Saopštenje povodom uvreda srpskog patrijarha na račun muslimana

0
63

U povodu skandaloznih uvrjedljivih izjava na račun islama i muslimana izrečenih od strane novoizabranig patrijarha srpskog Irineja u Nišu 27.01.2010. godine, a koja glasi:

„… mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umeju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele, ili da se priđe njima. To je filozofija islama. Zato je jako teško tim ljudima koji žive nesigurnim životom“,

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izdaje

S  A  O  P  Š  T  E  NJ  E

Najoštrije osuđujemo i u potpunosti odbacujemo uvrjedljive i neistinite optužbe na račun islama i muslimana od strane poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja.

Neshvatljivo je da novoizabrani Patrijarh svoju misiju započinje beskrupuloznim neprijateljskim izjavama prema vjeri islamu, kojoj pripada više od miljardu ljudi u svijetu.

Sasvim je jasno da ova izjava sadrži poziv na genocid jer nedvosmisleno ukazuje da su za Patrijarha muslimani prihvatljivi samo kada su u manjini i kada žive pognutih glava. Znači li to da tamo gdje su muslimani većina, kao u slučaju Sandžaka i Preševske doline, treba poduzeti mjere poput onih u Srebrenici, kako bi njihov broj postao prihvatljiv za Patrijarhovu viziju Srbije.

Podsjećamo Patrijarha da je ovo 21. vijek u kome živimo pod svjetlima civilizirane evropske i međunarodne javnosti, te da su programi Garašanina, Čubrilovića i Ćosića, podržani od njemu sličnim crkvenih velikodostojnika, na njihovu žalost, postali neostvarivi, a osim toga muslimani u Srbiji izgradili su svoje jake vjerske, prosvjetne i kulturne institucije sa ljudima koji imaju dovoljno svijesti i snage braniti svoj opstanak i sopstvene vjerske i kulturne vrijednosti.

Nema sumnje da je ova izjava nanijela ogromnu štetu odnosima Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice, ali i samoj Crkvi i pravoslavlju.

Ukoliko poglavar Srpske pravoslavne crkve želi i minimum dijaloga sa predstavnicima muslimana i islama, očekujemo jasno i nedvosmisleno izvinjenje.

Portparol Mešihata

Samir ef. Tandir

Izvor: IslamskaZajednica.orgSandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.