Saopćenje Rijaseta povodom najave da će Vanjskopolitički komitet evropskog parlamenta izdati Nacrt rezolucije kojom će se pozvati Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini da se „jasno negativno izrazi o rastu vehabizma”

2
20

Izjave parlamentaraca Evropskog parlamenta Doris Pak i Holanđanina Bastiana Beldera podsjećaju Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini i muslimane Bošnjake na stavove, propagandu i psihološki rat srpskih ekstremista kojima su izloženi svo ovo vrijeme. Ti ekstremistički stavovi, pod plaštom borbe protiv samo njima znane islamske i muslimanske prijetnje Evropi, odgovorni su za teške patnje, zločine i masovna stradanja muslimana Bošnjaka, uključujući i genocid.

Doris Pak i Bastian Belder imaju pravo da vjeruju u istinitost sramnog propagandnog izvještaja policije Republike Srpske, koji je, nekadašnje ratne stradalnike a sadašnje malobrojne povratnike Bošnjake u Republiku Srpsku, proglasio prijetnjom i vjerskim ekstremistima zato što idu u džamiju, ali nemaju pravo ohrabrivati i podsticati lažne izvještaje o muslimanima i promovirati takve vrijednosti u Evropi.

Doris Pak i Bastian Belder imaju pravo dodvoravati se, lobirati ili čak biti na platnom spisku Milorada Dodika ili drugih srpskih ekstremista, ali nemaju pravo širiti predrasude i javno nepovjerenje prema muslimanima. Oni imaju pravo da ne vole muslimane Bošnjake, ali nemaju pravo omalovažavati i potcjenjivati zločine koji su nad muslimanima Bošnjacima počinjeni i prizivati njihove nove progone usljed svojih ili bilo čijih drugih predrasuda, mržnje ili neodgovorne politike.

Doris Pak i Bastian Belder nemaju pravo „prati” i umirivati bilo čiju prljavu savijest zbog toga što se, nakon proglasa “nikad više” holokaustu i genocidu u Evropi, prepustio jedan miroljubivi evropski narod genocidu i istrebljenju, na način što će svojim izjavama vrijeđati žrtve genocida, dodatno im nanositi bol i povećavati patnju.

Doris Pak i Bastian Belder imaju pravo, ukoliko im to njihova politička i moralna načela dozvoljavaju, biti ravnodušni prema onima koji negiraju genocid, ali nemaju pravo negirati presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde koji su ustanovili da je u Srebrenici srpska vojska i policija počinila genocid, iako tada u ovom gradu nije bilo nijednog „saudijskog vehabije”, nego su tamo živjeli „siromašni, zapostavljeni” i izgladnjeli muslimani Bošnjaci. Njih su čuvali holandski vojnici, a sigurnost im garantirali Ujedinjeni narodi.

Milorad Dodik negira genocid i sudske presude smijući se u lice žrtvama genocida, a pored toga svojim izjavama da ne mogu suditi sudije muslimani i da se u njih ne može imati povjerenje, on kreira novi ambijent za progon musliman Bošnjaka naočigled nijemog svijeta, kao nekada u Srebrenici. Doris Pak i Bastian Belder imaju pravo izabrati da li će podržavati ovakve šovinističke i rasističke izjave ili će braniti vrijednosti ljudskog života i dostojanstva, mira i suživota svugdje i za svakoga i podsjećati na genocid kao uvjet da se on više ne ponovi, kao što to traži Rezolucija Evropskog parlamenta od 15. januara 2009. god. kojom se od članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana traži obilježavanje 11. jula kao Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Povijest sve nas uči da su nekada Jevreji bili krivi za sve i svašta, što je bilo opravdanje  za njihovu eliminaciju, a sada su muslimani Bošnjaci permanentno pod optužbama i sumnjičenjima za sve i svašta. Nekada su bili krivi za „islamski fundamentalzam”, „islamski terorizam”, „tursku krivnju”, a sada su krivi za „vehabizam”, kako bi se opravdala njihova dalja eliminacija. Povijesno iskustvo muslimane uči da nakon optužbe, sada za vehabizam kao nekada za islamski fundamentalizam, slijede progoni, logori i genocid. Počne sa optužbom, završi sa genocidom. Muslimanima Bošnjacima još trebaju obznaniti da su krivi što su živi i zato što su rođeni na pogrešnom mjestu i u pogrešnom vremenu.

Nažalost, Doris Pak i Bastian Belder svojim izjavama muslimanima i Islamskoj zajednici poručuju da sav trud koji su uložili u liječenju dubokih ratnih rana i trauma bošnjačkog naroda, borbi protiv svake vrste osvete i mržnje, naporu u promoviranju tolerancije i suživota nakon ratnih strahota, da sve to nije i neće biti dovoljno da se prihvate kao jednakopravni i iskreni partneri, nego će oni ostati i biti pod stalnim pritiskom i sumnjičenjima da dokazuju svoju podobnost. Žalosno je da na propagandne podvale pristaju oni za koje su muslimani vjerovali da ih razumiju i da su im prijatelji, ali je još žalosnije ako bi ovo mogli biti nagovještaji novog političkog zaokreta koji u Evropi neće tolerirati drugo i drugačije, kao što je srednjovjekovna inkvizicija progonila ljude zbog drugačijeg mišljenja i uvjerenja.

Doris Pak i Bastian Belder znaju, a ako nisu znali, da su željeli mogli su se i upoznati sa jasnim i odlučnim stavovima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o svim pitanjima i njenom trajnom opredjeljenju za univerzalne vrijednosti mira, slobode i dobrobiti za svakog čovjeka. Uprkos višestrukom stradanju muslimani Bošnjaci su i u najtežim iskušenjima znali čuvati svoj obraz i čast tako što nisu udarali na obraz i čast svojim komšijama zbog njihove vjere i uvjerenja i odlučno su odbacivali nasilje i mržnju, a umjesto rasizma i genocida uvijek se iskreno, jasno i glasno opredjeljivali za dijalog i suživot.

Izvor: MINA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

    • bespotrebne su lamentacije za cuvanjem obraza i casti!cuvajuci obraz i cast mi izgubismo pola drzave
      i moramo se braniti od napada da ubijamo sami sebe-dosta prevarama i dokazivanju evropskoj K……..politici prema Bosni i Bosnjacima!Bosnjo,nejma vise razjedinjavanja,svi koji brane Bosnu i Bosnjake su dobrodosli!evropa ne zasluzuje vise ikakva dodatna pojasnjenja NITI NEGATIVNA OSUDJIVANJA VEHABIJA-SVE JE TO NAS NAROD !SIKTER OVIM LICEMJERIMA!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.