Promotivna skupština Bošnjačke kulturne zajednice

17
34

Novi Pazar – Promotivna skupština Bošnjačke kulturne zajednice održana je danas u Koncertnoj dvorani Doma kulture u Novom Pazaru. Skup je otpočeo tačno u 13 časova u prepunoj sali.

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) je nastala sa ciljem očuvanja i afirmacije nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta Bošnjaka u Sandžaku. Ona je zajednica trenutka u kojem živimo i zajednica budućnosti  koju ćemo kreirati u najboljem interesu svih nas. Osnivačka skupština Bošnjačke kulturne zajednice održana  je 22. decembra 2009. godine  i na njoj su usvojena osnivačka akta i izabrani organi. Bošnjačka kulturna zajednica  je registrovana kod nadlježnog organa rješenjem pod rednim brojem BU1717/2009 dana   21.01.2010.

Promotivnoj skupštini Bošnjačke kulturne zajednice su, pored visoke delegacije Islamske zajednice u Srbiji na  čelu sa glavnim muftijom, Muamerom ef. Zukorlićem, prisustvovali i prof. dr Senadin Lavić – predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” iz Sarajeva, prof. dr Džemaludin Latić – književnik iz Sarajeva, gospodin Zoran Ostojić – potpredsjednik Liberalne demokratske partije iz Beograda, gospodin Džavid Šabović – narodni poslanik u Parlamentu Crne Gore, dr. Mirsad Đerlek – predsjednik Sandžačke narodne partije, gospodin Tarik Imamović – predsjednk stranke Sandžačka alternativa, gospodin Mithat Nokić – predsjednik Ekološke stranke “Zeleni”, dr. Mithat Eminović – Narodni pokret Sandžaka, gospodin Zulkefil Sadović – predsjednik Demokratske partije Sandžaka, delegacija uprave Novog Pazara na čelu sa pomoćnikom gradonačelnika, gospodinom Emirom Elfićem, gospodin Harun Hajradinović – predsjednik Skupštine opštine Sjenica, gospodin Samir Agović – predsjedniku Skupštine opštine Berane, gospodin Edin Salković – predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore, te predstavnici ostalih političkih stranaka, direktori osnovnih i srednjih škola, predsjednici i predstavnici nevladinih organizacija, kulturnih, društvenih i humanitarnih udruženja, kao i mnogi drugi bošnjaci iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Rožaja, Berana, Bijelog Polja, Plava i Gusinja, Sarajeva, Pariza, Kelna, Beča, Minhena i Berlina.

Nakon selama i pozdrava upućenih gostima od straneorganizatora, predstavljeno je rukovodstvo Bošnjačke kulturne zajednice u sastavu:

•    Predsjednik  Bošnjačke kulturne zajednice prof. dr Mevlud Dudić
•    Predsjednik Skupštine prof dr hfz Almir Pramneković
•    Predsjednik Izvršnog odbora Samir Tandir
•    Zamjenik  predsjednika Bošnjačke kulturne zajednice mr Nusret Nicević
•    Potpredsjednici bošnjačke kulturne zajednice
o    dr Rifat Redžović,
o    Šefadil Ličina,
o    Hako Duljević.
•    Potpredsjednik Skupštine BKZ, Sead Šaćirović
•    Generalni sekretar dr Amela Lukač
Zoranić
•    Članovi Izvršnog odbora  po resorima
o    prof. dr Mehmed Slezović, etnologija
o    prof. dr Fehim Husković, likovna umjetnost
o    prof. dr Šefket Krcić, izdavačka djelatnost i bibliotekarstvo
o    dr Suad Bećirović, naučno istraživački rad
o    mr Mustafa Fetić, prosvjetno obrazovna oblast
o    mr Jahija Fehratović , jezik i književnost
o    mr Jasmina Fortić, muzejska djelatnost
o    mr Aida Kožar, pozorišno scenska umjetnost,
o    Aladin Imamović, muzička oblast
•    Nadzorni odbor
o    Prof. dr Admir Muratović, predsjednik
o    Enes ef. Svraka, član
o    Kemal Mehmedović, član
•    Sud časti
o    Sead Hasanović, predsjednik
o    Taip Đondić, član
o    Tešrif Šačić, član

