Režim nas tjera na secesiju

26
21

Što bi narod rekao: „K'o sam sebi što možeš zlo nanijet’, niko ti ga ne može učinit’.“ E, baš tako. Srpski režim kroz dugo vrijeme, a posebno zadnjih godina, sve svoje aktivnosti, bez izuzetka, pretvara u ubjedljive poraze sa teškim posljedicama za državu i narod.

Najsvježiji i najslikovitiji primjer poduhvata ove vrste je presuda Međunarodnog suda u Hagu o nezavisnosti Kosova, kao i oslobađajuća presuda Kraljevskog suda u Londonu u slučaju Ganić. Oba sudska postupka pokrenuta su na inicijativu beogradskog režima uz velika očekivanja, što su mediji danima bučno najavljivali, da bi se na kraju sve okončalo pravdanjem poraza teorijom zavjere i žalopojkom poput one šestogodišnje poslije Kosovske bitke.

Tako se zvanični Beograd ophodi i prema Bošnjacima i muslimanima u Sandžaku i Srbiji. Stogodišnji pacifizam Bošnjaka u Beogradu se shvata kao slabost koju treba iskoristiti da bi se dokrajčila ona petina preživjelih genocidni program Načertanija kojeg, nažalost, do dana današnjeg beogradski vlastodršci nisu odbacili. Bošnjačko-muslimanski korpus se i dalje smatra problemom za stabilnost Srbije koji će nestati onda kada tog korpusa više ne bude. I dalje režim smatra da se tom korpusu ne može vjerovati, a to znači da mu se ne smije nipošto dati ravnopravan status. I dalje se forsira poltronski odnos bošnjačkih predstavnika koji, po kosovskom modelu, režimu uljepšavaju sliku o stanju u Sandžaku i među Bošnjacima u odnosu na Srbiju i njenu vlast, huškajući je na obračun sa legitimnim predstavnicima naroda. I vlast i njeni politički agenti u Sandžaku slažu se da su sila i podjele najbolje sredstvo za disciplinovanje onih kojima padne na pamet da progovore o slobodi i pravima svog naroda.

Svaka pozitivna inicijativa koja dođe iz Sandžaka odbacuje se, očito po logici: „Zašto bi oni htjeli dobro za Srbiju, ako mi njima želimo i činimo zlo?“

Tri su drastična primjera koja potvrđuju da zvanični Beograd nema kapaciteta, ili ne želi da prepozna pozitivne inicijative i projekte od obostranog interesa.

Kada je muftija Muamer Zukorlić 2007. godine izašao sa projektom jedinstvene Islamske zajednice u Srbiji, logično je bilo očekivati da to Beograd svom snagom podrži jer se nedvosmileno radi o integrističkom projektu sa jasnom antisecesionističkom porukom. Da su čelnici Islamske zajednice imali bilo kakve aspiracije ka otcjepljenju Sandžaka, izbjegli bi svako organizaciono vezivanje za ostale dijelove Srbije. No, umjesto podrške i razumijevanja, za samo nekoliko mjeseci muslimani su od režima doživjeli nezapamćenu agresiju na Islamsku zajednicu koja se poslije neuspjeha pretvorila u cijepanje manjeg dijela zajednice.

Početkom 2002. godine osnovan je Internacionalni univerzitet, kao rezultat otvaranja dijaloga između Islamske zajednice i zvaničnog Beograda kojeg je tada predstavljao premijer Zoran Đinđić. Nakon tragičnog ubistva premijera Đinđića, pa do danas, beogradski režim čini sve da uguši ili oslabi prvi sandžački univerzitet i time pokaže da je i dalje na sceni stogodišnja politika prema Bošnjacima i Sandžaku, a to znači da treba spriječiti ili zaustaviti svaki pokušaj nastanka autentičnih institucija koje ne predstavljaju političke poluge Beograda i njegovih agenata u Sandžaku. Ako se uzme u obzir da je ovaj univerzitet otvorio svoja odjeljenja u Nišu, Beogradu, Pančevu i Subotici, jasno je da je riječ o još jednom integrističkom projektu kojeg srpska vlast nije prepoznala kao interes stabilnosti države. Brojni međunarodni izvještaji potvrdili su da je Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru jedina uspješna multietnička ustanova u kojoj studenti i profesori, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, ravnopravno djeluju i ostvaruju svoje akademske ciljeve. Odmah poslije nastanka ovog, Vlada je formirala prorežimski, takozvani Državni univerzitet u Novom Pazaru, koji je nekoliko godina nezakonito djelovao pod istim imenom kao i prethodni, sa jasnim ciljem gušenja Internacionalnog univerziteta u ambijentu nelojalne konkurencije, medijskih i opstrukcija od strane Akreditacione komisije.

Opstrukcija volje bošnjačkih birača kroz falsifikate i druga nezakonita ponašanja Ministarstva za ljudska i manjinska prava nakon pobjede Bošnjake kulturne zajednice na izborima, poruka je da vlast nije prepoznala integristički značaj Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao ni refleksije takvog odnosa na stabilnost i cjelovitost države.

