Rožaje za primjer u borbi protiv snijega

0
19

Rožaje – Rožajska općina je dobar primjer kako se uspješno bori sa posljedicama vanrednog stanja, ukoliko se tome priđe organizovano i na vrijeme”, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević koji je  posjetio grad pod Hajlom.

“Uvjerio sam se kako jedna organizovana i ozbiljna lokalna uprava pristupa rješavanju problema svojih građana. Način na koji su to uradili, broj probijenih puteva i komunikacija sa stanovništvom iz ruralnih područja govori da, ako hoćete da se organizujete, možete uraditi mnogo više nego što je urađeno u prethodnom periodu”, rekao je Milošević.

Posebno ga raduje što se vodilo računa o svakom čovjeku i što niko nije zaboravljen.

Milošević je istakao da će sa lokalnom upravom definisati probleme i zaključiti koja su domaćinstva bila najugroženija, odnosno pretrpljela najveću štetu, kako bi im se pomoglo u ublaživanju posljedica. Vodilo računa o svakom čovjeku

“Iskoristio bih priliku da kažem ljudima da ne očekuju da možemo doći do svake kuće i do svake štale, a pozvao bih ih i na solidarnost prema svojim najbližima, da pomognu jedni drugima, a samim tim i nama”, rekao je Milošević.

Pokušaće da pomogne sa gorivom

Obećao je da će, u saradnji sa centralnim štabom i Vladom, pokušati da pomogne Rožajama u vezi s nedostatkom goriva.

“Zahtjevi Općine Rožaje nijesu veliki, već skromni, i odnose se na dostavljanje goriva za probijanje seoskih puteva. Siguran sam da će Vlada imati razumijevanja za taj zahtjev. Kada prođe nepogoda zajedno ćemo sagledati na koji način možemo da pomognemo ljudima da ove godine bude više zasijanih površina i više onih koji će se baviti stočarstvom”, rekao je Milošević.

Nakon obilaska prodavnica u gradu, Milošević je konstatovao da ima dovoljno hrane i primijetio da je brašno jeftinije nego u drugim opštinama. Pozvao je građane da gradonačelniku i opštinskom štabu prijave ukoliko se dogodi da neki trgovac tokom vanrednog stanja poveća cijene.

Mehanizacija ponovo na terenu

Predsjednik Opštine Nusret Kalač je rekao da Rožaje nema ništa manje probleme u odnosu da druge gradove, iako se sa sniježnim padavinama suočilo ranije nego ostatak države.

(Foto: Arhiva Vijesti)

“Mi smo sa ovim problemom suočeni najmanje mjesec dana. Uspjeli smo da probijemo sve seoske puteve, mada to nije onako kako bismo željeli i kako su građani očekivali. Za sada su seoski putevi prohodni samo za terenska vozila sa zimskom opremom. Mehanizacija je ponovo na terenu i mislim da ćemo do kraja sedmice imati daleko bolje očišćene puteve”, rekao je Kalač.

Oko 700 porodica dobilo pomoć

Podsjetio je da je oko 700 porodica dobilo pomoć u hrani, znatan dio i u lijekovima, da je posjećeno oko 100 porodica.

“Preko naših aktivista, službi i Ispostave policije smo te ljude sa seoskog područja opskrbili životnim namirnicama i lijekovima, a pružena je i zdravstvena zaštita onima kojima je bila potrebna. Danas smo u Bašču uputili medicinsku ekipu po pozivu mještana tog i sela Grižica”, rekao je Kalač. Značajan broj porodica u narednim danima dobiti drva za ogrijev

Najavio je i da će značajan broj porodica u narednim danima dobiti drva za ogrijev koja se moraju dodatno obezbijediti, jer ih na lageru nema.

Obezbijeđena stočna hana

U gradu na Ibru su oformljene dvije komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, koje će zahtjeve primati do kraja radnog dana u petak. U Rožajama već treći dan nema goriva, osim za najurgentnije potrebe. O tome je obaviješten i centralni operativni tim.

Stočna hrana, koja je predstavljala veliku teškoću proteklih dana, je obezbijeđena preko preduzeća „Gradina kompani“, a po ovlašćenju Ministarstva poljoprivrede. Sijena nema, ali će žito dobiti 212 farmera. Grad pod Hajlom juče je posjetila i ekipa televizije Al Džazira koja je snimila situaciju na terenu i uzela izjavu od Kalača.

Izvor: Vijesti.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.