Sabor Rijaseta: Podrška inicijativi za vraćanje jedinstva Islamskoj zajednici

0
52

BiH, Sjeverni Sandžak – Danas je u Sarajevu zasjedao Sabor Islamske zajednice u BiH. Sjednicom je predsjedavao Safet Softić, predsjednik Sabora. Sjednica je održana u prisustvu reisu-l-uleme dr. Mustafe, Cerića, zamjenika reisu-l-uleme hafiza Ismeta ef. Spahića i većine muftija.

Predstavnici Sandžaka

Sabor je jednoglasno prihvatio tekst Sporazuma o obnavljanju jedinstva Islamske zajednice u Srbiji i dao podršku Reisu-l-ulemi da nastavi dalje aktivnosti u tom pogledu.

Na današnjem zasjedanju Sabor je usvojio zaključak kojim je novoformiranoj Ustavnoj komisiji  stavio u zadatak da nastavi posao koji je započela Ustavna komisija prošlog saborskog saziva. Tim zaključkom se potvrđuje  Odluka o pokretanju procedure za promjenu Ustava Islamske zajednice u BiH.

dr. Mevlud Dudić, potredsjednik Sabora

Predsjednik Sabora Safet Softić je izrazio očekivanje da će se do predviđenog roka, 31. marta slijedeće godine usvojiti amandmani koji će bitno popraviti Ustav Islamske zajednice i prilagoditi ga novonastalim okolnostima, a posebno kada su u pitanju dešavanja u  Islmskoj zajednici izvan BiH.

Na današnjem zasjedanju je utvrđen i sastav članova Saborskih komisija : Ustavne, Administrativno-finansijske, Komisije za vakuf, imovinu i materijalno jačanje, Komisije za vjersko djelovanje, Komisije za zekat, Komisije za odgoj, obrazovanje i nauku, Komisije za hadž, Komisije za povratak i Komisije za dijasporu.

Na sjednici je saopšten i podatak da pripreme za održavanje Kongresa vjeroučitelja koji će se održati 3. decembra u Sarajevu, teku prema planu. Učestvovat će vjeroučitelji iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Sandžaka.

Predstavnici Islamske zajednice u Sloveniji saopštili su sabornicima da je prihvaćen Projekat za izgradnju džamije u Ljublani, što je veoma  prijatno prihvaćeno i obradovalo  sabornike.

Iz Sandžaka

Sabor Islamske zajednice u BiH jednoglasno je dao saglasnost i podržano inicijativu o vraćanju jedinstva Islamskoj zajednici u Srbiji.

Sabor je na zasjedanju pokrenuo inicijativu za promjenu ustava i izabrao članove saborne komisije za promjenu ustava.

Za člana ove komisije iz sandžackog muftijstva izabran je dr. Mevlud Dudić, a za člana komisije zadužene za dijasporu izabran je Sead Šacirović.

Muftija o sporazumu

Muftija sandžaćki Muamer Zukorlić je za MINU izjavio:

„Smatram izuzetno važnim podršku Sabora islamske zajednice u BiH prijedlogu Sporazuma o vraćanju jedinstva Islamske zajednice u Srbiji,  u javnosti poznatom  kao „Turska inicijativa „.

Džamija u Ljubljani

Na međunarodnom konkursu za arhitektonsko rješenje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani izabrano je preduzeće “Bevk Perović arhitekte”.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, njegov zamjenik Janez Koželj i ljubljanski muftija dr. Nedžad Grabus predstavili su  izabrano projektno rješenje za izgradnju Islamskog vjerskog i kulturnog centra u Ljubljani, prenosi Fena.

Konačno džamija u Ljubljani!?

Od 44 prispjela rješenja žiri je izabrao rešenje intimnog objekta sa otvorenim prostorom i jednostavnim izgledom centra, koji će biti kombinacija apstraktnog jezika moderne europske arhitekture izražene modernim kubičnim oblicima, rekao je zamjenik gradonačelnika Ljubljane Koželj.

Islamska zajednica u Republici Sloveniji objavila je 30. juna ove godine Međunarodni anonimni arhitektonski konkurs za idejno projektno rješenje za Islamski vjerski i kulturni centar u Ljubljani.

Konkurs je bio otvoren do 3. oktobra. Prijavilo se 78 arhitekata, odnosno biroa iz više europskih država (BiH, Hrvatska, Srbija, Austrija, Italija, Španija, Njemačka i Slovenije), a jedna prijava je bila iz Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Sandžak PRESS i Agencije


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.