Saopćenje za javnost SBK-a povodom najavljenog popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini

1
18

BiH – Povodom najavljenog popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini i pokušaja direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Zdenka Milinovića da započeti genocid nad Bošnjacima dovrši „konačnim rješenjem“ putem diskriminirajuće popisnice, Svjetski bošnjački kongres  izdaje:

Osnovno ljudsko pravo je sloboda savjesti i pravo na nacionalno ime.  To  je ustavna kategorija koju mora svako poštivati. I baš kad smo pomislili da će državna Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine poštivati Ustav, šokirani smo disriminatorskim odnosom direktora Agencije Zdenka Milinovića prema nacionalnom imenu „Bošnjak“. Vođen praksom da će Bošnjaci šutke pristati na sve što im se nametne kao i dosada, Zdenko Milinović se usudio da udari na slobodu savjesti i da flagrantno krši pravo Bošnjacima na nacionalno ime. Neprimjereno je da se bilo kome, pa tako i Bošnjacima, oduzima pravo da sami definiraju svoj nacionalni, vjerski, kulturni i državni identitet.

Ne odustajući od dosadašnje prakse prema Bošnjacima, Zdenko Milinović ciljano unosi pometnju oko vjerskog i nacionalnog imena Bošnjaka, oduzimajući im pravo da se oni sami izjasne o svom nacionalnom imenu i svojoj vjerskoj pripadnosti. Unošenje zabune oko nacionalnog i vjerskog imena kod Bošnjaka, te sugestivno nametanje imena „musliman“ za  nacionalno ime Bošnjaka, predstavlja kontinuitet zlonamjernog odnosa prema nacionalnom i državnom pravu Bošnjaka. Formalno sugeriranje pojma „musliman“ za bošnjačku nacionalnost, nije samo jezički pogrešno, već je i naučno neprihvatljivo na isti način kao što se pojmovi „katolik“ i „pravoslavni“ ne mogu primijeniti na nacionalnu odrednicu „Hrvat“ i „Srbin“, iako se zna da su katolici uglavnom Hrvati a pravoslavni uglavnom Srbi u Bosni i Hercegovini.

Imajući na umu gore spomenuto, Svjetski bošnjački kongres od državne Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine zahtjeva:

1.      da Agencija odmah i bezuvjetno iskljući svaku mogućnost da pojam „musliman“ ima nacionalnu odrednicu, jer je riječ „musliman“ isključivo vjerski pojam a nikako nacionalni;

2.      da Agencija odmah i bezuvjetno uvaži zahtjeve bošnjačkih državnih, nacionalnih i kulturnih autoriteta i institucija da se pojam „Bošnjak“ ima tretirati kao nacionalno ime bošnjačkog naroda, bez bilo kojih dodatnih pojmova;

3.      da direktor Agencije Zdenko Milinović odmah i bezuvjetno prestane tumačiti nacionalne i vjerske pojmove kod Bošnjaka, već da oficijelno zatraži od legitimnih i legalnih nacionalnih i vjerskih institucija u Bošnjaka da objasne šta znači „musliman“ a šta „Bošnjak“ kako ne bi brkao ta dva pojma i kako ne bi širio dezinformacije o Bošnjacima u javnosti u ime državne institucije;

4.      da bošnjački predstavnici odmah i bezuvjetno iskoriste svoje zastupničko pravo u Agenciji za statistiku i na vrijeme zaustave kršenje Ustava sa disriminirajućim namjerama na račun slobode savjeti i nacionalnog prava Bošnjaka. Bošnjački predstavnici u Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovine imaju povijesnu odgovornost za budućnost bošnjačkog naroda i bosanske države.

5.      da Agencija, na čelu sa direktorom Zdenkom Milinovićem, ove zahtjeve odmah i bezuvjetno shvati savjesno i odgovorno, jer savjesni i odgovorni Bošnjaci neće dopustiti da im se šutke ubija budućnost njihove djece.

6.      Svjetski bošnjački kongres poziva sve savjesne i odgovorne Bošnjake, kao i sve bošnjačke nacionalne organizacije  u domovini i dijaspori da dignu svoj glas protiv diskriminacije i tako ne dozvole da im se flagrantno krši nacionalno i državno pravo. Vjerski ponos ne sprečava Bošnjake da se na demokratski način bore za svoja legitimna nacionalna i državna prava. Bošnjaci imaju pravo i obavezu da svojoj djeci osiguraju mirnu i prosperitetnu nacionalnu i državnu budućnost u porodici europskih nacija i kultura – kaže se u saopćenju Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Informativna sluzba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Molim sve Bosnjake i Bosnjakinje koji procitaju ovaj post da klikom na ZELENI palac uvis POSREDNO podrze saopstenje SBK-a.

    Sto bi reko muftija ne racunam nista ispod PET STOTINA!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.