Proizvodni i finansijski rezultati Rudnika uglja ocijenjeni kao odlični

0
26

Pljevlja – U Rudniku uglja zadovoljni su rezultatima u 2011. godini, i u otkrivci, i u proizvodnji uglja.

– Postignuti su u teškim finansijskim, povremeno i teškim vremenskim uslovima, a taj trend nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine – istakao je Golub Đondović, upravnik kopova Rudnika uglja na juče održanoj konferenciji za medije.

On je naveo kako je planirana proizvodnja uglja za prvi kvartal ove godine bila 478.000 tona, a ostvareno je 547.000 tona, ili 115 odsto. Prema njegovim riječima plan proizvodnje za široku potrošnju bio je 11.000 tona, a ostvareno je 17.312, dok je planirana proizvodnja za potrebe Termoelektrane  za prvi kvartal bila 467.000 tona, a ostvareno je 530.000, ili 114 procenata.

Đondović je napomenuo da je i proizvodnja otkrivke u prvom kvartalu ove godine bila veoma dobra, blizu planirane.

– Proizvodni rezultati na otkrivci nisu izostali. Planirano je 1.290.000 kubnih metara čvrste mase, a proizvedeno je 1.250.000, što je 97 odsto plana – rekao je Đondović.

Novinari su upoznati i sa finansijskim iskazima za 2011. godinu, prema kojima je Rudnik uglja ostvario ukupan prihod od 54.988.250 eura, dok je ukupan rashod bio 53.485.737 eura. Dobit prije oporezivanja iznosi 1.502.513 eura, odloženi poreski rashod 177.137 eura i profit 1.325.376 eura. Finansijski rezultati ocijenjeni su solidnim.

O investicijama i pripremnim radovima u vrijeme dok traje remont Termoelektrane govorio je tehnički direktor Rudnika dr Ratomir Stanić. Prema njegovim riječima, da bi se ostvarili proizvodni rezultati potrebna je logistika koja je vezana za geološke, rudarske i radove na rekultivaciji.

– Geološki radovi koji su planirani u ovoj godini dosta su obimni i izvodiće se na postojećim ležištima  za koja Rudnik uglja ima koncesije. Kad su u pitanju rudarski radovi, prvenstveno je cilj da se ostvari proizvodnja, da se stvore uslovi za eksploataciju eksproprijacijom i izgradnjom infrastrukture – kazao je Stanić.

On je istakao kao posebno značajno ono što je ove godine planirano da se uradi na zaštiti životne sredine, gdje je predviđeno da se 1,02 eura od cijene tone uglja izdvoji za te namjene.

Situaciju u kompaniji u odnosu na raniju, izvršni direktor Vuk Roćen ocijenio je kao dobru.

– Rudnik uglja je u dobroj situaciji i dobroj proizvodnoj kondiciji. Ne bi trebalo da bude ni zime, ni krize. Doduše, ova godina će biti nešto teža u odnosu na prethodnu zbog dužeg trajanja remonta i imaćemo manji prihod. Do sada smo smanjili broj zaposlenih, povećali proizvodnju i obnovili mehanizaciju, što je ključ uspjeha koji može da obezbijedi stabilnu i kontinuiranu proizvodnju –  rekao je Roćen.

Za drugi kvartal ove godine u Rudniku uglja planiran je remont drobilišnih postrojenja na Maljevcu i Potrlici, remont separacije i mehanizacije.

Izvor: Pobjeda.me

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.