Robert Donia: ‘Zbog pretjeranih ambicija Republika Srpska je stvarana na krvi i zločinima nesrba’

2
21

080421151503_konferenca_robert2-300x199BIH – Robert J. Donia, ugledni američki historičar i dobar poznavalac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)  je studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu održao predavanje na temu “Koncepcija i stvaranje Republike Srpske”, poručivši kako je bosanskohercegovački entitet Republika Srpska stvaran na krvi i zločinima nesrba, na strateški način i u nekoliko faza, javlja Anadolija.

Pretjerane ambicije

“Evolucija RS-a je priča o velikoj nacionalnoj zaluđenosti, pretjeranim ambicijama i jednoj moralnoj kapitulaciji u historiji. RS je zasigurno stvoren na račun previše krvi i žrtava”, rekao je Donia.

Smatra da se ideja o stvaranju RS-a pojavila među čelnicima Srpske demokratske stranke (SDS) na prvim izborima nakon pada komunizma.

“Entitet RS su osmislili funkcioneri SDS-a na prvim izborima nakon čega se krenulo u realizaciju i mobilizaciju svih raspoloživih snaga bosanskih Srba, ali i Jugoslavenske narodne armije (JNA). Cilj je bio odvojiti bosanske Srbe od ostalih naroda i građana u BiH i formirati nacionalnu zajednicu Srba odnosno etnički čistih srpskih općina”, kazao je on.

Ocijenio  je da postoje četiri ključne faze u nastajanju RS-a jer je to bio sistemski plan i strategija rukovodstva SDS-a.

“Te četiri faze stvaranja RS-a su ‘jugoslavenska faza’, koja počinje od početka 90-tih do oktobra 1991. godine, pa ‘općinska faza’, koja traje od maja 1992. godine, ‘strateška faza’ od maja 1995., te  zadnja, konačna konsolidacija RS-a. Predviđeno je bilo da se za ostvarenje ciljeva mogu koristiti sve moguće metode, pa i nasilje i činjenje zločina”, smatra Donia.

Istakao je da su ideolog Dobrica Ćosić i bivši čelnik SR Jugoslavije Slobodan Milošević preko funkcionera bosanskih Srba ostvarivali svoje ciljeve u BiH koji su podrazumijevali odvajanje dijela teritorija te države.

“Ćosić i Milošević su bili glavni igrači. Imali su svoje ljude kao što su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić, preko kojih su oblikovali svoju politiku u BiH. Uvjerili su bosanske Srbe da trebaju ostati u svojoj nacionalnoj zajednici. SDS je u svojoj ideologiji imao ideju o monoetničkoj državnoj zajednici. Karadžić je već početkom 90-tih ubijedio bosanske Srbe da su mjesta gdje oni žive u BiH zanemarena i da je komunizam pomogao hrvatskim i muslimanskim krajevima da se razviju, i to sa zajedničkim novcem”, rekao je eminentni profesor.

Mišljenja je da su vlasti bosanskih Srba, odnosno uprava SDS-a, spremili secesiju ako BiH odluči da BiH krene putem nezavisnosti.

Nakon pobjede na prvim demokratskim izborima, SDS je već tada planirao da bosanske Srbe odvoji o Bošnjaka.

”A i secesija srpskih općina je bila u planu ako bi BiH zatražila nezavisnost. Milošević i Karadžić su bili u stalnom kontaktu kako bi militarizirali bosanske Srbe i spremili se za sukobe. Sjetit ćete se poslije kako je i sam Karadžić zaprijetio muslimanima da će nestati ako BiH stekne nezavisnost”, istakao je Donia.

Monoetničke srpske opštine

Vjeruje da je prekretnica bio Memorandum o nezavisnosti koji su usvojili bosanski i hrvatski zastupnici.

“Tada su bosanski Srbi vidjeli da će BiH postati nezavisna. Rukovodstvo SDS-a je već tada krenulo u realizaciju stvaranja države bosanskih Srba. Željeli su RS sa Ustavom, kao simbolom države. Stvaranje monoetničkih srpskih općina je bio dio tog plana. Eliminacija nesrba je predstavljala dio plana SDS-a kako bi se uspostavila monoetnička zajednica bosanskih Srba. JNA je direktno pomagala bosanskim Srbima u ratu u BiH. Strategija je bila da se osvajaju općine, jedna po jedna, i tom prilikom su počinjeni najstrašniji zločini nad nesrbima”, rekao je profesor.

Tvrdi da je ključni moment bio u etničkoj teritorijalizaciji koju su pokrenuli bosanski Srbi, kako je istakao, kako bi uobličili RS.

“Ključno je bilo da se osvoji zemlja nesrba, pa čak i nasiljem i zločinima. Strateški se ušlo u selekciju općina, posebno u sjevernoj i istočnoj Bosni. Čak i u općinama gdje su Bošnjaci nekada činili većinu stvarale su se srpske općine jer je konačni cilj bio državno razgraničenje i fizičko razdvajanje naroda u BiH. Čak je kasnije opcija bila i razmjena teritorija, što je želio i sam Karadžić. On je vjerovao da se Srbi trebaju ‘riješiti neprijatelja iz kuće’, odnosno Hrvata i Bošnjaka. Srebrenica je bila posljednji zločina u tom smjeru”, istakao je Donia.

(BosniaPRESS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. DORIS PAK: “Oluja” legitimna, Hrvatska vodila opravdan rat

    Nemačka poslanica u Evropskom parlamentu (EP) i izvestilac Parlamenta za BiH Doris Pak izjavila je da bi bilo dobro za srpsku javnost da što pre uvidi da je “Oluja” bila legitimna akcija hrvatske vojske, bez obzira na to što su tokom nje počinjeni zločini.

    Ističući da je Hrvatska vodila opravdan rat za povratak otetih teritorija od Srba, koji su bespravno zauzeli trećinu te zemlje i odatle proterali sve Hrvate, Doris Pak je ocenila da to što je general Ante Gotovina oslobođen znači da on ne snosi nikakvu krivicu za ratne zločine.

  2. O kojim je pretjeranim ambicijama -Rijec?Ovo je cisto-Zanovijetanje -Historije !Srbi su etnicki cistili i Hrvatsku a onda su presli na BiH!Hrvati su svoje teritorije -Povratili-Bosnjaci-Nisu i to su -Fakta!Tako ociscene teritorije u BiH -od Bosnjaka sada kroz -Referendum zele -Otcijepiti!Ako su -Bosnjaci -Budale-Bujrum!Srbi nisu vodili nikakav -Teorijsko-Takticki -rat!Oni su krenuli na Rusenje i Pogrom od samog-Pocetka!Srbe treba urazumiti -Ne Razumijevanjem njihovog Zlocina -vec -Osudom -Kaznjavanjem i Placanjem Odstete za -Ucinjeno!Lamentacija nad Pre-uredjenjem -Pretjeranih Ambicija-Ne sluzi Nicemu -Pogotovo Zrtvama Zlocina ali i – Ogromnoj-Materijalnoj Steti- sto ju je Bosna i Hercegovina pretrpjela od ovog ipak-Propalog -Projekta! Moguce je da u Sarajevi ima jos- PAPAKA -kojima jedan stranac Treba pojasniti -Sta je to Srbenda -Hti sve da im -Ucini tokom -Rata !Fakultet Politickih Nauka je bilo Idealno Mjesto a- Sarajevo- Pogotovo! I zato mu treba zahvaliti-na strateski nacin- kao i organizatorima iz -MKSJ!!!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.