Nakon predstavljanja prisutnima se prvi obratio predsjednik BKZ-a dr Mevlud Dudić koji se zahvalio i izrazio svoje zadovoljstvo da su Bošnjačku kulturnu zajednicu prepoznali kao važnu organizaciju za Bošnjake, i postali njeni prijatelji, prijatelji Sandžaka i bošnjačkog naroda.
„Danas svjesno i odgovorno otvaramo novo poglavlje u historiji Bošnjaka, bez namjere da zadiremo u prošlost ali sa nadom i vjerom u bolju budućnost i bolji život,“ rekao je između ostalog predsjednik BKZ dr. Mevlud Dudić i dodao „ Bošnjačka kulturna zajednica nastala je kao reakcija na trenutnu situaciju u bošnjačkom društvu koju karakteriše činjenica da Bošnjaci na Sandžaku i Srbiji, ako se izuzme Islamska zajednica, nemaju ni jednu drugu instituciju koja bi štitila istinske interese bošnjačkog naroda. Osnovna ideja oko koje su se okupili osnivači BKZ jeste briga  za pravo i jednake šanse za svakog Bošnjaka. Želimo da mladi Bošnjaci kao i oni malo stariji dobiju stvarnu šansu da iskažu svoje znanje i umijeće. Najvažniji zadatak i cilj BKZ jeste očuvanje i afirmacija svih nacionalnih, kulturnih i vjerskih vrijednosti bošnjačkog naroda, kao i razvijanje i jačanje svijesti o ukupnosti bošnjačke kulture u svjetskoj zajednici kultura kako bi se time osigurao ravnopravan položaj u svjetskoj kulturnoj baštini. Bošnjaci krenimo zajedno.“

Nakon uvodnog izlaganja predsjednika Dudića, prisutnima u sali se obratio dr Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” iz Sarajeva koji je u svojem pozdravnom govoru prenio selame od akademika Muhameda Filipovića iz Sarajeva koji je bio spriječen da dođe na Promotivnu skupštinu:
„Sandžaklije su dio bošnjačkog bića, a Sarajevo je srce ili centrum Bošnjaka, i Sandžaklije treba da se osjećaju dijelom tog bošnjačkog bića bez obzira da li žive u Novom Pazaru, Skoplju ili drugdje. Mi smo odgovorni pred svojim narodom i pred Bogom da se brinemo o tom narodu, i da napravimo mrežu Bošnjaka na planeti. Vi ste danas započeli gradnju planetarne mreže Bošnjaka i ja vam želim sve najbolje u radu.“
Prof. dr Džemaludin Latića, književnik iz Sarajeva je u svom obraćanju skupu kazao.

„Ovo je veliki dan za naš bošnjački narod i želio bih da vam čestitam na ovom velikom koraku. Ovo se dešava u godinama kada Bošnjaci kao cjelina mogu da sve dobiju ili da sve izgube. Ali ja se nadam da ćemo mi sa novom inteligencijom i sa novim kulturnim poslenicima sve dobiti u budućoj Evropskoj uniji i na ovim našim prostorima. Ja pozivam BKZ da širi opštu kulturnu i političku svijest u našem narodu.“
Gospodin Zoran Ostojić, potpredsjednik Liberalne demokratske partije iz Beograda prenio je pozdrave predsjednika LDP-a Čedomira Jovanovića i čestitao organizatorima registraciju BKZ i uspješan skup.

„LDP je građanska stranka i mi želimo da i Srbija bude građanska država. Mi Srbi nismo se nešto usrećili sa našim liderima tokom devedesetih godina, a čini mi se da se ni vi Bošnjaci niste usrećili sa vašim. Ovi naši posvađaše narod, a ovi vaši takođe, podeliše narod, pa vidim na kraju i Islamsku zajednicu. Zato mi želimo partnere koji će nam pomoći da promijenimo Srbiju. Da Srbija bude zemlja koja će poštovati i Bošnjake ali i Srbe. Mi želimo da vam pomognemo, ali očekujemo od vas pomoć u menjanju Srbije, jer ta naša država još nezna ni koje su joj granice. Bošnjački narod će u LDP-u uvek imati prijatelje na putu borbe za ostvarivanje boljeg života. Na tom putu će biti i pobeda, ali i poraza. Zajedno mislim da možemo da promenimo Srbiju, zato srećno vam bilo.“

