Promocija prvog nacionalnog kalendara Bošnjaka Sandžaka

0
16

Novi Pazar – U organizaciji Bošnjačke kulturne u Velikoj sali Mešihata organizovana je promocija Nacionalnog kalendara Bošnjaka.

Pored velikog broja Bošnjaka, koji su došli da prisustvuju promociji, na ovoj svečanosti bili su prisutni i glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić, muftija beogradsko novosadski Rešad-ef. Plojović, dekan FIS-a hafiz doktor Almir-ef. Pramenković, direktor Gazi Isa-beg Medrese magistar Mustafa-ef. Fetić, direktor škole Kur’ana Časnog hafiz Irfan-ef. Malić, direktor Centra za humanitarni rad Mirsad-ef. Bećirović, predsjednik BDZ-a Emir Elfić, predsjednik Izvršnog odbora BNV Samir Tandir te donatori BKZ.

Sekretar BKZ-a Salahudin Fetić na početku skupa pozdravio je prisutne i pozvao ih da odgledaju prezentaciju Nacionalnog kalendara Bošnjaka Sandžaka na video bimu.

Kalendar je koncipiran tako da za svaki mjesec ima po jedan list, na kojem je u vrhu prikazana fotografija neke bošnjačke znamenitosti koja obilježava taj mjesec. U donjoj polovini kalendara sa lijeve strane nalaze se dani po kalendaru i po takvimu, sa namaskim vremenima, a na desnoj strani kalendara popisani su značajni datumi i godišnjice iz historije Bošnjaka koji su se u tom mjesecu dogodili. Bošnjačka kulturna zajednica kao garant i čuvar nacionalnoga identiteta Bošnjaka, upustila se u projekt izrade Nacionalnoga kalendara kako bi nadomjestila prazninu nedostatka zvaničnih udžebinka nacionalne historije i izučavanja grupe nacionalnih predmeta u školama. Nacionalni kalendar ima zadatak da objasni najznačajnije datume iz historije Bošnjaka, da podsjeti i na lijepe i na tužne dijelove bošnjačke prošlosti, da ulije snagu, i da upozori na posljedice zaboravnosti i nehajnosti.

Nakon prezentacije prisutnima se obratio predsjednik IO BNV-a Samir Tandir koji je izrazio svoje zadovoljstvo i zahvalnost da se napokon pojavio jedan ovakav kalendar sa kojega Bošnjaci u Sandžaku mogu čitati značajne datume iz svoje prošlosti. Gospodin Tandir je još iznio činjenice koje su ga dojmile prilikom prezentacije da nema mjeseca u godini u kojem se nije desio neki genocid ili stradanje Bošnjaka u prošlosti. Također je istakao da i pored stradanja Bošnjaka, nema mjeseca u godini u kojem nije bilo osnivanja novih institucija i organizacija koje su pokretač i garant da su Bošnjaci riješeni da opstanu na ovim prostorima.

Nakon predsjednika IO BNV-a prisutnima se obratio i glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić. Muftija je istakao da je ponosan na sinove i kćeri Sandžaka koji na torturu i stradanje odgovaraju prosvjetiteljskom akcijom i jednim ovakvim projektom koji je na jednom mjestu sakupio sve značajne datume u Bošnjaka. Muftija je izrazio svoj optimizam, zadovoljstvo i samopouzdanje jer je BKZ pokrenula bošnjačku kulturnu revoluciju. Muftija se osvrnuo i na aktuelnu najavu navodnih izbora za BNV i između ostalog je rekao:

Glavni muftija je govorio da je najvažnije imati ljude jer ako narod ima kvalitetne, pametne, obrazovane i hrabre ljude onda taj narod sve može postići. Najveći kvalitet Bošnjaka jesu sinovi i kćeri Sandžaka i Glavni muftija je izrazio ponos i zahvalnost Bošnjacima. Zatim je Glavni muftija govorio o autonomiji.

Na kraju je Glavni muftija ponovio da je ponosan na Bošnjake i da je optimista po pitanju opstanka i napretka Bošnjaka, a da će se strukture koje su proistekle iz Bošnjačke kulturne zajednice u budućnosti baviti višim kvalitetima, duhovnim, moralnim, obrazovnim, kulturnim i svim drugim vrijednim segmentima života. Muftija je još jednom naglasio da su ova podsjećanja na genocide i stardanja, historijske lekcije poslije kojih ni jedan Bošnjak ne smije nikoga mrziti, ali ne smije nikada zaboraviti i preporučio je da svaka kuća u Sandžaku nabavi Nacionalni kalendar Bošnjaka.

Organizatori ove promocije su se pobrinuli da na izlazu iz Velike sale Mešihata svako ko je prisustvovao promociji dobije po jedan primjerak Nacionalnog kalendara Bošnjaka.

Izvor: SandzakPRESS.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.