Da li se radi o zaslijepljenosti šovinizmom ili o mentalnoj i civilizacijskoj nedoraslosti nosioca vlasti, nije jasno, a za posljedice nije ni bitno.

E, poslije svega šta nam je činiti!?

Izvor: Islamskazajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

26 KOMENTARI

 1. Abdulah nesto mi se ovaj vas ucuta,ne galami nesto puno,samo trazi da bude partner drzavi i da saradjuje sa vladom,sta li mu bi od jednom?on misli autonomija se dobija na dalgu i na prici,autonomiju cemo mi insallah dobit demokratskim putem,i to ce vlada srbije podrzat,samo kad dodje to na dnevni red,kad bude EU naredila decentralizaciju zemlje,zato nemoj te se vi toliko dufkat,sve ce to doc na svoje,nego oni sto propadaju imaju pravo da se fataju za slamcicu,a Autonomiju cemo insallah dobit kad tad,i to ce je Dr SULEJMAN UGLJANIN insallah obezbjedit kao i sve sto je dosat doprineo Bosnjackom narodu,evo za one sto su govorili da Turska nece da ulozi ni dinar u Sandzak,STA BI ZA OVU VODU U TUTIN,KO DADE MILION EURA ZA VODOVOD,E JADNI VI,OVAJ VAS DEMEK IMA VEZE PO ARABIJI A NE DOVEDE NIKOKOG ZIVOG DA ULOZI JEDAN DINAR,SAMO POPLJACKA OVAJ NAROD!!!!!!!!!!!!!

 2. Baš kao što ima muslimana u ime Allaha, postoji tako novi fenomen muslimana u ime nevjernika. I baš kao što muslimani u ime Allaha brinu šta će Allah misliti o njima, muslimani u ime nevjernika brinu šta će nevjernici misliti o njima. Tako, kada musliman govori, on to čini da udovolji Allahu, a kada drugi naš musliman šuti, on to čini kako bi udovoljio nevjernicima. Kada se musliman bori, on to čini u ime Allaha, a kada se ovaj drugi musliman ne bori – iako ima sve razloge da to čini – on to ne čini kako ne bi razočarao nevjernike

 3. ja hocu da se odvojim od orlja nemogu vise sa njima nedaju mi nikakva prava.ja hocu da moja goveda pasu tudje a oni mi nedaju i ja sad nisam zadovoljan sa njima.onaj zukorlic on kad dodje u orlje dize prasinu sa onim kolima i nemogu da disem hocu da se odvojim da se pridruzim Paljevu!!!!!!

  • Pripremi te tu raju za Republiku Sandzak

   Kada bi mi cetnici zaklali Sulejmana, Prasima, Muftiju i cijelu porodicu a mene rastigli na komade nebi zalio, samo da bi da se oslobodimo ropstva.

   Živela Islamska R. SANDZAK!!!!!!!!!!!

   Ti si Edice dosta vlaski nastrojen. Mislim da te ni Rasim nebi podrzao u ovoj budalestinji. Mi bi rahat da zivimo nego nam Srbi nedaju. Koli je po tvome kriv za rat u Jugoslaviji

 4. mmm, brate sulejman ugljanin je jos od 96-th saradjivo sa radikalima, malo pogleda historiju sandzacke politike…Muamer nije nikog doveo na vlast nego je to bio SDP, A glavni muftija je bio podrzavo SDP da bi mako Sulejmana drug radikala i Kostunice. Sto vise ne spominje Autonomiju i republiku ko 90-tih sto je radio, nego sat postade najbolji drug sa beogradom.
  Malo vise znanja brate o sandzackoj politici,

  Selam iz Svedske

 5. – “Boze,ja sad bjezim pod okrilje Tvoje,i Tvog Kura”ana Tvoje vjecne rijeci…Boze,grijehe ogrijesi nase i bolesnu nam dusu izlijeci…Boze,evo na sedzdu ti padam,pred vjecnom Tvojom klanjam se ljepotom,i molitve ti u stihove skladam,prosec…daj nam Boze,daj nam smisao za ljepotom i razum Boze,razum,razum Boze prosvijetli nam sada i daj nam snage,daj nam jaku volju,demone sve sto moze da izlijeci…Nek Tvoja svjetlost Boze,nek Tvoja svjetlost svijetli nam u mraku…Boze,raspiri,raspiri Boze nase stare vjere plamen,i vrati nam srecu i sve stare dane,da tresnem casom o ledeni kamen i sa nas speremo sve cari…
  – Boze,Boze evo na sedzdu ti padam,pred vjecnom Tvojom klanjam se ljepotom i molitve ti Boze u stihove skladam,prosec…daj nam Boze,daj nam Boze…smisao za ljepotom..Boze,evo na sedzdu ti padam i kajem grijehe pred tvojom dobrotom i molitve ti Boze u stihove skladam,prosec…Daj nam Boze,daj nam Boze smisao za ljepotom…Boze,evo na sedzdu ti padam…”.
  – Da nas Allah dz.s. sacuva pojedinaca koji zele cijeli narod gurnuti u provaliju,u sukobe,mrznju,svadje…zarad svojih licnih interesa. I to danas,kada pokusavamo se svi izboriti sa neimastinjom,neko nam pokusava nemjetnuti svoju licnu ugrozenost,ugrozenost svoje pozicije,sa ugrozenosti kolektivnom. Neka nam Allah dz.s. pomogne,da u ovom mjesecu Ramazanu prepoznamo to zlo koje nam pokusavaju namjetnuti oni koji su se oglasili tek onda kada je njihova fotelja i pozicija ugrozena.

