Sandžak među 10 uslova Srbiji za EU!

29
77

Sjeverni Sandžak – Evropska unija je podnijela izvještaj Srbiji u kome je iznijela svoje zamjerke, koje su joj na putu za ulazak u Evrospku uniju.

Sve učestalija diskriminacija Bošnjaka. Njihov neriješeni status. Neriješeni status Sandžaka. Diskriminacija prema Islamskoj zajednici, Internacionalnom univerzitetu, Fakultetu za isamske studije, Bošnjačkom nacionalnom vijeću, vjeronauci i masovna otimačina vakufa, kao i velika nezaposljenost, siromaštvo i nerazvijena ekonomija i infrastrauktra, samo su neki od pitanja koja se trebaju staviti na sto za rješavanje u Beogradu, da bi Srbija mogla da uđe u Evrospku uniju.

Deset glavnih zamjerki Evropske komisije

– Saradnja sa Tribunalom u Hagu
– Reforma pravosuđa
– Nezavisna regulatorna tela
– Restitucija
– Dobrosusedska saradnja
– Azilanti
– Uključivanje Roma
– Finansiranje stranaka i slobodni poslanički mandati
– Sandžak
– Ekonomske reforme i ulaganje u ekonomiju znanja (nauka i obrazovanje)

Ova vijest je jedino objavljena u dnevnom listu Blic, a jedini razlog je da bi privukli pažnju čitaoca iz Sandžaka koji ih bojkotuju.

Vidi vijest

Izvor: SandzakPRESS.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

29 KOMENTARI

 1. sto bi reko nas psuljo ja to POZDRAVLJAM mislim SELAMUN ALLJKUM,jedan moj rodzo hvalli psulja i kaze mi jos ti neznas koje psuljo,on je prvi covek koji je doso u skupstinu i nazvo him SELAMUN ALLEJKUM.aja mu odgovori;jes rodjo oni svi poskakase sa stolica i odazvase mu elejkumu selam psuljo mi smo te ocekivali,hajde bujrum,napravice mo mi plan kako da razbijemu TU ISLAMSKU ZAJEDNICU KOJu sandzaklije bosnjaci po nikoju cenu NE DAJU DAJE MI VODIMO<DE TREBA I KAKO TREBE<DA MOZE COOVEK DA SE NAJEDE I TOKOM POSTA TO CE MU BOG OPRSTIT NIJE NIKAKAF PROBLEM kad god mu cefne da se napije i da sede i pono vo da saposit cit.patrijarhbeogradskis josefspahic .SELAM ZA BRACU SANDZAKA DRSTE SE

 2. Srbija ima za uslov , priznanje kosovskih Pasosa ,granice kosova,priznanje i prava Sandzaka na autonomna prava, priznanje prava Albanskih opstina i njihovo pravo na ljudska i ostala kulturna ,nacionalna prava i da im se priznaju indexi za studente koji studiraju na Kosovu (kosovski index)islamski vakufi i druga islamska prava na Sandzaku ,srbija ima dosta prepreka i SANDZAK more iskoristiti sadasnju priliku koja je povoljnija no sto je bilo u vrijeme kada je ovim regijonom bilo manje interesovanja Medjunarodne zajednice.

 3. Branka Trivić
  U izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta o napretku Srbije, koji će biti objavljeni 9. novembra naći će se i negativne ocene o nekoliko važnih područja. Jelko Kacin, isvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju kaže da su među najkritikovanijim oblastima reforma pravosudja, nezapočeta a kamoli završena restitucija, situacija u Sandžaku i stanje na medijskoj sceni Srbije.

  RFE: Lokalni mediji u Srbiji već pišu o tome da će biti dosta kritika u pretstojećem godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije. Da li je to tačno?

  Kacin: Očigledno je da su neke stvari jednostavno nezavršene, pa je zato normalno da se to i konstatuje u izveštaju Evropske komisije, a i u izveštaju koji ću ja dostaviti Evropskom parlamentu početkom novembra. Izveštaji su, zapravo, namenjeni tome da se ukaže na nedostatke, kako bi se ti nedostaci otklonili i prevazišli.

  RFE: Koje kritičke primedbe se mogu očekivati u vašem, kao i u izveštaju Evropske komisije, kad je u pitanju reforma pravosuđa u Srbiji?

  Kacin: Toliko puta je bilo rečeno šta treba završiti u reformi pravosuđa, a još uvek nisu sve sudije koje nisu prošle reizbor dobili individualna rešenja, tako da ne mogu koristiti pravne lekove koji im stoje na raspolaganju. To je, jednostavno, neodrživo i to smo nekoliko puta rekli i ministarki pravosuđa i predsedniku Vlade. To se mora prevazići i to brzo. Istina je, s druge strane, da Hrvatska, koja završava pregovore sa Evropskom komisijom, još uvek nije završila poglavlje – pravosuđe. To jeste najteže i najkompleksnije područje, ali Srbija ne može sebi dozvoliti da to koristi kao izgovor da ne odradi neke stvari koje su odavno morale biti odrađene.

