Promocijom filma završena DANI SJEĆANJA NA ŠEHIDE HADŽETA: “Tamo gdje je nebo visoko, a zemlja tvrda, tamo je rat”

3
38

Novi Pazar – Manifestacija dani sjećanja na šehide Hadžeta, završena je promocijom filma ratnog snimatelja Sulejmana Mulaomerovića „Koliko visoko je nebo“.

Film govori o ljudskoj hrabrosti, borbi za život, film je priča o istini. Priča o istini koju je snimio ratni snimatelj i ostavio je nama da svjedoči o stradanjima Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, i njihovoj borbi u nehumanim uslovima.

Dr. Admir Muratović je naglasio da je manifestacija koja je trajala četiri dana imala svoja dva dijela. Prvi dio je govorio o svjesnosti Bošnjaka o svojoj prošlosti, borbi za bolju budućnost. Manifestacija svjedoči o jednom bošnjačkom čovjeku koji sada svjesno nosi svoj teret i tako poručuje da se nikada nikome više ne dogodi Hadžet. Drugi dio manifestacije propratili su nedobronamjerni komentari koji se javljaju kada Bošnjaci pričaju o sebi i svojoj sudbini.

„Ovaj film je doživio mnoge svjetske premijere, na naše veliko zadovoljstvo, imamo premijeru i ovdje. Ovo je priča o čovjeku, hrabrosti, čežnji za slobodom, borbi protiv okova. Priča o čovjeku koji je 1993. izašao iz opkoljenog Sarajeva i ušao u opkoljeno Goražde i budućnosti zabilježio šta se desilo.“ – istakao je Muratović.

Autor filma sa suzama u očima je kazao da mnoge stvari koje je vidio u ratu, potresne stvari, mnogi snimci se nalaze u Hagu i govore o stradanju civila. O njegovoj požrtvovanosti govori i činjenica da je i sam bio teško ranjen i umalo postao jedna od žrtava rata.

„Najteže mi je bilo snimati djecu koja su ranjena i kojoj nisam nikako mogao pomoći. Iako je film imao mnoge svjetske premijere, posebno mi je drago što se večeras nalazim u srcu Sandžaka. Iako 39 godina radim u medijima nikad do sada nisam čuo o Hadžetu i tolikom stradanju Bošnjaka, i to je stvarno žalosno.“ – rekao je autor filma Sulejman Mulaomerović.

Nakon odgledanog potresnog dokumentarca o ratu u Bosni, skupu se obratio i predsjednik Mešihata, dr. Mevlud-ef. Dudić, koji je kazao da razlozi zbog kojih smo imali ovu manifestaciju jesu da bi smo govorili o genocidu.

„O genocidu govore oni koji žele da se suprotstave onima koji negiraju genocide koji su se desili. Mi nećemo prestati govoriti o onome što se dešavalo našem narodu. Pripadamo ljudskom soju koji nikada nikog mrzio nije i uvijek drugom činio dobro. To nas sve obavezuje da ne zaboravimo ono što se dešavalo u prošlosti. Zaboravom nam se mogu genocidi ponoviti.“ – kazao je dr. Dudić.

On je kazao da je radostan što je Islamska zajednica zajedno sa BKZ-om imali ova četiri dana lijepe manifestacije, promocije knjiga, kur'ansku dovu Jasin i dovu na Hadžetu, prisjećajući se stradanja uglednih Bošnjaka.

„Stvari koji se zabilježe ne rizikuju da u budućnosti budu negirane , kao što je to slučaj sada u vezi nekih genocida u prošlosti. Večeras zahvaljući dokumentarcu mi vidimo da je to istina i da se desilo.“ – rekao je predsjednik Mešihata.

Predsjednik Mešihata se u svom obraćanju osvrnuo na prozivke medija i političara, i tom prilikom im poručio:

„Naša crvena boja fesa je toga dana simbolizirala šehidsku krv. Preko dvije hiljade šehida je ubijeno i taj fes nikada nikom nije bio prijetnja i opasnost. Ako im je opasnost onda je njihov Vuk Karadžić njima najveća opasnost, jer je i on taj fes crveni nosio. Ona zelena boja simbolizira naše kostime, dženetsku boju, boju islama. Ako ne znaju šta je manifest, performans, onda neka zagledaju i neka znaju da mi više nismo pokopno društvo, već da mi znamo cijeniti našu vjeru, kulturu, tradiciju i običajno pravo, iako su htjeli da nas zadrže daleko od toga.

Mi smo 4. septembra izašli i poručili svijetu da se mi borimo na kulturan način protiv zaborava. To je najbolji način borbe, iako nismo znali da će nas tako izreklamirati. Da svi portali i novine su tako govorile afirmativno misleći da nas oljagaju. Sve to čine u našu korist Mi nikada na mržnju koja je upućena nama nećemo uzvratiti takvom mjerom.“ – rekao je predsjednik Mešihata , dr. Mevlud-ef. Dudić.

Dr. Admir Muratović je poručio da za Aćif-efendiju kažemo da je bio heroj, a Draža Mihajlović i Milan Nedić su zvanično sarađivali sa Hitlerom. To su fakti i činjenice. O Aćif-efendiji to ne mogu govoriti ma koliko se to trudili. 1941. godine  Bošnjaci su usvojili rezoluciju o osudi nacističkih zločina, a niti jedan narod na Balkanu nije usvojio takve rezolucije.

„Ukoliko pak tužilaštvo, DB, policija žele da se raspita ko je autor kreator odjela i fesova, poručujem im odavde s ponosom: Islamska zajednica je odgovorna bila za učenje jasina i dove, kao što je njihova tradicija, BKZ baštini kultrne i nacionalne vrijednosti Bošnjaka, Admir Muratović je predsjednik BKZ-a i bio predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije, te sva nejasna pitanja koja pokušavaju da postave, neka ih postave meni, jer ja sam krojio, ja sam šio ta odjela i na to sam jako ponosan.“ – istakao je Muratović.

Manifestaciju, završno sa ovim dokumentarnim filmom zatvorio je predsjednik dr. Dudić, sa željom da se i narednih godina viđamo na ovako dostojanstven način i ne dozvolimo da se ti genocidi negiraju.

I kao što autor filma na kraju reče: „Nisam važan ja, važni su oni koji su mi priču ispričali, čak i onda kada nisu bili svjesni. Treba više hrabrosti da se priča ispriča nego da se sasluša. Ali ja volim svoj narod i svoju zemlju, i ponovo bih sve ovo prošao.“

SANA – Amela Salković


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. samo jedinstveno braco,zanemarite medjusobne razmirice i menhedze jer sejtan je zajednicki neprijatelj a ima dovoljno pobornika,cak i harbu je dozvoljeno i sa teskim murtedom borit se protiv sejtana,a savjetujes ga,kako je to lijepo,nema rupa u odbrani igra tece od noge do noge

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.