 6. I jos nesto,ako njemu neodgovara ovaj rezim sto je sada,znaci odgovaraju mu radikali,jer je se sa njima lakse dogovara,isto kao sto je i u Pazar uradio sa Rasimom,I AKO MU NEODGOVARA NAJDEMOKRATISNIJI REZIM U ZADNJIH STO GOD ONDA ON NIJE U REDU,ON ZELI RADIKALE DA OZIVI DA SE SA NJIMA DOGOVARA,DA MU RADIKALI I NIKOLIC OBEZBIJEDE FOTELJU,tako je i sa Rasimom saradjivao samo da Sulja skloni sa vlasti,i skloni Ga uz pomoc radikala,ali opet on dobi ono za cim kuka i vristi!SAD NEKA VICE TADIC MI JE PRIJATELJ,A SULJO ZE SVE NJIH KAZE MI BOSNJACI AKO IMAMO KORISTA MI SA NJIM PRAVIMO KALICIJU,A NE IZ LJUBAVI!KOSTINICU SMO ISKORISTILI ZA ZASTAVU,BNV,FAKULTET,MEDICINSKU SKOLU,TADICA CEMO INSALA SAD ISKORISTIMO ZA RIJESET,AUTO PUT,INDUSTRIJSKU ZONU I BOSNJACKU GIMNAZIJU,A MUAMER NEKA LJUBAVI SA RADIKALIMA!!!!!!!!!

 7. Muameru kad je zagustilo za fotelju 2007 god aj kuku neda hocemo jedinstvenu islamsku zajednicu,i mi hocemo i dobicemo insallah jedinstvenu islamsku zajednicu sa Rijasetom Iz Srbije,a ovo sto sad muamer prica to je radi njegove fotelje,cudi me sto to nije govorio od 2003god do 2007god,nego dok je njemu udobno u fotelji onda je sve super,e kad se njemu 2007god izmakla fotelja on aj kuku neda Tadicu i Rasime spasavajte me,pa kad mu to neupali e onda hajde da se ja pripremim za politicko djelovanje,pa hajde malo da pricam kako bosnjacima ugrozena prava,kako ne valja Drzavni univerzitet,kako smo ugrozeni,(ja kazem da nije sve zlatno,ali se napredovalo koliko toliko,i bice bolje unsallah)a ja pitam vas zbog cega sve ovo sto sad govori,zbog cega nije govorio od 2001do 2007?sto se tice od 91 do 99 to se zna hajde,nije smeo bilo ga strah to ga razumem,ALI SE ON BRACO SAD BORI ZA SVOJU STOLICU I TO CE KAD TAD IZAC NA VIDJELO AKO BOG DA!!!!!!!!!!!!1

  • Svima će pripasti nagrada ili kazna, već prema tome kako su postupali, jer je Gospodar tvoj bdio nad onim što su radili. (132)

   Reci: “O narode moj, činite sve što možete, a činiću i ja; saznaćete vi već koga čeka sretan kraj!” Nasilnici, sigurno, neće uspjeti. (135)

 8. Kakav cemo imati stav i plan prema Srbiji ne zavisi do nas vec od same Srbije.Dakle ako se Srbija prema nama ponasa kao dobra majka necemo se buniti niti ista traziti a ako se ponasa kao losa maceha e onda cemo se i buniti i traziti samostalnost i ako Bog da uspijeti u tome!!

  • O vjernici, za prisne prijatelje uzimajte samo svoje, ostali vam samo propast žele: jedva čekaju da muka dopadnete, mržnja izbija iz njihovih usta, a još je gore ono što kriju njihova prsa. Mi vam iznosimo dokaze, ako pameti imate. (118)Ali-Imran

   Oni se više boje vas nego Allaha, zato što su oni ljudi nerazumni. (13) Samo u utvrđenim gradovima ili iza zidina oni se protiv vas smiju skupno boriti. Oni su junaci u međusobnim borbama. Ti misliš da su oni složni, međutim, srca su njihova razjedinjena, zato što su oni ljudi koji nemaju pameti. (14) El-Hašer

   Lijep primer njihovog kukavicluka: http://www.youtube.com/watch?v=P6Fhpk09AIU&feature=related

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.