti sposoban za to, a nikako jesi li žensko ili muško. U našoj Bosni je za ženu deset puta teže da se ostvari u tim višim sverama, nego u razvijenim zemljama svijeta.

Bošnjakinje moraju krenuti naprijed

Bošnjaci.Net: Zašto mislite da je to tako?
Dr. BOŠKAILO: Pa zbog odnosa muškarca prema ženi i zbog odnosa žene prema ženi. Nisu samo muškarci krivi što žena nema u svim porama, posebno u politici, nego i žene same tu više krive. Žena je kod nas često ženi neka vrsta “rivalke” i zato često žena sve radi da na presto ne dođe žena. To nam je valjda vijekovima usađivano i mi toga ne možemo da se otrgnemo. Mi žene u Bosni i Sandžaku gledamo na ženu često baš tako kao “rivalku”, za razliku zapada. Ja sam oduševljena sa Njemicama. Meni će prije žena Njemica, kao ženi pomoći nego muškarac. Upravo zato jer je svjesna šta to znači žena. Njih su palili kao vještice i i one su se izborile. Mi Bošnjakinje kada budemo toga svjesne, kada budemo svjesne da je za višu stvar ponekad mora žrtvovati ta sujeta i pomoći ženi, onda ćemo krenuti naprijed.

Bošnjaci.Net: Šta mislite kada će to doći?
Dr. BOŠKAILO: Već dolazi vrijeme tih promjena u svijesti žene. Osjećam da se žene bude. Možda najviše zahvaljujući ženi iz dijaspore koja je malo odskočila od tog stanja u Bosni i vidjela kako se to u svijetu radi. Bože, koliko nas samo po svijetu ima uspješnih! Pa to je snaga, ogromna snaga! I te žene zajedno sa ženama iz Bosne i Sandžaka će pokrenuti naprijed i Bosnu i Sandžak. To se već dešava. Dovim da mi dragi Allah uslišava dugogodišnju želju, i već je krenulo, hvala Njemu. Prije nekoliko mi se javlja Bošnjakinja iz Toronta. I pošto smo bile istog mišljenja što se tiče tog položaja žene u Bosni krenemo sa projektom tajne grupe istomišljenica koje žele krenuti naprijed. To je bilo kao posijano sjeme iz kojeg je buknula snaga žene. Odjednom su tu kao slijetale jake Bošnjakinje sa svih strana svijeta. Naravno, mi smo shvatile da same ne možemo mnogo učiniti. I Svjetski bošnjački kongres (SBK) je došao u dobrom momentu. Mi Bošnjakinje smo shvatile da žene mogu postići puno više, i dr. Cerić je vrstan vizionar, koji zna šta je dobro za bošnjačku naciju i koji će posebno dati prostora ženi. I desilo se upravo tako. Neki dan su se naše predstavnice sastale sa članovima senata SBK, i ako Bog da, krenuće se. I to me veoma raduje. Raduje me što dr. Cerić ima osjećaj za takvu snagu i što je potpomaže.

Da nije bilo srebreničkih Bošnjakinja, ne bi se danas govorilo o genocidu u Bosni

Bošnjaci.Net: Slušajući vas baš se čini da će se desiti neke promjene. Pomenuli ste SBK a i član ste Senata. Recite nam šta mislite o SBK?
Dr. BOŠKAILO: Jesam član Senata i nisam bila potpuna i sretna tamo jer je premalo žena bilo uključeno. Zato sam krenula u akciju. Žene treba samo pokrenuti, povesti… Ženama treba vođa isto kao i muškarcima. I to je snaga. Oduševim se kada čujem da se po džematima u dijaspori žene organiziraju i tako rade na humanitarmim akcijama. To mi je sada cilj. Sa tim ženama se povezati i organizirati ih. Pozvana sam ovog mjeseca na nekoliko manifestacija gdje su žene oraganizatori i pokušat ću i tako da im predočim koja su one snaga, ali još uvijek uspavana snaga koju pod hitno treba probuditi. Danas je novo vrijeme i bez da je žena uključena u sve tokove, mi nećemo moći uspjeti. Sa ženom, našom vrijednom Bošnjakinjom, znam da ćemo pomjeriti kamen koji nam je stao na put. SBK ima potencijala da izraste u modernu snagu, ako bude imao osjećaj za naprednu ženu Bošnjakinju i ako dopusti i ženi da ih zajedno sa muškarcima vodi. Pogledajte koliko su samo Srebreničanke uradile za Bosnu. Da nije bilo srebreničkih Bošnjakinja, ne bi se danas sigurno govorilo o genocidu u Bosni. Prešutio bi se zločin genocida, kao što se ne govori puno o zločinu genocida u Prijedoru i drugim gradovima Bosne gdje se nastradalo možda i više. Divim se tim ženama.

Bošnjaci.Net: Šta imate sada u planu? Pišete li neki novi roman?
Dr. BOŠKAILO: Sad radim na tom projektu Bošnjakinja i bavim se trenutno poezijim. Za roman mi je potreban dobar komad vremena. Ali ja uvijek tako kao pčelica sakupljam materijal i onda se bacim na juriš i osvojim temu koja dođe nekako nesvejsno, nekako kao odozgo. I nikada unaprijed puno ne mogu reći o čemu će se raditi u mom romanu. To dođe samo po sebi. To odradi onaj Bogom dati mi talenat.

Autor: Esad Krcić

(Sbk)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.