Razgovor između Husovića i Güla

0
42

Podgorica – Predsjednik BS i ministar u Vladi Rafet Husović razgovarao je sa predsjednikom Turske Abdulahom Gulom.
Ministar Husović je iskazao zadovoljstvo intenziviranjem saradnje izmedju Crne Gore i Turske koja se ostvaruje i na političkom i posebno na privrednom planu, čime će odnosi dviju država biti još više unaprijedjeni.
– Bošnjačka stranka svojim učešćem u vlasti želi dati doprinos razvoju demokratskih procesa u Crnoj Gori, kao i njenim strateškim ciljevima ulasku u EU i NATO alijansu. Isto tako, želimo da povećamo procentulanu zastupljenost pripadnika bošnjačkog naroda u institucijama, koja je daleko ispod onog broja koji činimo u ukupnoj populaciji- kazao je Husović

Husović je kazao da su Bošnjaci u Crnoj Gori posebno zainteresovani za jačanje saradnje sa Turskom, prvenstveno zbog njihovih tradicionalnih, historijskih i rodbinskih veza sa brojnim sunarodnicima koji tamo žive, kao i zbog mogućnosti jačanja ekonomskih veza.
– Pripadnici bošnjačko-muslimanskog naroda žive širom Crne Gore, ali je njihov najveći broj na sjeveru, koji je najnerazvijeniji u državi. Mislimo da turski investitori , posebno oni koji su porijeklom sa ovog područja mogu konkretno doprinijeti u realizaciji brojnih projekata u putnoj infrastrukturi, preduzetništvu, kulturi i medijima- rekao je Husović.
Husović je istakao da je od strateške važnosti stavljanje u funkciju aerodroma u Beranama, izgradnja puta Podgorica –Plav preko Albanije, projekti u infrastrukturi koji bi povezali sandžačke opštine u Crnoj Gori i Srbiji, kao i osnivanje i otvaranje bošnjačke televizije, uz brojne druge projekte iz kulture i obrazovanja.
Predsjednik Gül je izrazio spremnost za sve oblike saradnje i pomoći u realizaciji svih značajnih projekata, te jačanja saradnje na političkom, privrednom, kulturnom i obrazovnom planu.
-Upravo zbog toga smo došli sa brojnom delegacijom, koja treba da sagleda vaše potencijale i interesovanja, pa bi u narednom periodu mogli da radimo na svemu što ocijenimo da može biti korisno za jačanje naših ukupnih veza- kazao je Gül.
Gül je istakao da Turska ima želju da pomogne da Crna Gora još brže napreduje na putu evro-atlanskih integracija, da kroz brojne investicije turskih preduzetnika pomaže ekonomskom razvoju, a da sa posebnom pažnjom želi da pomogne u realizaciji privrednih i kulturno-obrazovnih projekata značajnim za pripadnike bošnjačkog naroda, čiji je dijaspora brojna u Turskoj.
Razgovoru u Vili Gorica prisustvovala je delegacija državnih ministara Turske i poslanika, predstavnici ambasade, te članovi poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Suljo Mustafić, Dr Amer Halilović i Kemal Purišić, Orhan Šahmanović, sekretar u m inistarstvu za ljudska i manjinska prava i Dr Nedžad Drešević, član predsjedništva Bošnjačke stranke.

Izvor: Informativna služba Bošnjačke stranke CG


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.