Prva grupa hadžija doputovala u Novi Pazar

1
12

Novi Pazar – Grupa hadžija koji su u Meku i Medinu putovali avionom u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Srbiji doputovali su u subotu 20. novembra 2010. godine. Hadžije su sleteli na aerodrom u Beogradu oko 15 časova.

Na aerodromu ih je dočekala delegacija Islamske zajednice i nakon obavljenih carinskih formalnosti hadžije su u dva autobusa krenuli put Sandžaka.

Hafiz Irfan-ef. Malić koji je bio vođa puta ovom prilikom je rekao:

„Novi Pazar i Sandžak imju priliku da dočekaju prvu grupu hadžija koja je doputovala avionom. Naši hadžije su u Meki i Medini boravili 18 dana. U Medini smo boravili 8 dana gdje smo imali prilike klanjati 40 namaza u džamiji Božijeg Poslanika a.s. Također boraveći u Medini hadžije su imali priliku obići mnoga znamenita mjesta kao što je brdo Uhud, džamija Kibletejn i džamija Kuba. Nakon Medine otputovali smo u Meku gdje smo boravili desetak dana i to vrijeme smo proveli u izvršavanju obreda hadža. Niko od hadžija nije imao nekih ozbiljnih zdravstvenih problema, osim sitnijih intervencija medicinska ekipa nije imala posla. Organizacija hadža je uspijela, i svake godine organizacija je sve bolja i bolja s obzirom da se hadžijama omogućuje lijep smještaj i u Meki i u Medini, lijepa hrana i prijevoz do dva harema.“

Grupi od osamdeset dvoje hadžija koji su hadž obavili u organizaciji Mešihata u povratku su se pridužili i deset hadžija koji su hadž obavili kao gosti Kraljevine Saudijske Arabije, a koje je predvodio rektor Internacionalnog univerziteta i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr. Mevlud Dudić.

Zadovoljstvo i poseban nur je sjao sa lica hadžija i vidjelo se da su srećni i zadovoljni što su uspijeli da obave ovaj ibadet. Autobusi sa hadžijama su stigli u Novi Pazar negdje oko 23 sata gdje ih je na trgu Gazi Isa-bega ispred Fakulteta za islamske studije dočekao veliki broj građana, prijatelja i rodbine. Hadžije koji su na hadž krenuli kopnom također su istog dana krenuli iz Meke i njihov dolazak u Novi Pazar se očekuje prema riječima hafiza Irfana Malića u petak 26. novembra.

Izvor: IslamskaZajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.