  Izveštaji su, zapravo, namenjeni tome da se ukaže na nedostatke, kako bi se ti nedostaci otklonili i prevazišli
  RFE: Upozoravali ste vlasti u Beogradu i u pogledu njenih neispunjenih obaveza vezanih za restituciju?

  Kacin: Što se tiče restitucije, ja sam na to upozoravao poslednje dve godine. Čak sam dobio i najavu da će do kraja ove godine zakon o restituciji biti usvojen. Pošto od tog obećanja očigledno nema ništa, dobro je da se na to i upozori.

  RFE: Kad je u pitanju Sandžak, šta će se u izveštajima konstatovati?

  Kacin: Ukazaće se na probleme konstituisanja manjinske zajednice koje do sada nije uspelo iz nekih razloga koji narušavaju pravnu državu zbog diskriminacije i pokušaja da se uvedu neka druga pravila koja uopšte nisu postojala. Posle intervencije vašeg ombudsmana i uz pomoć OEBS-a, problemi su počeli da se rešavaju, ali to je još uvek nezavršen posao. Dok se to ne reši, dok se ne formira Bošnjački nacionalni savet, na to jednostavno treba upozoravati. Dobijam, takođe, informacije da u Sandžaku imaju velike poteškoće sa međunarodnim univerzitetom. Nisu, naime, dobili potvrdu za neke nove programe koju odavno čekaju. Mislim da Beograd tu vodi neku politiku koja je apsolutno kontraproduktivna, koja je konfliktna i koja nikako ne doprinosi tome da se imidž Srbije popravlja. Naprotiv, čak i u području položaja manjina, gde su napravljeni neki pomaci, sve ovo što sam pomenuo Srbiju vuče nazad.

  RFE: Kako će u izveštajima biti opisana medijska situacija u Srbiji?

  Kacin: Tu će se ukazati na dve stvari. Prva je ta sprega medija i politike, gde se tačno zna kojoj političkoj opciji pripada koji medij, odnosno, koliko je neprofesionalno novinarstvo tih medija, zato što su naklonjeni ovoj ili onoj strani. Može se slobodno reći da od nezavisnog medijskog prostora u Srbiji nije ostalo skoro ništa. Drugi problem je što neki slučajevi pritiska na novinare još uvek nisu procesuirani, tako da to ostaje rak-rana Srbije. Bez napretka na području medija ne možete očekivati ni neki veliki pomak u politici. Mediji, naime, u ime javnosti, kontrolišu političare, dok je u Srbiji obrnuto – mediji su kontrolisani od strane politike.

  RFE: Možete li se osvrnuti na očekivanje koje je izrekao Božidar Đelić, potpredsednik Vlade za evropske integracije. Rekao je da će ocena Evropske komisije biti generalno pozitivna. Iako, dodao je, neće biti ni blizu prošlogodišnjem pozitivnom izveštaju kada je Srbiji odmrznut Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju?

  Kacin: Ja nikako ne bih želeo ocenjivati izjave jednog od potpredsednika srapke vlade. Srbija je suverena zemlja i može najavljivati šta će biti u izveštaju Komisije. Međutim, taj isti političar je poznat po tome da svašta najavljuje, posebno datume, i ja bih to ostavio njemu.
  OVO JE INTERVIJU DAT “RADIU SLOBODNA EVROPA” PROCITAJTE PRVO PA ONDA KOMENTARISITE.NEMOJTE LUPATI KO MAXIM.

 4. Kad su u pitanju ljudska prava, Srbija će generalno biti pohvaljena, ali će problem sa Sandžakom biti naglašen. Vlastima se zamera što Nacionalni savet Bošnjaka još nije formiran, mada u Briselu imaju donekle razumevanja da krivac nije isključivo Vlada Srbije.
  NEGO MUHTIJA ZLOTVORIC

  • Nisu oni Bosnjaci.Oni su ti “Muslimani”,isto ko abdicevci,to je isti sindrom nacionalne izdaje.

   Inace,sto se tice Bosnjaka,svi su za prave ideje.Za ostale,koji misle da su Bosnjaci,ne znam.

 5. Ja bi stavio jedan uslov nama samima a to je da zauvjek u proslost oteramo izdajice Bosnjackog naroda Sulja i Rasima jer su oni najveci kamen spoticanja nasem napretku. A ko to ne vidi mora da mu je plata visa od 2000 eura.
  Sellam.

 6. Mudro Vojvodini niste ni slikali…hhhh
  Što vi umijete ovu čeperak Srbiju da prestavljate u pravom svetlu, to ni Turci nebi znali. Živeli ljudi koji nisu izdali ideju AUTONOMIJA ZA SANDZAK!!!