Prisutnim građanima su se također obratili i Džavid Šabović, Narodni poslanik u Parlamentu Crne Gore, profesor Mehmed Slezović, potpredsjednik Sandžačkog intelektualnog kluba u Novom Pazaru, gospodin Edin Salković predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore, prof.dr Šefket Krcić, predsjednik Matice bošnjaka, gospodin Hako Duljević, predsjednik Udruženja sandžaklija u Sarajevu, a na kraju se obratio i predsjednik Mešihata, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić. On je između ostalog rekao:

„Osjećam se ponosnim što imam priliku da zajedno sa vama učestvujem u ovim divnim i srećnim trenutcima. Vi znate da onog trenutka kada je ovaj narod institucionalno zaokružio svoju duhovnost sa jedinstvenom Islamskom zajednicom i svim vjersko-prosvetnim ustanovama koje su nastale iz te zajednice desio se tektonski poremjećaj u političko-obavještajnim krugovima i onda je krenula agresija na Islamsku zajednicu. Preživjeti tu agresiju znači zaslužiti priznanje. Onoga trenutka kada je osnovan Internacionalni univerzitet, ovaj narod se formira i zaokružuje prosvjetno-obrazovno na najvišem nivou, pokazujući sopstvene kapacitete. Zato se osjećam ponosnim što ovaj narod nastavlja da se razvija i organizira u svojoj institucionalnoj svijesti pa nakon svog duhovnog organizovanja, nakon svog intelektualno-prosvjetnog stabilizovanja evo sada novog talasa snage, kulturnog organizovanja. Ali ne onako kako to obično biva sa kulturom tiho i neprimjetno već žestoko ulaskom na velika vrata kroz Bošnjačku kulturnu zajednicu. Čestitam Bošnjacima na ovom talasu sopstvenog preporoda, stim što ovaj kulturni pokret ne doživljavam kao nastanak, jer u kulturi se nemože tek tako nastajati. Shvatio sam da ova zajednica nema namjeru da kultiviše pojedinca i narod već da ima ambiciju da skupi tu silnu razasutu kulturnu energiju koja se nalazi u svakom čovjeku ovdje na Sandžaku, ali i u dijaspori. Ispiti su za BKZ tek počeli. Onoliko koliko njihov nastanak proizvede nervoze u političko-udbaškim krugovima, onoliko su dobri, ukoliko sve mirno protrkne, pa ne bude nervoze onda se moraju zapitati šta to nije u redu. Ali koliko ja mogu vidjeti, već od juče nervoza jako raste. A i po strukturi dolaska i ne dolaska danas na ovaj skup to se takođe može jasno vidjeti i jasno zaključiti, što ljudima iz BKZ predstavlja priznanje i ja im na tome čestitam. Još jedna stvar me impresionirala danas. Orijentacija da ova Bošnjačka kulturna zajednica ne bude poltron politici. Zašto je kultura organizovana danas u društvima tranzicije u zaostatku? Pa zato što je taoc politike. Zato što uvjek jedan Dom kulture da bi funkcionisao kako treba on ovisi o nekoj vladajućoj politici. Čuo sam da ste morali dati novac da bi ste danas bili u ovoj sali ovdje, to me jako rastužilo ako je tačno.

Zato što sam mislio da se nikada neće ponoviti 2001. godina kada je predhodna opštinska vlast tražila novac premijeru Zoranu Đinđiću da održi skup u ovoj sali. Mislio sam da je to daleko iza nas. Nebih da im šaljem nikakve poruke osim da nauče lekciju od njihovih predhodnika, jer sve što prepišu od njih desiće se i njima kao što se desilo i ovim predhodnima. E baš zato je potrebna BKZ, kako nebi ste bili taoc neke lokalne politike, a ta lokalna politika taoc neke ministarske fotelje i onda nema kulture već ima kvazi kulture. Nastanak ove organizacije za mene predstavlja rađanje optimizma. Kada pogledam sastav ovoga tima moram reći da sam oduševljen jer ovaj tim može da uradi jako mnogo. Takođe me raduje da će BKZ učestvovati u akciji za Bošnjački nacionalni savjet, jer je neophodno i taj Savjet uzeti iz ruku Beograda, jer oni formiraju Nacionalne savjete da podržavaju beogradske politike i pojedince na čelu tih politika. Mi smo svjedoci da je do sada Bošnjački nacionalni savjet bio batina protiv Bošnjaka. I zaista je vrijeme da se stane sa time. Uvjeren sam da nakon uspostave jake Islamske zajednice, nakon uspostave Univerziteta i danas uspostavom Kulturne zajednice, sa ta tri temeljna stuba Bošnjaci nisu u opasnosti kada je u pitanju njihov kulturni opstanak i opstanak njihovog identiteta.“
Govorom Glavnog muftije završen je program Promotivne skupštine Bošnjačke kulturne zajednice.

