Rad poslanika iz Sandžaka u novom sazivu Narodne skupštine Srbije po istraživanju „Otvorenog parlamenta“

0
26

Novi Pazar – U novom sazivu republičkog parlamenta iz Sandžaka ima šest narodnih poslanika. Četiri pripadaju skupštinskoj većini Milanka Jevtović-Vukoičić (SNS) iz Priboja, Mujo Muković, Bošnjačka narodna stranka (BNS) iz Tutina, koji je na listi SNS, Enis Imamović iz Novog Pazara i Bajro Gegić iz Tutina, obojica poslanici SDA, a u opoziciji su Emir Elfić, Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) iz Novog Pazara i Kenan Hajdarević (LDP) iz Priboja.

U prvih šest mjeseci rada Narodne skupštine Srbije, njih šestoro su najveću aktivnost imali prilikom glasanja. Ovaj zaključak proističe iz istraživanja koje je obavljeno u okviru projekta „Otvoreni parlament“.

Od konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije do kraja prošle godine za zakone se glasalo 103 puta. Maksimalno prisustvo glasanju imala je samo poslanica iz Priboja Jevtović-Vukoičić.

Po jedno manje glasanje imali su Mujo Muković iz poslaničke grupe SNS i Enis Imamović (SDA). Bajro Gegić je bio prisutan 98 puta na glasanju i za predložene zakone je glaso 95 puta, a tri puta nije glasao iako je bio u sali. Kod opozicionih narodnih poslanika situacija je znatno drugačija.

Poslanik LDP Hajdarević 32 puta je prisustvovao glasanju – jednom je glasao za, sedam puta bio protiv, jednom uzdržan i 23 puta nije glasao, a bio je prisutan na glasanju. Poslanik Elfić u radu parlamenta kada se glasalo prisustvovao je samo pet puta i to tri puta je glasao protiv i dva puta nije glasao. Ovih šest poslanika za govornicom je ukupno bilo 37 puta. Najaktivniji su bili Hajdarević koji je 16 puta govorio i Elfić sa devet obraćana, ali se nijednom nije obratio poslanik SDA iz Tutina Gegić.

Ni kada su u pitanju amandmani narodni predstavnici iz Sandžaka, ne mogu da se pohvale aktivnošću. Od predloženih 731 amandmana usvojena su 73 i među njima je jedan poslanika iz Sandžaka. Hajdarević je prijedložio 62 amandmana – jedan je usvojen. Dvojica poslanika SDA su prijedložila po jedan amandman i oba su odbijena. Nijedan prijedlog amandmana nisu imali poslanica Jevtović-Vukoičić i poslanici Muković i Elfić.

Projekat „Otvoreni parlament“ sprovodi koalicija organizacija civilnog društva koju čine Centar za istraživanja, transparentnost i odgovornost CRTA), Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Grupa za razvojnu inicijativu (SeConS) i Zaječarska inicijativa. Realizaciju projekta finansijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) preko Instituta za održive zajednice, Ambasade Velike Britanije u Beogradu i Nacionalne zadužbine za demokratiju.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.