Sabahska druženja u BKZ Offenbach

0
36

Njemačka – BKZ Offenbach je tokom poslednjih godina  pored redovnih  aktivnosti kojima  je ovaj džemat podložan,  upotpunio i ustabilio vikend program sa sabahskim druženjem u džematu.

Naime, ideja o sabahskom druženju  vuče korijen  od vremena kada smo kao odbor odrzavali redovne sastanke Odbora džemata i to se pokazalo jako praktičnim i korisnim. U medjuvremenu se sa ovom praksom održavanja sastanaka iz objektivnih razloga odustalo, ali se i nadalje nastavilo sa  sabahskim druženjem u formi zajedničkog Sabah namaza u džematu u dane vikenda.

Ova praksa odvija se već nekoliko godina i jako dobro funkcioniše. Odziv džematlija ima uzlazni trend i to je ono što raduje. Program sabahskog druženja sadrži :

– zajedničko klanjanje Sabah namaza

– učenje  Kurana (svi učesnici koji znaju učiti Kuran uče po jednu starnicu)

– podsjećanje  i komentarisanje  po par Hadisa-a

– sačekivanje  izlazka  Sunca i onda klanjanje  2 rekjata

– zajednička kahva i druženje uz ugodne jutarnje sabahske razgovore (aktuene teme iz privatnog ili društvenog života)

Tokom jednog od sabahskih druženja  početkom mjeseca Marta prihvaćena je ideja da  uvedemo praksu barem jedanput mjesečno  da posjetimo  druge džemate na Sabah namazu.To ako Bog da planiramo uvesti u praksu počev od mjeseca  aprila. Želja nam je da ovim činom jačamo i svoj iman ali i da  širimo ovu kulturu ponašanja i kod drugih susjednih nam džemata.

Aktvnost zvana sabahsko druženje u BKZ Offenbach  od džematlija je  dobro prihvaćena i mi ju kao takvu želimo i ubuduće  afirmisati i na njenom popularisanju raditi.

U tom smislu radovalo bi nas ukoliko ovaj naš primjer bude  sedef da još neki od džemata (koji to do sada ne praktikuju) to isto uvedu u praksu.

BKZ Offenbach – u ime džemata

Nagib Mujkić

(IGBD)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.