Saopćenje BKZ u CG: Policijska tortura “po nalogu odozgo”

11
21

hazbija kalacRožaje – U večernjim satima dana 06.08.2013.godine, neposredno nakon završenog programa promocije NVO „Sandžak EU Regija“  i zajedničkog iftara, organizovanog u hotelu „Bijela Rada“,  bjelopoljska saobraćajna policija je „po nalogu odozgo“ kako se pravdao jedan od policajaca, zaustavila kolonu auta, koja se vraćala sa ovog skupa, u kojima su bile visoke delegacije Islamske zajednice u Srbiji, na čelu sa muftijom Sandžačkim Muamer ef. Zukorlićem, kao i delegacija Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, na čelu sa predsjednikom dr.Jahjom Fehratovićem.  Saobraćajna policija je očigledno imala zadatak da demonstracijiom sile ponizi učesnike, svjedoke i podržavaoce početka rada jedne nove sandžačko-evropske organizacije.

Učesnici ovog veličanstvenog skupa, građani Bijelog Polja, kao i susjednih sandžačkih gradova, bili su u prilici da se uvjere da se u Sandžaku, u njegovom samom srcu, u Bijelom Polju, budi još jedan sloborarski poduhvat koji i Crnu Goru i Srbiju vodi prema Evropi mehanizmima koji stabiliziraju jedan multietnički prostor, ciljajući ostvarenju ravnopravnih uslova za sve njegove žitelje, uz to apstrahujući državnu granicu, koja nije u ničemu sporna, čak je sa stanovišta evropskih iskustava regionalizma, uslov stvaranju jedne prekogranične regije kao jedninstvenog sveobuhvatnog razvojnog potencijala. Predstavljanje jedne ovakve organizacije pokazalo je prisutnima da Sandžak postoji i u srcima njenih građana ali i u ekonomskim kalkulacijama, kao šansa i potencijal, što je, očigledno iritiralo još uvijek prisutne ostatke velikodržavnog, srpsko-crnogorskog fašističkog pokreta iz devedesetih,  skrivenog u strukturama policije Crne Gore. Jer kako drugačije razumjeti poruku pokušaja ponižavanja ovako visokih delegacija, koje su se odazvale na poziv Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u Crnoj Gori,  suorganizatora ovog skupa, osim kao demonstraciju jedne ideologije koja je bošnjačkom narodu nanijela nezacjeljive rane. Kako drugačije objasniti drsko policijsko insistiranje na legitimisanju, inače, na daleko poznatog Muftije sandžačkog, koji je preko svih originalnih preporuka o načinima rješavanja balkanskog „gordijevog čvora“ na jedino razuman način, zapamćen i kao kandidat za predsjednika Republike Srbije kada je pored Bošnjaka dobio podršku i na desetine hiljada pripadnika srpskog naroda. Jasno je da se ne radi o uobičajenom poslu saobraćajnog policajca već o izvršavanju naloga „odozgo“ kojim se Muftiji sandžačkom kao i drugim predvodnicima pomenutih delegacija i njihovim članovima, želi saopštiti da, u Crnoj Gori Bošnjaci, evropsku priču ne mogu predvoditi, jer je to rezervirana politika samo za narode koji sebe smatraju po nečemu „višim“, dok se Bošnjacima kroz „zvanične predstavnike“ ostavlja prostor da samo potvrđuju kako je Crna Gora „uspješna priča i primjer multietničnosti u regionu“, odnosno, da „taj Muftija“  nema šta da traži u Crnoj Gori.

Muamer ef.Zukrlić, pored toga što je Muftija sandžački, istovremeno je i predsjednik skupštine Svjetskog Bošnjačkog Kongresa, te je u Bijelom Polju i u svim gradovima Južnog Sandžaka ali i svim drugim gdje žive Bošnjaci, i po tom osnovu „svoj na svome“ a ne neko ko je „došao na tuđu teritoriju“, kako mu se iz određenih interesnih krugova često spočitava.

Ovaj incident koji je izazvala policija Crne Gore, suorganizatoru ovog, inače, veoma uspjelog skupa, daje za pravo da ustvrdi da Crna Gora još uvijek nije promijenila praksu zaplašivanja Bošnjaka različitim oblicima policijske represije, što ne predstavlja ništa drugo do nastavak procesa započetog devedesetih godina prošlog vijeka kada je i poveden rat kako bi se „istrijebila guba iz torine“ u etničkom čišćenju i genocidu počinjenom nad ovim narodom.

