Sa Česima i na nova tržišta Azije i Afrike

0
14

Novi Pazar – Odlični politički odnosi Srbije i Česke stvorili su okvir za unapređenje ekonomske saradnje dvije zemlje koja treba da bude na obostranu korist i da se ogleda u povećanju investicija, izvoza, ali i zajedničkom nastupu na trećim tržištima, ocjenjeno je danas na otvaranju Biznis foruma “Srbija- Češka”.

Potpredsjednik vlade Srbije Rasim Ljajić pozvao je češke investitore da ulažu u Srbiju, istakavši da će vlada pomoći našim privrednicima da nađu mesto na zahtevnom češkom tzržištu.

Ljajić je istakao da postoji veliki prostor za zajedničku saradnju kompanija dve države i nastup na tržištima Azije i Afrike, pomenuvši poslove u građevinarstvu i energetici u Iraku, Azerbejdžanu, ali i Libiji, čim se situacija smiri.

On je naglasio da su odlični politički odnosi i brojni bilateralni sporazumi stvorili okvir za unapređenje privredne i ekonomske saradnje.

Ljajić, koji je i ministar spoljne trgovine, istakao je da Srbija čini sve da bude atraktivna investiciona destinacija, preduzimajući mjere kao što su borba protiv koprupcije, sporazumi o slobodnoj trgovini sa nizom zemalja, kao i unapređenje pravnog okvira.

Govoreći o velikim projektima u Srbiji za koje je zainteresovana Češka, Ljajić je naveo rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad, na železničkom Koridoru 10, kao i saradnju u oblasti energetike i gradnju hidroelektrana, revitalizaciju rudnika Štavalj i izgradnju termolektrana u tom mestu kod Sjenice.

On je ocijenio da saradnja dvije zemlje može biti unapređena, osim kroz robnu razmenu, najviše u oblasti poljoprivrede, ali i u oblastima energetike, saobraćaja i infrastrukture.

Ljajić je ukazao na značaj dvosmerne saradnje, koja kao takva ima perspektivu na duži rok.

Ministar industrije i trgovine Češke Martin Kuba naglasio je da je za tu državu Srbija atraktivan partner što pokazuje i brojnost češke delegacije koja je posjetila Beograd, a kako je rekao, bila bi i veća da je veći vladin avion kojim su doputovali.

On je kazao da je Srbija za Češku atraktivna kao destinacija za ulaganja i izvoz i da na forumu učestvuje niz čeških kompanija iz oblasti metalske industrije, saobraćaja i infrastrukture koje poseduju veliko investiciono iskustvo.

Kuba se složio sa potpredsednikom srpske vlade Ljajićem da kompanije iz obe države treba da imaju koristi od ekonomske saradnje I da razvijaju investiciona partnerstva radi zajedničkog nastupa van tržišta EU.

Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin poručio je da Srbija želi da se ugleda na Češku i da je naš cilj da ostvarimo uspešnu i stabilnu ekonomiju kakvu ima ta država.

On je ukazao da osnovu ekonomskih odnosa dvije zemlje predstavljaju spoljno-trgovinska razmena, investicije i češka razvojna pomoć koja iznosi 22 miliona evra.

Ističući da u promociji ekonomskih odnosa dve zemlje nezamenljivo mesto ima saradnja njenih privrednih komora, Bugarin je naveo da su iskustva Češke dragocena za Srbiju, kako ona na unutrašnjem planu, tako i ona iz perioda priprema za članstvo u EU.

On je rekao da je spoljnotrgovinska razmena, kao dominantan oblik ekonomske saradnje dvije zemlje, od 2003. godine u stalnom porastu, dok je u 2009, kao posledica svetske ekonomske krize, zabeležena određena stagnacija i smanjenje.

Ukupna robna razmjena Srbije i Češke u prvih 10 mjeseci ove godine iznosi 447,8 miliona dolara. Izvoz iz Srbije bio je 137,4 miliona dolara, a uvoz 310 miliona, dok je deficit i dalje na srpskoj strani, u visini od 173 miliona dolara, rekao je Bugarin.

On je dodao da su investicije Češke u novcu, za period od 2005. do 2012. godine, prema podacima NBS, iznosile 29,22 miliona evra.

Predsjednik Privredne komore Češke Petr Kužel takođe je ukazao da je Srbija za Češku dugoročni partner što se pokazuje i kroz niz zajednički realizovanih projekata.
“Trud Srbije da postane još jedna članica EU može da se unapredi iskustvima kroz koja smo mi prošli”, poručio je on, istakavši da su poslovni forumi dobra prilika da se kroz direktne kontakte razmene iskustva i dogovore novi aranžmani i projekti.

Na poslovnom forumu “Srbija -Češka”, koji je organizovan u okviru posete českog premijera Petra Nečasa Srbiji, učestvuje gotovo 100 kompanije iz jedne i druge zemlje.

Posle uvodnog dijela, ministri Ljajić i Kuba su potpisali protokol o saradnji sa zasjedanja šeste Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Češke, potom su organizovani bilateralni susreti privrednika, a forum će zatvoriti dva premijera, Ivica Dačić i Petr Nečas.

(Tanjug)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.