Protjerani iz Bukovice

0
13

Pljevlja – Suđenje državi Crnoj Gori po tužbi Pljevljaka Osmana Durguta, za naknadu štete zbog pretrpljenih svih vrsta bolova, straha i povrede ugleda, časti, slobode i prava ličnosti, nastavljeno je jučer, svjedočenjem Osmanove supruge Fazile Durgut.

Durgut je naveo u tužbi da je 1. novembra 1992. godine, oko 13 sati, pred njegovu kuću došla veća grupa policajaca, koju su predvodili Goran Zindović, Slaviša Svrkota, Lale Ostojić i Šubarić, čijeg se imena ne sjeća. Ukućanima su saopštili da imaju nalog za pretres, zbog postojanja navodnih indicija da se u kući nalaze oružje i vojna oprema. Sa njim u kući bili su supruga Fazila i djeca Edin i Edisa. Njemu su naredili da izađe i, kako se navodi u tužbi, „kada je malo odmakao počeli da ga tuku kundacima, šakama, čizmama”.

Kasnije su ga odveli u selo Buđevice. Tu su ga „tukli kundacima i drvenim motkama, stavili lisice na ruke i natjerali ga da puzi do potoka kako bi oprao krv sa lica”. Stavljali su mu, kako tvrdi, policijsku palicu u usta i nije je smio izbaciti dok oni to ne kažu. To mu je, kaže, radio policajac Šubarić.

Odveden je u zatvor u Bijelo Polje, gdje je proveo mjesec, nakon čega se nastanio u Pljevljima, jer u Bukovicu, kako je napisao u tužbi, nije smio otići.

Svjedok Fazila Durgut jučer je ispričala da je u novembru 1992. godine grupa specijalaca odvela njenog supruga. Poslije pola sata vratili su ga kući. Bio je modar i oko mu je bilo zatvoreno. Ona tvrdi da su joj muža vezali za auto i da su ga „s noge na nogu tukli”.

Na pitanje sudije Sonje Drašković da li je ona vidjela to, svjedok je odgovorila da nije, ali da joj je suprug ispričao, kao i očevici.

– Specijalci su pretresli kuću, odnijeli pušku i pištolj, iako je moj muž imao dozvolu. Pronašli su i skrivenu pušku koja nije bila u kući, a za koju suprug nije imao dozvolu – ispričala je svjedokinja.

Fazila Durgut je bila kategorična da nisu samovoljno napustili Bukovicu nego su protjerani.

Na pitanje Durgutovog advokata Sava Popovića, da li se može sjetiti nekih policajaca koji su joj odveli supruga, rekla je da se sjeća da je bio Svrkota, Zindović, Šubarić i Ostojić.

Suđenje se nastavlja 10. maja.

Izvor: Pobjeda.co.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.