Šaćirović: Ne može Pravoslavnoj crkvi da se vrati sve, a Islamskoj zajednici ništa

1
128

sead sacirovic

Novi Pazar – Direktor Vakufske direkcije Sead Šaćirović gostujući na televiziji Sandžak ukazao je na neophodnost rada na povraćaju oduzete vakufske imovine kao i o problemima sa kojima se Islamska zajednica susreće pri tim pokušajima.

On je istakao da je Islamska zajednica u Srbiji jedini pravni naslednik vakufske imovine, da je Islamska zajednica uredno podnijela svu dokumentaciju koja je bila neophodna za vraćanje vakufske imovine ali da odgovora nije bilo.

“Imamo slučaj da se Islamskoj zajednici ništa ne vraća, šta više, na razne načine preko ljudi u politici, preko tajkuna i određenih mafijša, preko određenih moćnika podgrijevaju se određene grupe da napadaju Islamsku zajednicu odnosno njenu imovinu, vakufsku imovinu koja je vlasništvo svih građana bez obzira na pripadnost vjeri pa i naciji.”

On je uputio apel Vladi Republike Srbije da poštuje zakone koje je donijela, da prekine sa dvojnim standardima i licemjerstvom prema Islmaskoj zajednici. Ne može se Pravolsavnoj crkvi u Sandžaku vratiti sva njena imovina i više od toga a Islamskoj zajednici ništa, ni jedan metar kvadratni vakufske zemlje do sada nije vraćen.

“Sve dok Beograd ne shvati da smo i mi građani ove države, da su Bošnjaci sastavni element ovog tkiva koje se zove Srbija, da je Islamska zajednica ustanova koja je garant sigurnosti na ovom području, da je vakufska imovina garant stabilnosti i ekonomske sigurnosti i pokretač razvoja ekonomije na ovom području mi ćemo imati situaciju da se sama Islamska zajednica mora boriti za očuvanje svoje imovine i da konstanto mora pritiskati beogradski režim da već jednom počnu da poštuju zakone koje su doneli i samim tim počnu sa povraćajem vakufske imovine Islamskoj zajednici.”

Islamska zajednica je u skladu sa zakonom, poštujući propise Repubilike Srbije podnijela uredno zahtjeve koji su osnovani, Direkcija za restituciju je uputila dopis kojim je na osnovu podnijetih zahtjeva verifikovala da Islamska zajednica ima pravo na povraćaj vakufske imovine i da su zahtjevi koje podnijela Islamska zajednica su opravdani, zakoniti i osnovani jer postoji dokumentacija međutim, u praksi Islamskoj zajednici ništa nije vraćeno – zaključio je Ferid Bulić sekretar Mesihata Islamske Zajednice u Srbiji.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Konacno boshnjaci postavljaju adekvatne i opravdane zahtjeve drzavi Srbiji i sve ovo sto ovi mladi perspektivni boshnjaci zahtjevaju je postovanje integriteta i kulturne bastine boshnjaka. Nepravde su ocigledne i sistematske i boshnjaci se moraju probudit iz nacionalne apatije i krenuti u proljecno budjenje i zahtjevati odlucno svim sredstvima i mehanizmima svoja gradjanska prava na osnovama na kojima ih ostvaruju sve ostale zajednice u ujedinjenoj evropi. Ovi predslovi kao i Sandzacki kanton moraju biti medju prvim preduslovima za ulazak Srbije u EU. Predlazem da se boshnjaci Sandzaka peticijom i zvanicnim zahtjevima obrate EU u vezi sa ovim problemima i slucaj aktualiziraju i pred Evropskim sudom u Strazburu. Etika EU mora da se jasno definise i na ovim nasim prostorima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.