Izvor: IslamskaZajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

17 KOMENTARI

 1. Postovani g. Bosnjak,

  Iako sam bio u dilemi da li da okoncam svoje ucesce u diskusiji zbog razloga navedenih u predhodnom postu, ipak cu zbog Vase korektnosti i direktnosti pitanja upucenih meni, produziti svoju aktivnost, shodno potrebi da odgovorim na Vasa pitanja.
  Zbog duzine odgovora (koji je zaista veliki), odgovor mozete naci na mom blogu ako kliknete sledeci link:

  http://novipazar.wordpress.com/2010/01/29/odgovor-komentatoru-sandzak-press-a-bosnjak/

  Zelim se unapred zahvaliti na korektnosti i razumevanju redakcije Sandzak Press-a, kome zelim zaista sve najbolje, kao jedinom zvanicnom portalu u Sandzaku koji nema cenzuru komentara i javnog misljenja.

  Selam i pozdrav!

 2. Angus Young,alejkumu selam.Prvo,nemas ti pravo da klasifikujes ljude,drugo,ja tebe nisam nazvao nevernikom vec Ataturka.Ataturk jeste bio nevernik,a ti ga velicas.Bolje bi bilo da pises kao prosecan covek,bez filozofiranja,jer ovo citaju svi ljudi.A posto sam ja “prosecan”,samo da ti kazem da sam ja fakultet u roku zavrsio,a nemam potrebu za praznim filozofiranjem.Pisi sta hoces,ja vise sigurno necu.

 3. Gospodine Angus Yoing:”Ja sam zato daga rijesava vecinom podrzan glasacka struktura bosnjackog naroda” pa dragi prijatelju i ja sam vjerujte zato.Ali ti isti koji su na zadnjim izborima dobili podrsku svog naroda sali za zakon koji je ukinuo svu nadu bosnjackog naraoda da ce biti u regionu zajdno bez obzira kao se on zove.Klije ovoga vise da vjeruju Bosnjaci? Da nenabrajam sve ono sto su mu obecali a nista nijesu ispunili vec su se samo medjusobno utrkivali ko ce prije za Beograd.Zar po vasem misljenju mi Bosnjaci netrebamo traziti neku trecu opciju ili treba i dalje da gleda kakvi ce ga jadi snalaziti?Pogledajte malo druge narode oko nas oni se ni jednog trenutka nijesu odrekli svojie vjerske zajednice.Ja vas sada pitam zasto se bosnjacka intelegencija u Sandzaku uporno odbija od vkjerske zajednice,licno mislim da je i to jedan dio indetiteta sakog Bosnjaka.I zasto kulturni radnici imaju takvo misljenje o Islamskoj zajednici i uopce o islamu?Ako svi drugi narodi sa drugim vjerskim ubedjenjima su cvrsto vezni za svoje vjerske zajednice.Licno mislim da to pitanje treba otvoriti i pribliziti stavove jedni drugima.Konstatacija je na mjestu da je Bosnjak merhametli i da zna oprastati,ali dokli oprastati samo se pitam onima koji izadju pred kamere i kazu jeste prevareni smo,ili bila je to greska,sta ce drugi narodi u Srbiji pomisliti za takav narod nas bosnjake proglasiti nas nepismenim kao sto su nas decenijama proglasavali.
  Imam jos jedno pitanje za vas pa zar nas i ovi ne ostavise i jos i stranke po Beogradu osnivaju a u Sandzak dolaze samo na promotivne skupove da eto kaoko rekose oni su sa Hadzeta i oni ce tu uvjek da dolaze sto im vjerujem,ali ce svoj zivot da provedu po Beogradu.Nemogu nikada da napadam covjheka ako nemam dokaze o njegovom marifetluku i finansiskim prevarama.Nemogu i necu nista da govorim o Dzerleku jer je ispao covjek koji nije htijo da ucestvuje u podjeli Sandzaka. Allaha zabranjeno pricati o nekome nesto a da to nijesi vidjeo. Stalno se vjeruj mi pitam pa ako je neko lopov dali postoji u drzavi Srbiji da se taj lopov i uhapsi? Ali dragi moj prijatelju po carsijama se uz dobru kahvu svasta prica,a mi smo skloni tome.I samo jos jedno U Allaha ti se kunem da dajem podrske samo onome ko brani moj indetitet,indetitet Bosnjaka i ko smije u Srpskoj skupstini da spomene ime Sandzak,a ne da LDP i pojedini samostalni parlamentarci to cine.Vjerujte da gledajuci skupstinu ponekad me i bude sram. Podrzacu svakoga koji se bori za ideju da sve opstine u kojima zive Bosnjaci budu u jednom regionu,licno mislim da su ovi dosadasnji izgubili kredibilitet kod Bosnjaka jer su oni glasali za postojeci zakon. Nadam se da ce ovoga puta Bosnjaci reci dosta prevara.
  Podijeliste nas da vise nemoze biti gore.

