Sarajevo je apsolutni centar islamofobije na Balkanu!

0
13

BiH – Iza napada na reisa Cerića krije se cijeli sistem. Cilj je da se Bošnjaci obezglave. Državne institucije sponzoriraju nasrtaje na islamske vrijednosti.

Državne institucije Sarajevo je apsolutni centar islamofobije na Balkanu, tvrdi u razgovoru za „Dnevni avaz“ poznati tuzlanski novinar i književnik Fatmir Alispahić, autor knjige „Reisofobija“, koja je tek izašla iz štampe.

Medijski plaćenici

Alispahić pojašnjava da je glavni grad BiH ovakav neslavni status dobio „zahvaljujući medijskim plaćenicima koji za velikosrpske i velikohrvatske račune Bošnjacima nameću krivicu, sumnju, nespokojstvo, kako bi samomržnju i islamofobiju prihvatili kao svoj nacionalni program“.

– A ako Bošnjaci prestanu postojati kao muslimani, prestat će i kao Bošnjaci, a tada se i ova zemlja može drukčije zvati – kaže Alispahić. On je godinu temeljito istraživao medijske napade na Islamsku zajednicu u BiH i reisul-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića, a kako bi formirao svojevrstan katalog islamofobije sa više stotina konkretnih primjera vjerske netrpeljivosti i predrasuda prema islamu i vjerskom poglavaru Bošnjaka.

– Ova knjiga je spomenik islamofobima u Sarajevu, koji godinama šire vjersku netrpeljivost prema muslimanima, a svoj šovinizam sakrivaju iza slobode govora. Neko ko je u stanju da opsesivno nasrće na vjerska osjećanja ma koga, ne bi smio biti ni zapadni, ni regionalni partner, kao što su to često bivali urednici „Dana“, „Slobodne Bosne“, „Oslobođenja“ i Federalne TV. U ovoj knjizi, kroz 28 poglavlja, oni su sami sebe zabilježili kao otpadnike od kulture dijaloga i kao podanike onog sistema koji je proizveo genocid nad Bošnjacima – smatra Alispahić.

Historijska paralela

Uvjeren je da iza napada na reisa Cerića stoji cijeli sistem, baš kao i u slučaju sistemskog podmetanja terorizma Bošnjacima. Na osnovu analize više od hiljadu brojeva magazina „Dani“ i „Slobodne Bosne“, kao i u programima FTV-a, tvrdi da je reis Cerić najnapadanija ličnost u BiH. Takav intenzitet i karakter napada, kaže on, nema se čime pravdati, izuzev proračunatom namjerom da se Bošnjaci obezglave i za instituciju reisul-uleme.

– I prije reisul-uleme Cerića bilo je sličnih pokušaja. Zanimljiva je paralela sa čuvenim reisom Džemaludinom ef. Čauševićem. Dao sam jedan širi historijski osvrt i pokazao kako su svi režimi nastojali, a često i uspijevali, da IZBiH svedu u okvire svoje netrpeljivosti prema islamu.

Izuzetak je nekoliko ratnih i poratnih godina. Dejtonsko vrijeme je obnovilo stare bolesti, tako da danas državne institucije ponovo sponzoriraju nasrtaje na islamske vrijednosti. Kada reis Cerić brani IZBiH od ovakvih napada, onda se kaže da on napada slobodu govora. Ali, šovinizam i podstrekavanje vjerske mržnje ne mogu biti sloboda govora. Iza te zamjene teza stoje državne agencije i novinarske udruge – zaključuje Alispahić.

Selektivni napadi

Upravo da bi se shvatilo kako su napadi na IZBiH dio jednog ozbiljnog sistema koji najmanje želi dobro BiH i Bošnjacima, Alispahić je uspoređivao tretman IZBiH sa ostalim konfesijama.

– Reis Cerić je 35 puta dobio negativnu ocjenu u „Danima“, a katolički i pravoslavni sveštenici nisu je dobili ni pet puta. Ni jedan kršćanski velikodostojnik nije bio predmet fotomontaža i ismijavanja, na naslovnicama i duplericama, kao reisul-ulema. U jednoj kolumni u „Slobodnoj Bosni“ reisul-ulema Cerić je za pet godina 50 puta bio negativno tematiziran. Mnoštvo je sličnih usporedbi – navodi Alispahić. Ističe i da su najzanimljiviji intervjui Adnana Silajdžića i Senadina Musabegovića u „Danima“, koji su naslovljeni rečenicama koje oni uopće nisu kazali.

– To je nečuveno! Niz je intervjua u kojima su sagovornici izmanipulirani, jer se sugestivnim pitanjima, najčešće Vildane Selimbegović, tjeraju da jurišaju na reisa Cerića – dodaje Alispahić.

Izvor: DnevniAvaz.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.