Rode doletele u Kalipolje

0
13

Nova Varoš – Par roda stigao je u Kalipolje u gnjezdo na garaži porodice Milete Ivankovića.

Mužjak je sleteo 18. marta, a ženka mu pala u zagrljaj u četvrtak izjutra.

Gnezdo selica na obodu Kalipolja u novovaroškom selu Ljepojevići, na nadmorskoj visini od 1.240 metara, jedino je u čitavom kraju, pa su rode miljenice i zaštitni znak sela stočara i ratara.

Podmladak – pet ptića u gnjezdu na garaži

Meštani kažu da su rode sletjele prije 26 godine na krov ambara pod slamom i više ih ne zaboravljaju. Kada su prekrivali ambar – postavili su drvenu paletu na garažu i par selica je tamo za dan, dva svio gnjezdo.Prije neku godinu uginula je jedna ptica, ali ih je u proleće doleteo par.

“Jedna od dvije ptice ne napušta gnjezdo, već se u njemu smjenjuju od časa kad ženka snese jaja, pa sve do pred poletanje mladunaca. Bilo je godina da padne sneg i po 20 santimetara, ali one sve izdrže. Jednom prilikom je ženka po drugi put polagala jaja i mladunci su sa roditeljima ujesen krenuli na daleki put”, priča Dragan Ivanković.

U potrazi za hranom sa reke i njiva Kalipolja

Rode su najranije u prolećno i letnje stanište stigle prije dvije godine – 13. marta, a lane na Mladence. Od prvog dana popravljaju i proširuju gnjezdo, u kome odraste po četiri, pet mladunaca.

Kada izjutra ustanu, čeljad prvi pogled bace na gnezdo dve rode. Brežuljak iznad kuća u zaseoku Ivankovići, nedaleko od spomenika junacima Kalipoljske bitke u Javorskom ratu 1876. godine, idealan je vidikovac za radoznalce.

Komšije izjutra prvi pogled bace na gnjezdo u dvorištu

Ovdje dolazi i blizu dvadesetak đaka iz sela na čas poznavanja prirode, posmatarajući hranjenje ptića i kako im se roditelji smenjuju u gnjezdu, praveći krug i tražeći hranu po njivama ili u vrbacima i na obalama reke što krivuda niz Kalipolje.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.