 4. Gospodine Farise, imam jedan odlican manir na forumu kad komentatori Vaseg profila krenu da me kvalifikuju kao “djavola” “nevjernika” i “ateistu”..
  Taj manir je – povlacenje iz diskusije. I vjerovatno cu i to uraditi i sad , sto se tice ove teme.
  U Vasoj percepciji ce to mozda izgledati kao bjezanje, ali inteligentni citaoci ce shvatiti da ne zelim da se spustam na razinu diskusije Vase Ukupne Prosjecnosti.
  A Vi zaista jeste prosjek, g Farise, a u kom smislu -zakljucite sami.
  Zato imam i jednostavna pitanja za Vas: Da li ste nekad postili Ramazan u vojsci a dnevno pjesacili po 15 km po vrucinama i bespucima SVAKI DAN?
  Da li ste postili Ramazan na gradjevinskim radilistima gdje se radi 12 sati tezak i naporan posao?
  Ja cu Vama uputiti selam, gospodine Farise.

  🙂 🙂

 5. Sad mi je jasno zasto si ovo pisao.Ataturk je bio nevernik.Ti si mozda ateista,mozda nisi,ali to je tvoje pravo i to je normalno.Politika ne bi trebalo da bude necastan posao,ali svi znamo gde je danas politika.Nemam nameru da te nesto uvredim,ali moje je misljenje da ti nisi ni Bosnjak ni musliman.Ili si jedan od onih sto nas predstavljaju ”gore”.Pozdrav za tebe brate.

 6. Postovani gospodine Esmire,

  Pitajte uvazenog muftiju Zukorlica da li spreman da prihvati ODGOVORNOST za sve poteze koje povlaci ( a indukovane solidnim finansijskim potkrepljenjem), za period “uspravljanja” Sandzaka, kako on kaze. Pitajte ga jos sta je u tome vrijedno kad metodologija, koju praktikuje, ne bude imale efekta za godinu dana, pa on izmisli drugi metod?
  Kao sto su radili vodje u istoriji Sandzaka prije…
  Islamska vjerska zajednica u Srbiji i njen prvi udarni esalon ne moze rijesiti nacionalno pitanje Bosnjaka. Oni djeluju iz pozicije vjerske autohtonosti, a ne LEGITIMITETA na izborima. Te “burazerske” koalicije sa gospodinom Mirsadom Djerlekom i LDP-om necu ni da komentarisem…
  Sustina demokratije je da se svaki potez i svaka namjera stavi pod kritiku javnosti. Onog trenutka kad sve prodje bez javne rasprave, to se zove MANIPULACIJA, postovani gospodine Esmire.
  Vijekovima Bosnjacki narod je bio prevaren od svojih vodja i svojih oligarhija, za korist primarnih interesa.
  I jos nesto, gospodine Esmire, mada ovo ne bih trebao reci…: moji PRECI su TURCI iz Anadolije i dosli ovde prije 400 god. Mozda mislite da lazem i da stvaram publicitet, ali to je Vase pravo. Moje prezime je TURSKO i svuda u svijetu me greskom upisuju kao Turcina.
  A primjetili ste da kritikujem TURSKU Vladu iz petnih zila…
  Isto kao sto je to radio i Kemal Ataturk (procitajte malo knjige o tome sta je mislio o Visokoj Porti i Sultanu).
  Kad bi uvazeni muftija Muamer Zukorlic skinuo ahmediju, obukao odijelo i kravatu, osnovao politicku stranku, i usao u parlament , ja bih odmah i ISTE sekunde POVUKAO svaku negativnu kritiku upucenu muftiji Zukorlicu. Jednostavno, licna, politicka i svaka druga mimikrija je samar u lice bosnjackom narodu.
  Problem postoji. I nije nerjesiv. Ali kad ga bude shvatio i onaj Bosnjak u Zapadnom Mojstiru (kad ste bili tamo, g. Esmire??), ja sam za to da ga rijesava vecinom podrzana glasacka struktura bosnjackog naroda.
  “Dokonluk” i “ Takodjer” iz Vase replike meni takodje necu da komentarisem…Besmisleno je bez fakata. To sto ste nesto citali je dobro, ali nedovoljno.

