Samo radikalizacija skreće pažnju

0
18

Prošle godine ustalasano radničko nezadovoljstvo prenijelo se u ovu godinu. Akteri i povodi su isti. Zaposleni u Građevinskom preduzeću “Razvitak“ već su bili pred gradskom upravom i razgovarali sa gradonačelnikom kako bi pronašli rešenje za svoje nagomilane probleme. Preduzeće je po starom zakonu privatizovano prije pet godina.

Od tada posla nema. Račun je blokiran, a dugovanja se gomilaju: zaposleni ne primaju plate, ne uplaćuju im se doprinosi, duguju za gradsko građevinsko zemljište…Kratka informacija je da se rešenja traže u rešenja za firmu u kojoj su radnici vlasnici 60 odsto akcija, firma kao pravno lice 10 procenata i 30 odsto je državni kapital.

Od prije dva dana u štrajku su i zaposleni u Komunalnom preduzeću “Čistoća“. I tamo je zapelo kod finansija. Zaposleni zahtijevaju uplaćivanje razlika za doprinose od marta do decembra prošle godine, isplatu novca za prevoz od decembra 2009. do istog mjeseca prošle godine, uplatu sindikalne članarine i isplatu jubilarnih nagrada od 2006. godine do sada. Pre desetak dana radnici ovog preduzeća su počeli jednosatne štrajkove upozorenja čekajući da im se obrate predstavnici osnivača i da se nađe rešenje za probleme. Kad do toga nije došlo, štrajk je počeo uz obavezno obezbijeđen minimum rada. Štrajk, kako su saopćili sindikati – ASNS i Samostalni, ne odnosi se na četiri službe: pogrebnu, zimsku, za deponiju i službu obezbjeđenja. Obezbijeđeno je redovno odnošenje smeća iz zdravstvenih ustanova, škola, dječijih vrtića, industrijske pekare, filterskih postrojenja,vatrogasne jedinice, MUP i zgrade gradske uprave.

-U štrajku ostajemo do ispunjenja naših zahtijeva. Još u decembru smo tražili prijem kod gradonačelnika ali odgovora nema. Nama osnivač duguje oko 35 miliona dinara po svim ovim osnovama zbog kojih izražavamo nezadovoljstvo, kaže Nevzeta Koč, povjerenica ASNS u tom preduzeću.

Najkritičnije je među invalidima rada bivše fabrike “Iskra metal“, koji su štrajk glađu započeli u martu prošle godine. Od gladovanja došli su do vezanja lancima na mostu u centru grada i do zakivanja eksera u ruke. Vođa štrajkača Halko Društinac prošle godine je bio zakucao jedan ekser u ruku, prije tri dana u lijevoj šaci su se našla dva ukucana eksera uz prijetnju da će „svakog dana zakucavati još po jedan ekser“. U prostor u kojem štrajkuju, štrajkači ne dozvoljavaju da uđu medicinske ekipe. Za Zorana Bulatovića, predsjednika Udruženja tekstilnih radnika Novog Pazara koji je javnosti postao poznat kada je prije dvije godine sebi odesjekao mali prst na ruci, verbalna podrška sadašnjim učesnicima protesta nije dovoljna, pa je i on u znak solidarnosti sa Društincem sebi zakovao ekser u ruku. Svu krivicu za nezadovoljstvo petnaestak invalida rada, Društinac svaljuje na Vladu Srbije. Problem su neisplaćenih 20 plata i razlike u platama za period od 1991 – 2003. godine. Tvrdi da su sudske presude izvršne i da po tom osnovu, sa zateznim kamatama treba da dobiju 35 miliona dinara.

Prošle godine u junu ovim radnicima je isplaćeno od 500.000 do 700.000 dinara. Ukupno im je iz stečajne mase dato šest miliona dinara ili 42 odsto od osnovnog duga. Na osnovu sudskih rešenja iz 2004. godine dug prema ovim radnicima bio je 11,9 miliona dinara. U Sektoru za penzijsko i invalidsko osiguranje Ministarstva rada i socijalne politike da ovim potezima “državni organi ne mogu da se natjeraju da rade mimo propisa“ i da je „ostalo da dobiju još po od 300.000-400.000 dinara iz stečajne mase“. Cio predmet se nalazi pred Ustavnim sudom Srbije koji treba da donese konačno rešenje. Fabrika „Iskra metal“ je u stečaju bila od 2005. do decembra prošle godine i novi vlasnik fabričkog prostora nema nikakvu obavezu prema radnicima.

Autor: Slađana Novosel

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.