Prve tone uglja sa novog kopa krajem novembra

0
17

Pljevlja – Proizvodnja uglja iz novog površinskog kopa Cementara mogla bi da počne krajem novembra, saznaje Pobjeda u rudarskoj kompaniji u Pljevljima. Novi kop je trebalo da bude otvoren u junu, ali su radove usporili neriješeni imovinsko – pravni odnosi. Ostalo je još samo da Osnovni sud odluči po tužbi jednog vlasnika potpuno ruiniranog objekta, koji se nalazi u sredini PK Cementara. Izgrađen je prilazni put, angažovana mehanizacija za odvoz otkrivke i ugalj se pojavio na dubini od svega tri metra, što je pokazatelj da su uslovi eksploatacije izuzetno povoljni.

Zbog proširenja površinskog kopa Potrlica, Rudnik uglja je uradio dopunski projekat eksploatacije otvaranja sjeverozapadnog dijela ležišta na lokaciji bivše cementare. Obavljena je Javna rasprava o elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu eksploatacije uglja na PK Potrlica, uključujući i dio ležišta u zoni bivše cementare, od 2010. do 2014. godine. U prvoj godini na tom lokalitetu treba da se proizvede 250 hiljada tona uglja, a svake naredne pola miliona tona. Procjenjuje se da na lokalitetu nekadašnje Fabrike cementa, koja je prestala da radi 1987. godine, postoje rezerve oko šest miliona tona izuzetno kvalitetnog uglja. Ukupne bilansne rezereve u PK Potrlica iznose oko 40 miliona tona, s tim što postoji i mogućnost eksploatacije u Kalušićima, Kominima, Rabitlju i drugim lokacijama u pljevaljskom i maočkom ugljenosnom basenu. Procjenjuje se da rezerve uglja u Maoču iznose oko 120 miliona tona.

U rudarskoj kompaniji kažu da će nakon otvaranja PK Cementara rudnik biti bliži gradu, ali će, zbog savremene tehnologije, njegov uticaj na životnu sredinu biti minimalan. Predviđeni su rad i tehnologija bez miniranja, a od mehanizacije dva hidraulična bagera, dva – tri dampera „tereksa” i pet malih kamiona za transport uglja. Napredovanjem tog kopa, svake godine će biti obavljeno potpuno nasipanje i zasipanje humusnim materijalom. Svake godine će se sukcesivno zatrpavati i ravnati teren. Tako će u narednih pet godina oko 10 hektara zemljišta biti spremno za buduću namjenu.

Interesovanje za izvoz uglja

Prema nezvaničnim informacijama, jedna turska firma je u pregovorima sa poslovodstvom Rudnika zatražila godišnje 1,5 miliona tona uglja po cijeni od 38 eura, a za pljevaljski ugalj je zainteresovan i Feronikal iz Makedonije. Ugalj se trenutno isporučuje TE „Pljevlja“ za 25,65 eura za tonu. Proširenjem PK Potrlica stvoriće se uslovi za duplo veću godišnju proizvodnju.

Izvor: Pobjeda.co.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.