  Uvazeni g. Bosnjak,

  Savrseno shvatam Vasu poruku, ali nikako ne sumnjajte da ja ne razumijem ovozemaljske procese oko nas. Hvala Vam na dobronamjernosti, svakako. Moj princip je da laz ne smije ostati pokrivena emocijama i dobrotom Bosnjaka, koji uvijek bili spremni oprastati, a kasnije se to okretalo u njihovu nesrecu. Apelujem na Vas da dobro razmislite o svemu prije sto nekome bezrezervno date podrsku.

  Postovani gospodine Farise,

  Nista nisam rekao sa losom namjerom , vec fakticki uvazavam realitet. G. Farise, politika nije necastan posao –da se razumijemo. Politika je visoko rangiran moralni posao, ako cemo izvorno o tome. Stvar je u tome sto OLIGARHIJA (manjina bez stvarne podrske) upravlja svim segmentima politicke aktivnosti Bosnjaka, zloupotrebljavajuci neznanje, neobrazovanost i politicku nepismenost u Sandzaku, a ostvarujuci svoje materijalne ciljeve.

 7. Farise, brate… ne sme se mesati jedan poglavar IZ ni ljudi koji su uz njega. Da smeju, ali ne u Srbiji. Srbija ima ustav za koji su glasali nasi, do sada birani ljudi a i svi vi zajedno sa njima.
  Taj ustav kaze da oni ne mogu da se bave politikom. U zemljama gde je na snazi Serijat, oni smeju, ali ovde, ne mogu.

 8. Zar ja moram da govorim bosanski ako sam Bosnjak? Yar su Bosnjaci samo oni koji govore bosanski? Ne, necu i ne zelim, a Bosnjak sam!
  Drugo, cestitam na osnivanju BKZ, zanimljiv izbor ljudi moram priznati.
  Ono sto zameram, jeste, da se na skupu po najmanje govorilo o kulturi, nekako je bio vise politicki skup u kom se predstavlja partija, sa sve koalicionim partnerima.
  Ne kazem ja da je i to lose, mozda nam je potrebna jos jedna partija, pa cemo onda da imamo malo vise izbora kad budemo glasali. Sad, umesto da od dva zla biramo manje, imacemo tri zla, pa cemo onda da biramo ono najmanje. Mozda bude i bolje.
  Trece, video sam negde da se iznenadjuju sto nisu videli Djerleka…nisam ga ni ja video, ali tu je on…
  Neka je nama srecno i da nas Allah samo sacuva od svih njih.

 9. Angus Young,vidi se da nisi neobrazovan,ali nije sve u kulturnom izrazavanju.Novi Pazar je prilicno mali grad da bi mogao da okuplja akademike visokog ranga.Rekao si da je ovo politicki govor.Mozda si to rekao iz zle namere(da bi i oni koji zele nesto da kazu cutali),a ako nisi onda bi trebalo da znas da je politika nesto sto upravlja zivotima svih nas.Ko onda ima pravo da kaze nekom da se ne sme mesati u politiku?Selam.

 10. Gospodine Angus Yoing,na zijaret se dolazi pozvan,vidoh da ti svrati pa nekasi. bujrum za sve ima mjesta,a ako si pogrijesio hairli ti dzada i ta tvoja mjesta koja nam spomenu.Nepomenuh ti samo da je i danas jedna od najljepsih gradzevina u Evropi bas ta Dzamija u Kordobi eto i nju napravise muslimani.Usput ces proci i preko cuprija koju podigose mulimani.Upoznaj Bosnjacki narod pa onda nam opet svrati, a trebo si nam samo reci koji je danas dan te ga proglasise danom skole i tu se nadjose svi najveci ljudi sto Srbija ima.Neka su i treba jer oni vole svoj narad i neodricu se njega.A samo zapamti da sve ima granica na ovom dunjaluku za svjesna covjeka.

