Prva teravija u Banja Luci

0
11

Za islamske vjernike u Banjaluci, koji su sinoć obavili prvu teraviju na nekoliko lokacija, Ramazan predstavlja značajan događaj.

Ramazan je vrijeme kada vjernici preispituju svoje postupke, opraštaju i traže oprost od drugih, priča devedesetogodišnji Ibrahim Neslan iz Banjaluke, kome još uvijek nije teško prepješačiti dva kilometra da bi došao do džamije, kako bi ispoštovao vjeru i običaje: „Rođen sam 1920. godine u Mrkonjić Gradu. Živio sam ovdje sav rat. Niko me nije barn`o, a bilo je strahova more i more… Za mene mjesec Ramazana znači mnogo. To je odlikovani mjesec u godini dana”.

Iz Jajca u Banjaluku u vojsku

Bećir Neštrovac je iz Jajca. Već neko vrijeme radi u Banjaluci kao pripadnik Oružanih snaga BiH. Ramazan je, kako nam je rekao uoči teravije,  prilika za lično preispitivanje vjernika muslimana i prilika za duhovno uzdizanje, kroz šta će i on, kaže, provesti Ramazan. Iako, kaže, u gradu ima nekoliko kulturnih manifestacija, dobro bi došlo da je tokom mjeseca Ramazana više kulturnih i vjerskih događanja: „Volio bih da bude takvih manifestacija više ovdje, ali same manifestacije nisu baš odraz duhovnog i suštine. One su dobre kao nadogradnja i dodatna aktivnost, ali nisu toliko presudne ili bitne za mjesec Ramazan i njegovo upražnjavanje.”

Iz Srebrenice na službu u Banjaluku

Za Ramazan se kaže da je “najmiliji gost” u svakoj muslimanskoj kući i da je “vrjedniji od hiljadu drugih mjeseci”. Post je poseban jer, kažu, u njemu nema licemjerstva.  Vahdet ef. Alemić  je iz Srebrenice, a u Banjaluku je došao prije 15 godina. Banjaluka je kaže najljepši grad u BiH: „Ja sam bio Banjalučanin `91., `92. i `93. godine, tako da nisam sa predrasudama došao u Banjaluku. Znao sam stanje, odnose kretanja – politička, ekonomska i vjerska, tako da mi Banjaluka nije bila strana po dolasku.”

Odnosi se, kaže efendija Alemić, svake godine popravljaju i više nije, kako kaže, teško biti Bošnjak u Banjaluci i upražnjavati svoju vjeru. Ipak još ima da se radi. Alemić navodi kao izraziti problem to što Aneks VII – Sporazum o izbjeglicama i prognanicima – nije zaživio u ovome gradu. „Ko je kriv i odgovoran za to? Vjerovatno oni koji imaju vlast! Vjerovatno je tako i tamo gdje su otišli Hrvati i Srbi, odnosno pravoslavci i katolici”, smatra Alemić.

Potreba da se radi dalje na obnovi Ferhadije

Vjernici redovno dolaze u džamiju, pa je tako bilo i sinoć prilikom klanjanja prije prvog dana Ramazana u krugu banjalučke Ferhadije. Kada je riječ o njenoj obnovi sve teče prema planu, a posebno se ta potreba ističe ovih dana u mjesecu Ramazana. Međutim i ove godine, kao i prethodnih, izostala je možda jedna važna karika. Iako pomaže obnovi islamskih objekata u RS-u, vlada ovog entiteta na čelu sa premijerom Miloradom Dodikom nije ni ove godine uputila čestitku vjernicima kao što ni mi nismo mogli dobiti informaciju od premijera kakav je položaj Bošnjaka u manjem bh. entitetu.

Izvor: www.dw-world.de


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.