Rezultati međunarodne ekspertize o smrti rahemtli akademika muftije Muamera Zukorlića

0
240

Poštovana javnosti

Nakon više od 8 mjeseci od smrti rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića, imamo rezultate obdukcije i istrage o uzroku smrti. U proces smo uključili 14 stručnjaka, iz 5 država, sa 6 ustanova i laboratorija.

S obzirom da smo dobili cjelokupne rezultate obdukcije i da imamo izvještaje stručnih lica iz Srbije, Bosne i Njemačke, vrijeme da je javnost zna sve potrebne detalje.

Rahmetli Muftija Zukorlić je 6. Novembra 2021. Godine održao predavanje na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru u prijepodnevnim časovima. Kao što je uobičavao, nakon casova, u svojoj kancelariji bi klanjao podne namaz i išao da drži predavanje studentima na Fakultetu za islamske studije. S obzirom da se njegov izlazak iz kancelarije odužio, pratnja i uposlenici na Univerzitetu su ušli u kabinet i zatekli ga na podu na leđima, sa šakama podignutim do ramena, okrenutim prema plafonu i sa blagim osmjehom na licu. Posljednja aktivnost mu je bila uzimanje abdesta za podne namaz, jer su ostale kvasne papuče koje je koristio. Tijelo mu se već tada bilo ohladilo.

U haosu koji nas je zadesio na danu smrti rahmetali Muftije nije poveden u bolnicu i nije izvršen policijski uviđaj. Prisutni članovi porodice su odlučili da se ne radi obdukcija. Nakon mog dolaska iz inostranstva, prije ukopa smo od rahmetli Muftije uzeli uzorke dlake sa brade i to je minimalno što se moglo u tim uslovima tada odraditi. Trebao je duži period našoj porodici da pronađemo adekvatne laboratorije gdje smo uradili ispitivanje, a zatim i da sačekamo rezultate, kao što se i na ove čekalo.

Ranije sam kazao da smo iz dvije nezavisne laboratorije dobili rezultate na osnovu kojih je Republičko javno tužilaštvo pokrenulo istragu. Pronašli smo laboratorije u Turskoj gdje su pod šifrom anonimno testirani uzorci dlake sa brade.

Prva je rađena u Institut za sudsku medicinu pri Ministarstvu pravde Republike Turske. Specijalistička komisija sudske medicine na čelu sa Dr. Ersan Akom je potpisala zaključak koji je glasio: U sprovedenim ispitivanjima, na osnovu odbijenih rezultata iz uzorka, utvrđeno je trovanje teškim metalima sa vjerovatnoćom od 60%.

Drugo istraživanje je rađeno na Laboratoriji za klinička ispitivanja Šišli u Istanbulu. Izvještaj koji je potpisao Dr. Rahmi Četin stoji da na osnovu dpbijenih podataka utvrđeno je trovanje hranom.

I jedan i drugi izvještaj karakteriše šture podatke, a objašnjenje laboratorija je da opširne podatke daju samo na zahtjev državnih institucija. Anonimna istraživanja daju samo zaključke.

Dva izvještaja su bila razlogom za osnovanu sumnju da rahmetli Muftija nije umro prirodnom smrću i za pokretanje istrage o uzroku smrti. Zbog preosjetljivosti situacije, tražili smo formiranje međunarodne ekspertize, što nam je na određeni način Tužilaštvo R. Srbije omogućilo.

Prvobitno je cijeli proces trebala da vodi Sudska medicina iz Beograda na čelu sa Dr. Đorđem Alimpijevićem. Međutim, izjasnili su se da nemaju dovoljan broj kadrova na raspolaganju jer su na odmorima. Tužilaštvo je razmatralo da odloži ekshumaciju, čemu smo se oštro suprotstavili. Uslijedilo je rješenje da proces preuzme Sudska medicina iz Niša, a da se toksikologija radi u Novom Sadu.

Nakon što nam je 6. Maja izvršena ekshumacija i obdukcija, 30. Maja 2022. Godine je potpisan izvještaj Laboratorije o Toksikološkom analizi Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad od strane specijaliste toksikološke hemije Dr. Jana Suđija.