 7. – Uhahahaha…uahahahahh…Slusaj ovih kazu hvala Bogu da ej istina isplivala na povrsini…hahahah…Oni misle sta ovaj Zukorlicev sajt napise,to je istina…hahahaha. A ko je jos pomenuo da je to uslov Srbiji osim ovog sajta? Hahahahahaa…
  – Naravno,i ako bude uslov,te probleme ce resavati pliticki faktori u Sandzaku,a ne neka privatizovana islamska zajednica…i naravno,ako bude trebalo da se rijesi pitanje IZ…nece nam ga Beograd resavat,i ako Zukorlic svo vrijeme kuka i trazi to,vec cemo ga resavati,mi Bosnjaci…Naravno,uz pregovore i dogovore dva krila IZ…,tacnije jedne privatne islamske zajednice koju je privatizovao Zukorlic,i tradicionalne koju predvodi reis-ul-ulema Adem ef. Zilkic…
  – A sto se tice Univerziteta,Fakulteta…to nisu interesi bosnjaka,vec licni finansijski interesi Zukorlica,i to nema veze sa bilo cim drugim. Bosnjaci imaju svoj Drzavni Univerzitet,na kojem se besplatno skoluju…E zamislite sad da negde u svijetu neko postavi uslov nekome “mozete u EU,ako tom privatniku sacuvate njegov privatni Univeriztet”…,kao npr. znate da i onaj kriminalac Ljubisa Buha Cume ima recimo takodje svoj privatni Univerzxitet. E sad,sto hoce Zukorlic na silu da dobije akreditaciju,to jue vec druga stvar…Ili sto Zukorlic misli da onaj jadnik Zehnija Bulic,kojem je dao malo para da predje kod njega,moze da odlucuje u ime 52% Bosnjaka koji su glasali protiv Zukorlica…to je vec prica za “dosad nevidjeno”…No,to je Zukorlic,kako bi sacuvao svoje finansijske poluge,radi svcakakve moguce glup[osti.

 8. trebamo biti jaki i da se pomazemo jedno drugima..
  otvoriti zajednicki racun za dijasporu i da placamo advokate da lobiraju za sandzak.
  NASI SANDZAKLIJA SU VELIKI BIZNESMANI I MNOGI IMAJU MILIONE KAPITALE… NJIH TREBAMO UPOZNATI U SVAKOJ ZEMLJE GDJE SE NALAZU DA POMOGNU NASOJ BRACA I SESTRE U DALEKOM SANDZAKU…
  Allah sacuvao sinovi SANDZAKA

 9. dijaspori
  i bez ove informacije sam znao sta ce biti problem za srbiju.nije to zato sto nas vole na zapadu,vec to su vrijednosti koje zapad trazi;osnovna ljudska prava,regionalizacija,nezavisno sudstvo…itd
  i to se ne trazi samo srbiji,vec svakoj buducoj clanici.

   • Citat sa blicovog sajta

    http://www.blic.rs/Vesti/Politika/212434/Deset-uslova-za-status-kandidata

    “Kad su u pitanju ljudska prava, Srbija će generalno biti pohvaljena, ali će problem sa Sandžakom biti naglašen. Vlastima se zamera što Nacionalni savet Bošnjaka još nije formiran, mada u Briselu imaju donekle razumevanja da krivac nije isključivo Vlada Srbije.”

    Ova vijest vam nije dobra, nemojte nas obmanjivati.

    Ovdje kaze Evropa ZATO STO NIJE FORMIRANO BNV!!!

    I IMAJU RAZUMJEVANJA ZA SRBIJU KOJA NIJE ISKLJUCIVO KRIVAC ZA TO

    Koga to lazete, ne mojte samo da lazete!

   • Pa, nije samo Srbija zasluzna za neformiranje BNV. Ucesce su uzeli i oni koji “predstavljaju Bosnjake” u Vladi. Svega ovoga ne bi bilo da ste lijepo priznali poraz. Ko sto mozemo svi mi videti, Evropa ima nameru da ovu stvar resi. Znaci, kad bi svi stali iza ideje autonomije koja nije nista novo za Sandzak, i to jasno zatrazili, sanse su velike. Ali ima i onih koji kazu da je to nemoguce, koji se utrkuju da odvuku od te ideje, koji su Sandzak rasparcali u razne regione, nazalost, to govore oni koji kazu da rade za nase dobro. Znamo svi ko su oni, Suljo i Rasim. To treba jasno reci!

   • Kad su u pitanju ljudska prava, Srbija će generalno biti pohvaljena, ali će problem sa Sandžakom biti naglašen. Vlastima se zamera što Nacionalni savet Bošnjaka još nije formiran, mada u Briselu imaju donekle razumevanja da krivac nije isključivo Vlada Srbije.

    I ovo vi shvatate da je uslov Srbiji?

 10. Allahu hvala istina ispliva uvek gde su sad rasimove reci sandzak nesmeta srbiju za ulazak u EU e lazove rasime ti i suljo ste prodali veru za veceru samo jos vise gubite poverenja u narod sa lazima al nece te dugo jos nema da vas nema. Dijaspora ne spava a i Brisel nije daleko

  • DJE STE OBRAZovci! Malo vam bilo sa Milosevicem sto ste se lizali nego sad i sa ovim cetnicima iz OBRAZA!!
   Sve ste prodali a ovamo se krijete iza islama casnog i psujete..

   Vi stvarno nemate OBRAZA!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.