Rožaje: Održana panel diskusija na temu borbe protiv korupcije

0
10

Rožaje – Panel diskusija o saradnji nevladinih organizacija, građana, državnih institucija i organa lokalne uprave u borbi protiv korupcije pokazala je da ove pošasti ima i da saradnja svih subjekata u borbi protiv nje još uvijek nije na potrebnom nivou.

Predsjednik opštine Nusret Kalač kazao je da je ta pojava prisutna u svim institucijama i ustanovama i da to ne treba da se krije već da se treba ozbiljno pozabaviti tim problemom.

– Kao jedan od razloga loših rezultata borbe protiv korupcije svakako je još uvijek nedovoljno zrela građanska svijest, ali i nedovoljno angažovanje NVO sektora, makar kada je ova opština u pitanju – rekao je Kalač.

On je kazao da je ovdašnja lokalna uprava u zakonskim okvirima uredila ovu materiju, ali da je očito da osim normativnog uređenja nijesu ozbiljnije odmakli na planu suočavanja sa ovim problemom. O tome jasno govori podatak da od početka godine nijesu imali ni jednu prijavu korupcije.

– Jedan od osnovnih razloga su materijalne mogućnosti za osposobljavanje službi i institucija koje bi se bavile korupcijom – rekao je Kalač i najavio da će u narednoj fiskalnoj godini planirati novac za ovaj projekat.

Refik Bojadžić je govorio o rezultatima saradnje bjelopoljskih organa lokalne uprave sa NVO sektorom i građanima, kao i preduzetim aktivnostima u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou. Kazao je da su javnost i transparentnost rada organa lokalne uprave najbolja brana od korupcije i da je to najvažniji princip u njihovom akcionom planu. Bojadžić je rekao da su na tom planu uspostavili solidnu saradnju sa NVO sektorom i građanima, što je rezultiralo da su od početka godine imali nekoliko prijava koruptivnih radnji.

Šef rožajske ispostave policije Sadik Šabanović kazao je da su potpuno otvoreni za saradnju sa svima koji su spremni da se bore protiv korupcije i podsjetio na ono što radi resorno ministarstvo i Uprava policije na tom planu.

Izvršni direktor NVO Euromost Almer Mekić zamjerio je na malom prisustvu predstavnika NVO sektora i građana, ali i nekih državnih institucija, ocjenjujući da su ovakvi skupovi najbolja prilika da se o korupciji, za koju je rekao da je prisutna u mnogim organima, javno progovori i pozovu građani da smjelije prijavljuju korupciju.

(Pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.