Testiran je 21 teški metal (Nikl, Hrom, Cink, Gvožđe, Malibden, Kobalt, Mangan, Bor, Berlijum, Kalaj, Kadmijum, Stroncijum, Natimon, Bariju, Talijum, Živa, Olovo, Arsen, Selen i Aluminijum).

Testirano je 14 organa, odnosno uzoraka u tijelu. Dr. Jan Suđi je zaključio da testirani teški metali nisu prisutni u koncentraciji od toksikološkog interesa. Smatra da nije došlo do intoksikacije ili povećanog unosa testiranih teških metala te ne prestavljaju uzrok smrti.

5. Juna je potpisan izvještaj Zavoda za sudsku medicinu u Nišu od strane direktora Dr. Gorana Ilića, kao i od strane tri vještaka specijaliste sudske medicine u sastavu: Dr. Miodraga Zdravković, Dr. Goran Ilić i Dr. Stevan Todorović.

Porodici su rezultati dostavljeni 14. Juna.

Izvještaj je sadržavao ukupno 28 medicinskih izvještaja sa, EKG i ultrazvuk izvještaja od September 2009. Godine do posljednjeg koji je sačinjen u poliklinici Ramović 6. November 2021. Godine. Do 2011. Godine mu je pogoršana funkcija rada srca na nivou aortalnih zalistaka uz postojanje trajno povišenog krvnog pritiska. Od 2014 do 2016. Mu se dodatno pogoršalo stanje srca. Od 2016. Godine osjeća pečenje i žarenje u prijedjelu grudi. Od 2017. Godine je dijagnosticirano teže pogoršanje funkcije aortalnog ušća. 2020. Godine je preležao upalu pluća izazvanu virusom COVID19. 2021. Mu se dodatno pogoršava stanje.

Tri nedjelje prije smrti imao je intenzivne atake kašlja. Nedjelju dana prije smrti je imao gubljenje svijesti. Ujutru, na dan preseljenja, radio je gastroskopiju, za koju se porodici požalio da je jako teško podnio.

U srbijanskom izvještaju također stoji da su uzorci testirani i na prisustvo toksičnih lijekova, alkaloida, pesticide i druge supstance i da je na svima bio negativan. Srbijanski izvještaj također smatra da tijelo rahmetli Muftije nije bilo izloženo dugotrajnom trovanju, na osnovu rezultata krvne slike iz 2020. I 2021. Godine.

Zaključak srbijanskog tima je da smrt rahmetli Muftije nije nastupila kao posljedica mehaničkih ili nasilnih povreda, niti dejstvom hemijskim ili biološkim trovanjem. Nisu bili sigurni da li je imao akutni infarkt srca u posljednjih par mjeseci života.

Konačni zaključak specijalističkog tima iz Niša glasi:

“Sve navedene medicinske činjenice ukazuju sa najvećom vjerovatnoćom da je smrt Muamera Zukorlića prirodnog porijekla i da je nastupila kao posljedica naglog pogoršanja funkcije i sljedstvenog prestanka rada srca, na terenu od ranije prisutnog teškog i progresivnog oboljenja srca”

Pored obdukcije koja je rađena od strane nadležnih institucija u Srbiji, tužilaštvo je na zahtjev porodice dozvolilo da ekshumaciji i obdukciji prisustvuju i stručnjaci sa strane, Dr. Nermin Sarajlić, direktor Sudske medicine iz Sarajeva i Dr. Jan Peter Sperhake iz Sudske medicine iz Hamburga u Njemačkoj. Po dodatno, privatnom zahtjevu porodice, nezavisno od sudskog procesa srbijanskog tužilaštva, uzeti su uzorci brade, kose, bubrega i jetre i za toksikološke analize posredstvom sudskih medicina iz Sarajeva i Hamburga.

Jula 19. je stigao finalni obdukcioni zapisnik Dr. Sarajlića iz Sarajeva. Direktor Sudske medicine iz Sarajeva je toksikološku analizu poručio na Institutu za Sudsku medicinu u Ljubljani. Izvještaj su potpisali direktor Gregor Anderluh, i tim u sastavu Dr. Samo Hočevar, Iris Štucin i Breda Novak.

