Saopštenje za javnost Rudnika uglja AD Pljevlja

0
15

Pljevlja – Zatvaranje bezniske pumpe i razlozi zbog kojeg je obustavljen njen rad za Rudnik nejasni i neubjedljivi

Informativna služba Rudnika uglja poslala je saopštenje u kojem navodi da za zatvranje benzinske pumpe nije bilo valjanog razloga. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Radovi na sjeverozapadnom dijelu PK “Potrlica” odvijaju se prema urađenom Dopunskom projektu. Tehnologija otkopavanja uglja i otkrivke vrši se bez prethodnog miniranja, direktinim otkopavanjem hidrauličnim bagerima. Za izvođenje radova po navedenom projektu Rudnik posjeduje odobrenje izdato od Ministarstva ekonomije Crne Gore uz svu prateću dokumentaciju prema Zakonu o rudarstvu Crne Gore.

Izvođenjem rudarskih radova u prethodnom periodu došlo je do deformacija na obodu kopa. Deformacije su manifestovane kroz pukotine u zoni benziske pumpe „Jugopretrol” i na zaobilaznom putu. Pojava pukotina je posledica slijeganja terena, a ne klizanja.

Sadašnje stanje radova ukazuje na sljedeće:

– radovi na uglju i otkrivci završeni su u zoni benziske pumpe i dijela zaobilaznog puta;

– unutrašnje odlagalište je formirano prema projektnoj dokumentaciji i granice unutrašnjeg odlagališta – front napredovanja udaljen je od benzinske pumpe na etaži 760 mnv – 70 metara, a na najnižoj etaži 710 mnv – 270 metara. Formirano unutrašnje odlagalište je rekultivisano.

Deformacije nastale na obodu kopa prate se od početka i u kontinuitetu svakodnevnim vizuelnim osmatranjem i periodičnim geodetskim snimanjem. Stručne službe Rudnika uglja posjeduju dokumentaciju geodetskog osmatranja. Postojeća geodetska dokumenatcija i vizuelna osmatranja ukazuju da je maksimalno vertikalno slijeganje terena od početka snimanja, do zadnjeg snimanja od 25.12. 2012. g. do 14 cm.

Rudnik uglja je u dogovoru sa „Jugopetrolom” Kotor vršio sanacije pukotina i do sada nije bilo nikakvih značajnijih deformacija na ovom objektu. Takođe, Rudnik uglja A.D. Pljevlja izvršio je sanaciju pukotina i na zaobilaznom putu, tako da put nijednog momenta nije bio van funkcije. Do sada niko od vlasnika građevinskih i infrastrukturnih objekata nije imao prijavu oštećenja istih.

Na osnovu uvida u tehničku i prateću dokumentaciju i obilaska terena konstatujemo sljedeće:

– rudarski radovi u zoni benziske pumpe, kao i dijelu obilaznog puta koji tangira površinski kop, su završeni

– unutrašnje odlagalište je formirano i ne postoji otvoreni prostor u kopu u zoni benzinske pumpe, čime je eleminisana mogućnost formiranja klizišta, koje bi ugrozlo funcionalnost objekata u ovoj zoni

– u narednom periodu moguća su manja vertikalna pomjeranja, a njihov intezitet će biti sve manji.  Na to ukazuju vršena geodetska snimanja.

S toga, zatvaranje bezniske pumpe i razlozi zbog kojeg je obustavljen njen rad u najmanju ruku su nejasni i za nas neubjedljivi.

Deformacije na terenu ne ukazuju da  može doći do ekcesnih situacija.

Predstavnici „Jugopetrola” Kotor na sastanku održanom danas, 5. januara, u Pljevljima, konstatovali su da nije bilo nikakvih problema u radu. Takođe, i da dođe do ekcesne situacije, zaštitne mjere pri radu i funkcionisanju su takve da ekces ne može izazvati posledice koje bi ugrozile životnu sredinu ili izazvati veće materijalne štete.

Izvještaj sudskog vještaka koji nismo dobili, a sa kojim smo upoznati iz rješenja o zatvaranju, ne ukazuje na hitnost zatvaranje pumpe, već da postoji potencijalni rizik i da predmetni teren i objekte treba kontinuirano pratiti i osmatrati i eventualno preuzimati određene mjere.

(Pvportal)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.