Reagiranje Matice Bošnjaka Sandžaka na istup dr. Bogoljuba Šijakovića “Politici”

2
52

Sjeverni Sandžak – U Politici br. 35317, od 05. marta t.g., str. 7, objavljen je prilog “Šijaković: Crkva treba da ima veću ulogu u javnom životu” (tekst nije potpisan!, to znači da se autor skriva iza imena glavnog urednika) u kojem u svom prepoznatljivom tendencioznom maniru dr. Bogoljub Šijaković, bez ikakvog povoda iznosi tvrdnju, “da Ministrastvo vera i dijaspore nije bilo uključeno u inicijativu Turske o objedinjavanju Islamske zajednice”, dodavši, ipak, da mu se čini da je Turska pretenciozno pokušala da kroz formu objedinjavanja favorizuje upravljačku strukturu sa sjedištem u novom Pazaru, na čijem je čelu muftija Muamer ef. Zukorlić.

Ukazao je na to da ta vjerska zajednica, već nekoliko godina nastupa kao izričiti oponent državne politike Srbije. Šijaković dalje nastavlja: “Sandžački separatisti koje predvodi Zukorlić žele da preseku nacionlanu celinu srpskog naroda, koji bi, s jedne strane, ostao da živi u Srbiji, a s druge strane – u Crnoj Gori i Hercegovini”,naveo je Šijaković i napomenuo da geopolitičko raspolućivanje srpskog naroda na tom prostoru strategija s viševjekovnim trajanjem, te da takve prijetnje treba “prepoznati i ne traba ih ignorisati!”

Veoma smo iznenađeni objavljivanjem ovakvog stava, tj. prijetećeg stava kojim se upire prstom i nišani u Glavnog muftiju Islamske zajednice u Srbiji, Muamera ef. Zukorlića, kojem prijete velikosrpski nacionalisti, a ovim anahronim tekstom takvu pretenziju ima dr. Šijaković, smijenjeni minister vjera u Vladi R. Srbije, koji oponaša funkciju državnog sekretara! Znači, on (Šijaković) koristi činovničku funkciju da daje mišljenje o visokim međudržavnim inicijativama, što ne može biti posao jednog ministra a kamoli činovnika.

Očigledno, dr. Šijaković je iz tajnih kabina zadužen da se neovlašćeno miješa u tokovo riješavanja objedinjavanja Islamske zajednice u Srbiji, za šta su pozvani i kompetentni Rijaseti država Bosne i Hercegovine i Turske, zbog njihove historijske uloge i vezanosti za sudbinu bošnjačkog naroda na Balkanu, koje velikosrpski nacionalisti, optužuju bez ikakvog razloga, da snose tzv. “tursku krivicu”, pa su krivi i što postoje. To smeta činovniku dr. Šijakoviću, koji bez ustručavanja Turskoj inputira “pretenciozno“ držanje prema strukturi na čijem je čelu Muamer ef. Zukorlić. Takav stav je laički bez ikakvog osnova. Upravo Matica Bošnjaka – Društvo za kulturu, znanost i umjetnost Sandžaka prati razvoj događaja i nema nikakvu informaciju da bilo koja institucija bošnjačkog naroda (iz Bosne i Sandžaka), izuzimajući Rijaset IZ u BiH sa sjedištem u Sarajevu, ne učestvuje i nema uticaja na zvanični dokument koje su dva Rijaseta usvojila.

Začuđujuće je, da smijenjeni ministar vjera u Vladi Srbije, dr. Šijaković sada istupa u ulozi državnog sekretara, nemajući šta javnosti da ponudi, dok preko muftije Zukorlića, sebi otvara medijski prostor da podiže harangu protiv Islamske zajednice u Srbiji, ali i protiv Islamske zajednice u BiH i reisu-l-uleme akademika dr. Mustafe ef. Cerića, te da iznosi mišljenje za šta nije pozvan niti kompetentan. Jasno, kako može neko poput Šijakovića da ulazi u staleška i strateška pitanja u objedinjavanju Islamske zajednice, kad nije njen član, što je posao islamskih zvaničnika u zemlji i svijetu, kojima je cilj da naprave humano djelo i riješe problem, a ne da pametuje neki državni činovnik koji sebe postavlja iznad predsjednika Vlade ili Republike, što svakako ide na obraz premijera Cvetkovića i predsjednika Tadića. To proizilazi iz ustavnog prava odvojenosti vjere od države i kao i u skladu sa običajnim pravom kako Bošnjaka tako i Srba. Zar bi se neko od Bošnjaka usudio da pametuje prema Srbima i pravoslavlju, tj. da ih uči kako da izgrađuju i zaštite svoju vjersku zajednicu.

Imajući u vidu činjenicu, da se iz Beograda intezivno prijeti muftiji Zukorliću, a time se otvoreno prijeti i čitavom bošnjačkom narodu. Jer ta presija se intezivno osjeća u javnosti, posebno pred predstojeće izbore, gdje su mnogi iz vladajućeg kruga zabrinuti za svoj budući politički status, zato što je više negó očigledno da beogradski poltroni gube svoje tlo pod nogama. U tom pravcu i sam list “Politika”, koja objavljuje nepotpisane tekstove anonimnih autora, koji održavaju prisne veliko-nacionalističke veze sa Šijakovićem, tim činom očigledno skrivaju od javnosti svoje ime i na taj način se pridružuju javnoj državnoj anatemi prema Islamskoj zajednici i muftiji Zukorliću, izmišljajući razne oputužbe i veze sa Turskom i drugim zemljama.

Jasno, premijer Cvetković, treba da zna da država treba relevantno da pomaže riješavanju kriznih situacija a ne da se tendenciozno miješa u poslove proizvođenja konflikata između raznih grupacija unutar Islamske zajednice u Srbije što se očigledno manifestuje u slučaju državnog sekretara Šijakovića, stoji u reagiranju koje je potpisao prof. dr. Šefket Krcić, predsjednik Matice Bošnjaka Sandžaka.

Ovo reagiranje je upućeno beogradskom listu “Politika”, koja je odbila da ga objavi.

Izvor: Mesihat.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Filozofu Krcicu.Zelio bih da znam kadacete sa Bajramom Mulicem dovesti grupu u Njujorku, i dali su vam jos uvijek cijene po osobi 15000 americkih dolara?
    Trebalo bih da prebacim tetkica iz Plava.
    Pa bime interesovalo dali ta Bosnjacka Matica radi i danje te poslove u saradnju sa Bajramom Mulicem bivsim imamom iz Njujorka.Kadaste prebacili onu grupu od 13 Bosnjaka prebacen je i moj amidzic u Njujorku rekao je daje platio 15000 dolara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.