Promocija knjige Sabahudina Gojaka

0
15

Prijepolje – U maloj sali Doma kulture u Prijepolju, održana je promocija druge knjige Sabahudina Gojaka Ibrahim-pašina Šarampovska džamija u izdanju Islamskog kulturnog centra Prijepolja.

Skupu se na početu obratio prof dr. hafiz Almir ef Pramenković, dekan Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru. U svom nadahnutom i konciznom obraćanju istakao je neophodnost čuvanja baštine i institucionalne zaštite kulturnog blaga jednog naroda kao bitnog preduslova za njegov duhovni pa i biološki opstanak. Kao saradnik na djelu (prijevod rezimea na arapski i engleski jezik) pohvalio je autora i njegov rad.

Govoreći o Ibrahim pašinoj džamiji autor je izmeđuostalog naveo:

Ibrahim-pašina džamija je jedna od najstarijih građevina na području grada Prijepolja. Sagradio ju je krajem XVI vijeka  bošnjački velikaš  iz ovih krajeva Ibrahim-paša, sin Skender-bega. Pored džamije podigao je tekiju, dva mekteba, dva hana, hamam i deset dućana oko kojih se ubrzo formirala mahala. Sve ovo je uvakufio i tako osnovao naselje koje je dobilo ime Ibrahim-pašina mahala ili Gornji Vakuf. Od ovih vakufa do danas je ostala samo džamija.

Džamija je bila rušena i obnavljana tokom velikih austrijsko-turskih ratova. Prilikom jedne obimne obnove iz sredine XVIII vijeka prepravljena je u dvoprostornu građevinu, jer je zatvoren ulazni trijem, dograđen sprat nad predprostorom i promjenjen krov, čime je dobila svoj današnji izgled. U drugoj polovini XIX vijeka temeljitu obnovu džamije kao i izgradnju medrese i hana finasirala je Šarampovka Baki-hanuma.

U džamijskom haremu se nalazi  staro mezarje sa oko stotinjak  mezarova obilježenih tradicionalnim nišanima, uobičajenog izgleda za osmanski period. U tom haremu se nalaze i mezari osnivača džamije i njegove sestre.Zapis na nišanu Kajdafe kćeri Skender begove iz 1048. hidžretske godine predstavlja najstariji do danas sačuvan pisani izvor vezan za historijat Ibrahim-pašine džamije i uopšte islamske kulture u Prijepolju, što ga čini blagom prve vrste za bošnjačku kulturu Prijepolja.

U blizini džamije se nalazila i Baki-hanumina medresa srušena 1951. godine. U neposrednoj blizini džamije je i istorijski most čija se gradnja vezuje za osmanskog sultana Mehmeda II Fatiha. Most je danas savremenog izgleda. Činjenica da je ova džamija nukleus razvoja  jednog urbanog naselja čini je neprocjenjivim kulturnim i duhovnim blagom Prijepolja.

Skup je modelirao Alen Duraković.

Izvor: SandzakNews.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.