Protiv privatizacije lokalnih televizija

2
42

Novi Pazar, Tutina, Sjenica – Predstavnici Regionalne i televizija iz Kragujevca, Niša i Pančeva na okruglom stolu u ovom gradu obnovili su svoju inicijativu za formiranje regionalnih javnih servisa i uputili zahtjev da uđe u tekst medijske strategije.

Isti zahtjev je već upućivan iz Subotice, Niša, Pančeva i Kragujevca. Ova javna preduzeća okupljena su u Kragujevačkoj inicijativi i još prije četiri godine tražile su izmjenu zakonske regulative i formiranje regionalnih javnih servisa. Članice Kragujevačke inicijative tvrde da sve ono što se događalo u prethodne četiri godine ide u prilog njihovim zahtjevima jer je više od 90 odsto privatizacija elektronskih medija u Srbiji poništeno, politički uticaj nije prestao sa privatizacijom medija, već je i povećan, javni interes je zanemaren i zaposleni su uglavnom gubili osnovna radna prava.

Potpisnici Kragujevačke inicijative podržavaju decentralizovanu strukturu javnog informisanja i smatraju da je najjednostavnije da se pokriju prirodni regioni koji su već uspostavljeni. Predlaže se da status regionalnog javnog servisa transformacijom dobiju ova neprivatizovana javna preduzeća. Za finansiranje tih kuća ima više mogućnosti: da prema pravilima EU bude definisana kao javna služba i da se finansira kroz pretplatu, od marketinga, kroz ugovore sa lokalnim samoupravama na području koje javni servis pokriva. Regionalne radio-televizijske kuće bi imale savjetodavne i upravne odbore, direktore i glavne i odgovorne urednike. Savjetodavne odbore predlagale bi lokalni parlamenti koje pokriva regionalna RTV u skladu sa svojom veličinom, a oni bi birali upravne odbore. Kada je u pitanju odnos sa nacionalnim javnim servisom, Kragujevačka inicijativa predlaže da se u okviru programa nacionalnog javnog servisa uspostavi poseban kanal koji bi se emitovao na području cele zemlje i za koji bi sve regionalni RTV centri bili u obavezi da dostavljau program. Uslovi za ovu aktivnost bili bi stečeni prelaskom na digitalno emitovanje programa.

Snežana Plavšić, državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja, rekla je da su opredeljeni za podršku regionalnim servisima, ali da postoje dileme „kako obezbediti nezavisnost na lokalnom nivou od politike, koliko treba da ima regionalnih javnih servisa, kako će se finansirati…“ „Traži se održiv funkcionalni model“, a mandat upravnih odbora i direktora treba da prevazilazi „izborni mandat lokalne skupštine“, dodala je Plavšić.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. To bi bio potpuni promašaj.
    Građani bi morali da finansiraju ovu TV Raška oblast, odnosno ragionalnu, sa koje se Meho ne skida.
    Najpametnije je, da je prodaju Mavriću, pa nek je on fianasira.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.