 11. Postovani Esmire,

  Samo cu da kazem ovo: nemojte me tjerati slucajno da Vam ispravljam ubuduce i gramaticke greske iz bosanskog jezika a takodje i na ovim oficijelnim sajtovima. Ni slucajno nemojte pomisliti da mi je maternje narjecje “ekavica”, kako to sa ubjedjenjem napisaste.
  🙂
  Ne treba da sad ja stavljam u dobos kugle, ili ceduljice u sesir sa imenima. Raspitajte se malo kako bi po protololu trebalo osnovati Kulturnu zajednicu jednog naroda i kako se to radi. Sigurno ne ovako, nedemokratski i jedna garnitura sa bezbroj funkcija preuzima jos jednu funkciju.

  Selam.

 12. Ovo je dokaz da u Sandžaku ima i te kako puno intelektualaca i mislenih ljudi koji mogu učiniti puno na očuvanju identiteta Bošnjaka. Iskrene čestitke i puno sreće u budućem radu, a na dobrobit cijelog Sandžaka i Bošnjačke zajednice.

 13. Dobro gospodine…

  Vidim da govorite srpskim jezikom, a ko bajagi ste neki jedini pametni Bošnjak.

  Hoću da mi navedete najmanje 10 ljudi koje bi postavili i bili njima zadovoljni. Izvolite…

 14. BKZ je potrebna Sandzaku.
  Ali ne sa ovom klerikalno-politickom garniturom koja promovise svoje politicke interese.
  Znate li da kultura i umetnost nema granica? Za autentican kulturni identitet je potrebna sloboda a ne ovo “vadjenje” kulture iz kofera Islamske zajednice, i ostalih zainteresovanih za sticanje glasova, odnosno preuzimanja nezadovoljnih glasaca stranaka (za sad dve) Rasima Ljajica.
  Sledece, (da ne govorim napamet) hajde BKZ neka odmah na sajtu postavi BIOGRAFIJE tih clanova “upravljaca” BKZ i da vidimo konkretne strategije i projekte iz oblasti kulturnog unapredjenja Sandzaka.
  A pogledajte govor g. Dudica:

  ” „ Bošnjačka kulturna zajednica nastala je kao reakcija na trenutnu situaciju u bošnjačkom društvu koju karakteriše činjenica da Bošnjaci na Sandžaku i Srbiji, ako se izuzme Islamska zajednica, nemaju ni jednu drugu instituciju koja bi štitila istinske interese bošnjačkog naroda. Osnovna ideja oko koje su se okupili osnivači BKZ jeste briga za pravo i jednake šanse za svakog Bošnjaka. Želimo da mladi Bošnjaci kao i oni malo stariji dobiju stvarnu šansu da iskažu svoje znanje i umijeće. Najvažniji zadatak i cilj BKZ jeste očuvanje i afirmacija svih nacionalnih, kulturnih i vjerskih vrijednosti bošnjačkog naroda, kao i razvijanje i jačanje svijesti o ukupnosti bošnjačke kulture u svjetskoj zajednici kultura kako bi se time osigurao ravnopravan položaj u svjetskoj kulturnoj baštini. Bošnjaci krenimo zajedno.“

  Ovo je POLITICKI govor. Ovo je govor politicara, a ne svestranog akademika i kulturologa velikih vidika. Ne bih zamerio cak i da je odrzao verski govor, ali ovo je cista demagogija i politikanstvo.
  Hvala, ipak cu da radije udjem u neki sarajevski kulturni klub, beogradski kulturni klub, zagrebacki, americki, turski…
  Ovo je sve samo ne Bosnjacko kulturna zajednica.

 15. Cestitam umnim Bosnjacima na odluci da uspostave Bosnjacku kulturnu zajednicu i pozivam ih da naprave sledeci korak i u saradnji sa umnim ljudima promijene i taj Bosnjacki nacionalni savjet da se ne stidimo nekih nasih ljudi i plasimo se sta ce da progovore kada mikrofon u ruke uzmu a od svake njihove aktivnosti dobijemo po ledjima

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.