Svi demantiji o navodnom preuveličavanju ili iznuđenoj reakciji zbog odbijanja legitimisanja, potpuno su besmisleni jer je policija sigurno već unaprijed znala ko su gosti ovog skupa te joj nije bilo potrebno nikakvo legitimisanje osim u cilju kako je to već rečeno. Brzi, skoro ekspresni dolazak policijskog pojačanja, odnosno  interventnog policijskog tima, jasno pokazuje da je isti bio u pripravnom stanju jer je incident očigledno unaprijed isplaniran.

O svim ovim detaljima, u cilju objektivnog sagledavanja i praćenja položaja Bošnjaka u Sandžaku, ova organizacija će detaljno obavijestiti Svjetski Bošnjački Kongres u Sarajevu, ali i druge organizacije i institucije u Evropi i svijetu.

Predsjednik BKZ-a u Crnoj Gori
Hazbija Kalač

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

11 KOMENTARI

 1. Ove torture koje nas podsjecaju na one koje su sprovodili nad Albancima Kosova te je ocito da i ishod ce biti isti a to je NEZAVISNOST SANDZAKA!

 2. Draga braco kao jedan od ucesika ovog dogadaja mogu vam prenijeti da smo pokazali dosad nevideno jedistvo, bosnjka sjevernog i juznog Sandzaka,te dijaspore.Pred odlucnoscu da Za dostojanstvo cast i obraz svakog pojedinacno damo i zivot ako treba ovim nasilnicima niije ostalo nista samo da se povuku .Onu slobodu sto je Muftija govorijo u hotelu dokazali smo prakticno . Braco pridruzite nam se sloboda je blizu. Prosli smo ignorisanje, lsmijavanje, sada je faza napadanja posle koje dolazi sloboda ALlahu ekber

 3. Naravno da su pravilno postupili pa nisu dozvolili da ih legitimisu. Ti prasinari nikada se nebi usudili da zaustave bilo kakvu kolonu sa ljudima iz crkve, a mislili su da mogu muftijinu kolonu. Ko su ti prasinari da zaustavljaju i maltretiraju goste. Pa gosti su svetinja. Paramajku im njihovu kaljavu.
  Mene su zaustavili prije par godina, navodno, nisam dovoljno drzao odstojanje od vozila koje je bilo ispred mene. Verujte kada sam cuo njihov razlog za zaustavljanje okrenuo sam na cirkuzanje sa njima, tako da sam stekao utisak da su u jednom trenutku zazalili sto su me zaustavili. Nadali se nekom reketu a ono od svega ispade samo da su prostaci i drumski razbojnici. Fujjj

 4. Treba sankcionisati ponasanje policije .
  Bosnjaci imamo samo jednu alternativu da dosledno slijedimo viziju i dijelo ljudsog FENOMENA Muftije Zukorlica da se ujedinimo i organizujemo da se izborimo za svoja prava koja nam pripadaju po svim zakonima. Samo hrabri , sa jasnom vizijom i stvaralackom energijom poput Muftije Zukorlica mogu ujediniti Bosnjacki narod Sandzaka, BiH i Dijaspore.
  Prva politicka linija u Sandzaku i BiH je izdata od razjedinjenih i korumpiranih politickih predstavnika Bosnjaka koji su dosledni sledbenici izdaje Fikreta Abdica. Mi moramo skloniti iz politike izdajnike bosnjackog naroda. Vise od 100.000 najboljih sinova BiH ugradilo je svoje zivote u temelje BiH koji su nam u amanet ostavili da cuvamo suverinitet BiH!

 5. Mi Bosnjaci imamo samo jednu alternativu da dosledno slijedimo viziju i dijelo ljudsog FENOMENA Muftije Zukorlica da se ujedinimo i organizujemo da se izborimo za svoja prava koja nam pripadaju po svim zakonima. Samo hrabri , sa jasnom vizijom i stvaralackom energijom poput Muftije Zukorlica mogu ujediniti Bosnjacki narod Sandzaka, BiH i Dijaspore.
  Prva politicka linija u Sandzaku i BiH je izdata od razjedinjenih i korumpiranih politickih predstavnika Bosnjaka koji su dosledni sledbenici izdaje Fikreta Abdica. Mi moramo skloniti iz politike izdajnike bosnjackog naroda. Vise od 100.000 najboljih sinova BiH ugradilo je svoje zivote u temelje BiH koji su nam u amanet ostavili da cuvamo suverinitet BiH!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.