Rožaje: Odbornici opozicije napustili sjednicu

0
12

Rožaje – Jučerašnje zasijedanje SO Rožaje napustili su opozicioni odbornici Bošnjačke stranke i SDP-a. Tom činu, prethodio je zahtjev odbornika BS Osmana Nurkovića da se na ovoj sjednici ne razmatra prijedlog budžeta opštine za 2013.godinu, uz obrazloženje da za raspravu nijesu stvoreni uslovi, budući da JU i preduzeća koja se finasiraju iz opštinske kase nijesu dostavili programe rada sa finasijskim planom za narednu godinu.

Predsjednik opštine Nusret Kalač nije se složio sa tim prijedlogom, uz obrazloženje da su za raspravu o budžetu stvorene sve zakonske pretpostavke, uz podsjećanje da je ovaj dokumenat bio na javnoj raspravi i da je dobio zeleno svijetlo od nadleže državne institucije, što predstavlja dobar osnov za vođenje rasprave.

Takvo obrzaloženje Kalača i poziv da se o ovoj tački dnevnog reda raspravlja, bio je razlog da predsjednik Kluba odbornika BS Husein Kurtagić to ocijeni ,,kao siledžijsko ponašanje lokalne vlasti“, nakon čega su opozicioni odbornici napuštili zasijedanje.

Novac

Inače, budžet opštine Rožaje za 2013. godinu iznosi 4.660.000 eura i veći je od ovogodišnjeg za 298.000 eura, ili 6,84 odsto. Od poreza na nepokretnost i ostalih prihoda planirano je da se ostvari 955.000  ili 20 procenata ukupnog budžeta.Od poreza na zarade,poreza na promet nepokretnosti,naknada od koncesija i ustupljenih prihoda od registracije motornih vozila očekuje se prihod od 820.000, ili 18 odsto, dok su dotacije od države planirane u iznosu od 2.410.000 eura,što čini 52 odsto prioda. Od prodaje nepokretnosti  planiran je prihod od 175.000 a  od kredita 300.000 eura, ili šest odsto -kazala je sekretarka za finasije Mevljuda Cikotić.

Kada su u pitanju planirani rashodi, ona je istakla da će za tekući budžet biti utrošeno 3.370.000 eura ili 72 odsto a za kapitalni budžet 1,3 miliona.

Kalač je kazao da predloženi budžet garantuje finansijsku stabilnost svih korisnika sredstava iz opštinske kase, budući da je on realno planiran i realno ostvariv, odnosno da se zasniva na prihodima koji nijesu sporni.  Podsjetio je da je lokalna uprava  ove godine redovno ispunjavala skoro sve obaveze, što je ocijenio kao odgovorno ponašanje lokalne vlasti, kada je riječ o trošenju budžetskih sredstava.

Ulaganje

Odbornici su bez diskusije usvojili program investicija za narednu godinu, kojim je planirano da se u razne infrastrukturne projekte uloži više od pet miliona eura. Rečeno je da je najvrednija investicija, koja će biti realizovana u narednoj godini, rekonstrukcija glavnog gradskog vodovoda, za koju je od Evropske investicione banke obezbijedjeno oko dva miliona eura. Takođe je rečeno da su već obezbijeđena sredstva za izgradnju dnevnog centra, koji će se raditi u partnerskom odnosu Vlade i lokalne uprave.

U narednoj godini će se pristupiti izradi projektne dokumentacije za drugu fazu saobraćajne zaobilaznice, a znatna pažnja će biti posvećena i asfaltiranju i rekonstrukciji putne mreže, izgradnji seoskih vodovoda, objekata društvene infrastrukture, odnosno seoskih škola, fiskulturnih sala. Za ove projekte biće utrošeno, kako je kazao Kalač, više od pet miliona eura, od čega se kao pomoć od države i donatora očekuje više od 3,5 miliona a ostali dio – 1,4 miliona biće – obezbijeđen iz opštinske kase. Takvu projekciju ocijenio je kao potez odgovorne vlasti koja razmišlja o potrebama građana i stvaranju boljeg života.

Na sjednici je obavljena i popuna odborničkih mandata. Umjesto Almira Kalača, koji je izabran za poslanika u Skupštini CG iz BS, izabran je Ešef Husić.

(Pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.