Saradnja sa Turskom vraća Novom Pazaru status privredne prijestonice

0
9

Novi Pazar – Na poziv gradonačelnika Novog Pazara, dr Meha Mahmutovića, Novi Pazar je posjetio novoimenovani ambasador Republike Turske u Srbiji, Mehmet Kemal Bozay.

Sastanku sa Bozayem prisustvovali su i najbliži saradnici gradonačelnika Mahmutovića- njegov zamjenik Ahmedin Škrijelj, predsednik Skupštine grada Fuad Baćićanin, pomoćnik gradonačelnika Faruk Suljević I članovi Gradskog vijeća, Rešad Hodžić I Amel Alić.

Interesovanje ambasadora Turske za Sandžak I Novi Pazar, dalo je povoda da se tokom sastanka razgovara o nekoliko za ovaj kraj izuzetno važnih tema, među kojima dominira privredna saradnja.

“Ambasador je veoma brzo reagovao na moj poziv. Upoznali smo njegovu ekselenciju sa privatizacijom Tekstilnog kombinata “Raška”, koja je skoro gotova stvar. Velika turska kompanija Yiltex u okviru “Jeanci Konfeksiyon Istanbul,” koja je formirala Jeanci Serbia d.o.o, uskoro će investirati u Novom Pazaru, i zaposliti na startu oko 400, a u narednom periodu još 700 radnika. Obezbeđivanje egzistencije za 1100 novopazarskih porodica na taj način, nije mala stvar. To je rezultat dobre politike, politike saradnje koju vodimo u poslednjih nekoliko godina.”

Mahmutović istakao je da je lično, u svojstvu gradonačelnika, menadžera, ali i kao građanin zainteresovan i za dolazak drugih kompanija u naš kraj. On je rekao da ovakav stav dele i njegovi saradnici, i da „očekuje svesrdnu pomoć ambasadora u realizaciji te ideje, zato što je svako buduće otvoreno radno mesto jako bitno“.

On  upoznao je ambasadora Turske sa „naporima koje poslednjih godina vlasti ulažu sa ciljem da „ Novi Pazar postane ozbiljan grad, koji ima prijatelje na svim meridijanima, moderan industrijski, turistički i kulturni centar.

„Do sada smo jako dobro sarađivali sa Turskom i ja se na tome zahvaljujem. Upravo su status mosta saradnje sa zemljama u okruženju i otvorenost prema svima, od najvećeg značaja za građane Novog Pazara, i preduslov za ekonomsko –socijalni i svaki drugi napredak“,rekao je gradonačelnik Mahmutović, na kraju javnog obraćanja.

Ambasador Turske u Beogradu naglasio je da je „gradonačelnik Novog Pazara veoma uvažen u turskim državnim i društvenim krugovima, čovek od saradnje i konkretnih ideja za dobrobit lokalne zajednice ali i čitavog regiona“.

„Ovaj region i grad Novi Pazar zaista predstavljaju sponu, pravi most saradnje Srbije i Turske, ali i moje zemlje sa zemljama u vašem najbližem okruženju. Tokom sastanka razmotrili smo niz vrlo osnovanih, realinih načina da ovaj „most „ proširimo, u svrhu poboljšanja i proširenja saradnje. Cilj nam je da što više građana s obe strane ima koristi od naših zajedničkih planova i projekata, i da na kraju poboljšamo ekonomsku situaciju u Novom Pazaru. U tom pravcu moram da kažem da je vaš gradonačelnik osoba od projekata, preduzimljiv i pouzdan partner, spreman da čitavom timu diktira tempo kako bi se realizovale konkretne aktivnosti, od kojih će vaši građani imati direktnih koristi.“ Bozay je rekao da će u narednom periodu češće dolaziti u Novi Pazar jer će zajedničke aktivnosti to zahtevati, kao i da je za Republiku Tursku iz koje on dolazi, ovaj grad veoma poseban.

“Imenom je vaš grad predodređen da bude mesto trgovine, simbol razmene, privređivanja I razvijene ekonomije. Zato vam obećavam da ću, nakon veoma iscrpnog, korisnog razgovoru u Novom Pazaru, dati doprinos kako bi ste, uz napore koje ulažete povratili status koji vam na privrednoj mapi pripada”, zaključio je ambasador Turske u Beogradu, Mehmet Kemal Bozay, tokom posete prestonici Sandžaka.

(novipazar)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.