Pusti ih neka se zabavljaju, Bajram je naš blagdan

0
11

Novi Pazar –  „Pusti ih neka se zabavljaju, Bajram je naš blagdan“ , reče Poslanik, s.a.w.s. U četvrtak, 18. novembra, sa početkom u 17 h u Velikoj sali Mešihata je održano tradicionalno sijelo za žene, koje se godinama održava trećeg dana Bajrama. Učesnici programa su svakako bile učenice medrese „Gazi Isa-beg“, kao i studentice Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru.

Muhamed a.s. u jednom hadisu veli; “Ko provede noć uoči Bajram-namaza (u ibadetu) tražeći nagradu od Allaha, dž.š., njegovo srce neće umrijeti onoga dana (Kijametski dan) kada srca drugih ljudi budu umirala.” (Taberani, Darekutni)

Poznata je predaja da je Poslanik, a.s., ušao kod Aiše, r.a., na dan Bajrama, a ona se zabavljala uz def sa djevojčicama medinskim. Tada je ušao Ebu Bekr, r.a., i ljutito rekao: „Zar u kući Allahovog Poslanika def?“  Tada Resulallah, s.a.v.s., reče: „Pusti ih neka se zabavljaju, svaki narod ima svoj blagdan, a naš Blagdan je Bajram!“

U četvrtak, 18. novembra, sa početkom u 17 h u Sali Mešihata je održano tradicionalno sijelo za žene, koje se godinama održava trećeg dana Bajrama.
Učesnici programa su svakako bile učenice medrese „Gazi Isa-beg“, kao i studentice Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru.

Ovi mlade osobe nikada sijelo ne započinju drukčije osim učenjem Kurana Časnog, pa je i ovaj pur program otvoren učenjem kuranskih ajeta od strane Nure Jesri, učenice IV razreda Medrese, koja je ove godine na takmičenju učenja Kurana u Zagrebu osvojila prvo mjesto. Prisutnima se obratila podpredsjednica dr. Emina Sadiković, koja je poželjela dobrodošlicu, a zatim je otpočeo program učenjem ilahija. Učenice medrese su za ovu priliku pripremile predivan dramski komad, koji će, dugo ostati u sjećanju svima koji su bili u prilici da ga odgledaju. Takodjer, program je uljepšan prisustvom i glasom malih bisera, polaznica mekteba Koraćke džamije koje je pripremala studentica II godine Fakulteta za islamske studije Zejna Plojović.

Program je bio obogaćen raznim tekstovima i pričama koje su priremile učenice Medrese. Na kraju su se prisutne mogle poslužiti kao i uvijek.

Molimo Allaha da nagradi organizatore kao i sve one koji su prisustvovali ovom sijelu.

Izvor: IslamskaZajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.