Proširena sjednica muftijskog vijeća

0
13

Njemačka – U prostorijama Mešihata IZBNJ je 26.02.2013 održana proširena sjednica muftijskog vijeća. Sjednici su pored muftije Paše Fetića i glavnih imama sa pet regija prisustvovali i članovi komisije za mektebsku nastavu.

Na sjednici su tretirana sljedeća pitanja:

1. Trenutno stanje u Njemačkoj i na regijama (stanje imama).

2. Takmičenje iz mektebske nastave.

3. Plan i program mektebske nastave.

4. Pripreme za savezni seminar.

Razgovor o prvoj tački dnevnog reda je iniciran najnovijim dešavanjima u zajednici te još jednim slučajem davanja otkaza imamu na regiji Frankfurt a ima nazanaka da će ovakvih slučajeva biti još više. Imajući u vidu neriješenu situaciju na terenu u pogledu upošljavanja imama kao i njegovog razrješavanja sa dužnosti te druga pitanja koja se vežu za rad imama i zajednice muftijsko vijeće je nakon rasprave dinijelo sljedeće zaključke:

Objavljivanje konkursa za imama

Zaključak 1 :Način oglašavanja je da se konkurs raspiše i objavi prvo u Preporodu a zatim da bude postavljen na internet stranicu IGBD-a zbog toga što prije objavljivanja u Preporodu se mora konsultirati ured za dijasporu. Bitno je provjeriti prije objavljivanja konkursa  situaciju u džematu, način kako je došlo do prekida radnog ugovora i da li džemat ispunjava uvjete za upošljavanje novog imama. Kod objavljivanja konkursa nužno je uvesti standarnizaciju i način formulisanja konkursa.

Radni ugovor

Zaključak 2 : Uvesti standarnizaciju radnih ugovora. Trenutno svaki džemat ima svoj interni ugovor, ne postoji jedinstven ugovor na nivou Mešihata. Kod sklapanja ugovara zahtjevamo prisustvo glavnog imama ili onoga koga glavni imam imenuje gdje će biti predočeni zahtjevi džemata prema imamu kao i zahtjevi imama prema džematu. Mešihat daje prednost onim imamima koji se nalaze na zavodu za zapošljavanje.

Podnešenje izvještaja o radu imama

Zaključak 3: Imami su obavezni da dva puta u toku godine podnesu izvještaje o svom radu glavnom imamu. Glavni imami su iniciraju podnešenje izvještaja i šalju obrazce koje će imami popuniti i vratiti glavnom imamu.

Izrada baze podataka

Zaključak 4: Izraditi upitnik putem kojeg će se upoznati sa brojem džemata na regijima, brojčanim stanjem džematlija, brojem imama koji imaju stalni ili djelomični radni angažman. Napraviti bazu podataka o svakom džematu.

Radni sastanci sa džematskim odborima

Zaključak 5: Organizovati radne sastanke sa džematskim odborima uz definisanje normi koje definišu pripadnost jednog džemata IZBNJ. U delegaciji trebaju biti glavni imam, član Mešihata sa regije i predsjednik zajednice ili muftija.

Zaključak 6: Uređivanje interijera prostorija Mešihata se povjerava Ishak ef. Aleševiću.

Nakon ove tačke muftijsko vijeće je zajedno sa komisijom za mektebsku nastavu raspravljalo o propozicijama ovogodišnjih takmičenja iz mektebske nastave. Prošle godine smo imali jednu inovaciju u vidu takmičenja putem kviza kao i revijalni dio, rekao je muftija Fetić. Ove godine ćemo načiniti jedan kompromis time što će prva grupa raditi kviz a druga grupa testove. Imami su se osvrnuli i na slab odziv i ne učestvovanje na takmičenjima gdje se iz godine u godinu bojkotuje učešće na takmičenju.

Nakon prijedloga i rasprave usvojeni su sljedeći zaključci:

-Kod propozicija izmjeniti broj takmičara i ograničiti ih na maksimalno 5 takmičara i to 2 takmičara za kviz 1 takmičar za test i po 1 takmičar za Kur'an.Glavni imami će dostaviti do ostalih imama pitanja i odgovore iz kojih će biti načinjen kviz i test kao što će zakazati mjesto i termin za takmičenje i obavjestiti muftiju. Prilikom takmičenja dužan je jedan od članova komisije da prisustvuje takmičenju. Sprovođenje takmičenja će sprovesti jedan od članova mektebske komisije i glavni imam na regiji. Kviz i testove će pripremiti Bilal ef. Hodžić.

-Definisati do ramazana status komisije koja će biti ili ured ili vjerskoprosvjetna služba ili ostati komisija.

-Nagraditi imama koji izvodi hatme (od strane Mešihata) sa po 20 € po učeniku a polagače hatmi sa diplomom i knjigom.

-Hamid ef. Pintol se zadužuje za izradu plakete za jubileje imama kao i ostali potreban promotivni i edukativni materijal.

Komisija za mektbesku nastavu će doraditi prijedlog plana i programa mektebske nastave kojeg će prezentirati na saveznom sastanku imama.Planirano je do početka sljedeće mektebske godine da plan bude završen i dostavljen džematima.

U posljednjoj tački dnevnog reda muftija je upoznao članove Mešihata sa predviđenim planom i programom odvijanja saveznog seminara imama koji će se održati 11 i 12.03. u Wiesbadenu.

(IGBD)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.