Testiran je 61 teški metal i supstance. U mišljenju Dr. Nermina Sarajlića stoji:

“Smrt je prirodna i uzrokovana je akutnim zastojem rada srca, zbroj ranijih promjena na srcu i oboljenja srca. Toksikološka analiza, kako na prisustvo psihoaktivnih supstanci i drugih stvari koje bi mogle dovesti do trovanja, tako i na ptisustvo teških metala je bila negativna. Stanje tijela odgovara proteklom vremenu”

Obdukciji je prisustvovao i Dr. Jan Peter Sperhake iz Sudske medicine iz Hamburga u Njemačkoj zajedno sa prevodiocem koji je potpisao protokol autopsije koji je dostavljen porodici. Istakao je da koraci obdukcije ne odgovaraju proceduri kakva se radi u Njemačkoj, ali da se radila pažljivo.

Njemački doktor je zaključio da najvjerovatnije nije bilo infarkta- infarkt miokarda. Za uzrok smrti je zaključio da je hronična a i akutna upala srčanog zaliska sa aritmijom i akutnim zastojem srca. Upalu srčanog zaliska su mogle izazvati bakterije ili se mogla javiti u kontekstu reumatske groznice autoimunim mehanizmom. U prvom slučaju se primjenjuje antibiotska terapija, u drugom antiupalna terapija.Također bilo je potrebno da se podvrgne hitnoj operaciji srčanih zalistaka.

Juna 29. je stigla je i toksikološka analiza Instituta za sudsku medicinu iz Hamburga za testiranje uzoraka kose, brkova, jetre, bubrega i tla gdje je bio ukopan koju je potpisao Dr. Iwersen-Bergman. Testirano je 19 teških metala i toksina. U zaključku stoji da uz ograničen značaj nalaza zbog perioda koji je protekao, hemijsko-toksikološko ispitivanje ne daje indicije o prisutnosti intoksikacije teških metala i toksina.

Svi obducenti su zaključili da nije došlo do pucanje aorte, kako je zaključila prisutna ekipa ljekara u Novom Pazaru na danu smrti na licu mjesta.

Iznosimo vam samo zaključke iz dokumentacije sa preko 100 stranica, za koju je bilo potrebo vremena prevesti, iščitati i uz pomoć stručnog osoblja razumjeti.

ZAKLJUČAK

Shodno svemu iznijetom, želim da iskažem da je porodica osjeća veliko olakšanje u tome što su se sva tri tima stručnjaka saglasila da rahmetli akademik Muftija Muamer Zukorlić nije otrovan i da je preminuo prirodnom smrću. Zaista bi bio veliki teret da se ispostavilo da je rahmetli Muftija otrovan.

Ostaje nam da zatražimo objašnjenje od Sudske medicine u Istanbulu i laboratorije Šišli da nam daju obrazloženje svojih rezultata. Želimo da znamo koje su to teške metale testirali, na osnovu kojih su zaključili da postoji 60% šansa da je testirani preminuo od posljedica trovanja.

Rasvjetljavanje okolnosti smrti rahmetli Muftije Zukorlića je bila obaveza, kako porodice, tako i njegovog naroda i mi smo tu obavezu izvršili. Zaslužili smo da znamo usljed čega je umro. Da smrt nije nastupila kao posljedica infarkta ili pucanja aorte, kako je prvobitno prenijeto.

6 mjeseci od njegove smrti je bio posljednji trenutak da se radi ekshumacija i obdukcija i da je došlo do odlaganja, rezultati i i zvještaji bi bili manje kvalitetni.

Dijelimo sve ove informacije sa javnošću koja je voljela rahemtli Muftiju. Njegova porodica nismo samo mi, već svi oni koji su ga voljeli i podržavali.

Ostaje velika bol za rahmetli Muftijom, što njegovo srce nije izdržalo sva iskušenja sa kojima se nosio.

Mi kao porodica organizirana u Mufty fondaciju ćemo nastaviti da baštinimo njegov put i podržavat ćemo sve projekte koji će nas dovesti do ostvarenja ciljeva i želja za koje se rahmetli Muftija borio.

Iskušenje kroz koje smo mi prošli ne želimo nikome.

Hvala svima koji su doprinijeli rasvjetljavanju istine. Hvala svima koji su imali razumijevanja za proces i hvala svima koji su bili uz nas u ovom teškom periodu.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.