Rožaje: Sela danima odsječena, bolesnike traktorima vode do ljekara

0
19

Rožaje – Stanovnici nekoliko rožajskih sela, ogorčeni na lokalnu vlast što im ne očisti put, tvrde da su danima odsječeni od grada i da djeca pješače kilometrima do škole

Oko 180 domaćinstava iz rožajskih sela Seošnice, Bačevca, dijela Sređana i Honsića već desetak dana su odsječeni od grada, tvrdi mještanin Redžep Nurković.

On je istakao da su zbog neočišćenih puteva đaci ostali bez prevoza, poljoprivrednici bez dopreme stočne hrane, a bolesni i stari ne mogu do doktora.

“Ne možemo do grada koji je udaljen tri do deset kilometara, po osnovne životne potrebe. Samo mi, koji svakodnevno imamo problem, znamo u kakvoj smo se muci našli. U više navrata smo se obraćali nadležnima u rožajskoj Opštini da izdaju naloge pa da mašine očiste i odblokiraju put Rožaje – Seošnica, ali su se oni na njih oglušili. Ignorisali su naše molbe koje ne bi trebalo ni da im upućujemo, već bi neko i bez njih trebalo da radi svoj posao”, rekao je Nurković.

On je kazao da mještani tih sela nijesu prvi put suočeni sa tim problemom, već da se sa njim bore već deceniju.

“Gotovo da smo ostali bez strpljenja. Nadležni za izdavanje naloga mašinistima se, po nekim njihovim pravilima, ne javljaju na pozive građana, a rijetko se mogu naći na svojim radnim mjestima. Ako se i nađu, na brzinu obećaju, a onda ne ispune. Lično sam se dva puta usmeno obraćao Arbinu Kalaču, nadležnom za tu oblast. Telefonom sam ga molio još četiri puta, jer mi neočišćen put predstavlja problem zato što, kao i drugi, svakodnevno moram na posao”, rekao je Nurković.

Učenici ta četiri sela, kako je kazao Nurković, ostali su bez prevoza, pa su prinuđeni da pješače po sedam kilometara do škole u jednom pravcu.

“Prema izjavama šofera kombija koji bi trebalo da prevozi i direktora škole, oni ne žele da se igraju svojim niti životima djece. Savjetovali su da mi apelujemo da se put očisti. Mašinisti kažu da im ne daju nalog, jer nije palo novih 30 i više centimetara snijega, a isti nijesu dobijali ni za raniji”, rekao je Nurković.

Problemi mještana se tu ne završavaju. Nurković kaže da su zalihe hrane za stoku na izmaku, a da nema mogućnosti da se pođe po novu količinu.

“Ne možemo ni do veterinara, a kamoli do doktora. Bolesnike, stare i bebe smo prinuđeni da transportujemo jedino traktorima, a to su uslovi nedostojni čovjeka u 21. vijeku. O dolasku taksija u Seošnicu ovih dana nema ni govora, ni za pare neće da voze zbog neuslovnosti puta, a mi zapadamo u sve veće nevolje”, rekao je Nurković.

On je dodao da mještanima ta četiri sela nije preostalo ništa drugo nego da “preko medija upoznaju javnost o nečovječnim uslovima u kojima žive“.

“Kada već nadležni nemaju sluha, na ovakav način apelujemo na državu da nam izađe u susret, riješi naše patnje i udostoji nas da makar kao ljudi možemo po životne potrebe do grada. Poručujemo i da ne kukaju zbog loših izbornih rezultata, jer su građani sve nezadovoljniji, naročito što nema nikoga da im pomogne kada je najpotrebnije”, rekao je Nurković.

Kalač: Netačne tvrdnje da je neprohodno

Sekretar za planiranje i uređenje prostora u rožajskoj Opštini Arbin Kalač je rekao da je put prema Seošnici redovno održavan tokom cijele zime, ali da su poteškoće u posljednjih nekoliko dana nastale usljed naglog skoka temperature i otopljavanja snijega, zbog čega je došlo do lapavice preko koje se otežano odvija saobraćaj.

“Netačno je da je put neprohodan i upravo je njime Nurković stigao do moje kancelarije. Otežano se saobraća na oko kilometar puta i to isključivo usljed novonastalih vremenskih prilika posljednjih nekoliko dana. Ostatak dionice do Seošnice je skoro suv”, rekao je Kalač.

On je naglasio da je riječ samo o putu prema Seošnici, te da su putevi ka Bačevcu, dijelovima Honsića i Sređana u urednom stanju.

“Apsolutno su netačne tvrdnje da je oko 180 domaćinstava u bilo kakvoj blokadi. To lokalna uprava nije dozvolila ni prošle zime, kada smo imali vanrednu situaciju. Odgovorno tvrdim da se svi putni pravci koji su pod našom ingerencijom redovno održavaju, a vanredno intervenišemo i u slučaju nepredviđenih situacija, što ćemo učiniti i kada je Seošnica u pitanju. Nalog za to smo dali u subotu”, rekao je Kalač.

(Vijesti)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.