Protestno pismo ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore od “Sandžak EU regija”

0
16

CaptureJužni Sandžak  – Dana 6. avgusta 2013. god. u večernjim satima na putu Bijelo Polje – Ribarevine na samom izlazu iz Bijelog Polja saobraćajna policija MUP-a Crne Gore na krajnje neprofesionalan i diskriminatorski način zaustavila je kolonu automobila koja se vraćala sa organizovanog iftara i promotivne skupštine novoformiranog NVU “Sandžak EU regija” registrovane kod MUP-a Crne Gore po rednim brojem 6654.

Imajući u vidu da su se u koloni nalazila službena vozila glavnog muftije, muftije sandžačkog Muamer ef. Zukorlića, brojnih zvaničnika iz kulturnog i javnog života Crne Gore i iz šireg regiona, kao i zvaničnika i predstavnika sandžacke dijaspore iz Francuske, Njemačke, Švicarske, Luksemburga, SAD, Albanije i dr. ovakav diskriminatorski odnos službenih lica MUP-a Crne Gore još jedan je u nizu pokazatelja brutalnog kršenja prava građana, pogotovu kada se zna da su to građani bošnjačke nacionalnosti, muslimanske vjere, među kojima su se nalazili najveći vjerski vjerodostojnici. Ovakav odnos je možda još jedino zastupljen u Crnoj Gori, iako zagovara demokratiju i poštivanje elementarnih ljudskih prava.

Javnost, kao i sve bošnjačko-političke, vjerske i NVO ogorčene su i oštro osuđuju brutalan postupak policije.

U svoje lično ime i u ime organizacije SEUR i ljudi koje predstavljam, oštro osuđujemo ovaj nezakonit neprofesionalan čin policije koji izaziva gnušanje svakog dobronamjernog građanina.  Ovakvim postupkom policije šaljete direktnu poruku Bošnjacima u Sandžaku i Crnoj Gori da oni nemaju i neće uživati ista prava kao građani crnogorske i srpske nacionalnosti, iako im je to pravo zagarantovano Ustavom Crne Gore i međjunarodnim zakonima o poštivanju osnovnih elementarnih ljudskih prava. Ovo je čisti primjer selektivne primjene zakona.

I pored ovakvog diskriminatorskog ponašanja crnogorske policije prema Bošnjacima i vjerskim institucijama, to neće oslabiti napore u doslijednosti sprovođenja programa ‘’Sandžak EU regija”, a to je pored ostalog zalaganje za jačanje međunacionalne i međuvjerske ravnopravnosti među svim građanima i narodima, kao i zajednicama u Sandžaku i Crnoj Gori. Takođe ćemo se dosljedno i principijelno zalagati za poštivanje ljudskih prava i sloboda i praktičnu primjenu međunarodnog prava koje reguliše ovu materiju.

Spremni smo da imamo partnera u Vladi i MUP-u Crne Gore u ostvarivanju ovih gore navedenih ciljeva za koje se bezrezervno zalažemo jer je to i jedan od razloga našeg organizovanog djelovanja.

Očekujemo i tražimo od Vlade i MUP-a, kao i ostalih nadležnih organa i institucija u Crnoj Gori, da u što kraćem roku utvrde odgovornost i sankcionišu sve odgovorne za ovaj nezakonit čin prema Bošnjacima i najvećim vjerskim dostojanstvenicima koji uživaju veliki ugled kod svog naroda i šire. Takav postupak bi u najmanju ruku pokazao Bošnjacima i vjerskim institucijama da smo dobrodošli u Sandžaku i Crnoj Gori i da je to isto naša država koliko i Vaša koju od srca želimo da doživljavamo. Sve u cilju poboljšanja sigurnosti i mira svih građana u Sandžaku i Crnoj Gori, duboko se nadamo da ćete shvatiti našu zabrinutost za sigurnost Bošnjaka u Sandžaku i Crnoj Gori.

Sa nadom u sigurniju budućnost za sve građane, bez obzira kojem narodu oni pripadali, primate naš srdačan pozdrav!

Predsjednik “Sandžak EU regija”
Zejto Rastoder


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.