Proglas Unije islamskih učenjaka povdom krize u Iraku

0
27

Irak – Neka je sva slava I hvala Gospodaru svih svjetova, neka je mir I blagoslov na Muhammeda , njegovog Poslanika s.a.v.s, te na njegovu porodicu, časne ashabe I sljedbenike.

Unija Islamskih učenjaka, zajedno sa Muslimanskim zemljama I Svijetom, su šokirani napadom od strane Iračke vojske, sigurnosnih snaga te zemlje na mirne proteste u Ramadi I Faludži, u Al Anbaru je ubijeno nekoliko demonstranata, dok je broj povrijeđenih veliki. Napad na ove demonstrante je posebno zastrašujući, kada se uzme u obzir da je Iračka vlada pristala da prekine krizu, koja podiže mnogo pitanja o objektivnosti koja stoji iza ovog napada, te odnosu prema narodu koji vode rat između sebe.

Napad samo dolazi kao potvrda stavova koje je Unija izrazila, a to je da Iraku treba veliki trud istinskih građana, koji će se istinski truditi za dobro svog naroda I svoje zemlje, te da će njihovi pogledi sezati iznad političkih interesa.Također, Irak treba mnogo mudrosti s drugih strana, posebno vlade, dok se bore sa ne- uobičajenim uslovima kako bi spriječili da Irački narod ponovo I više pati, a sve u svrhu postizanja mira, sigurnosti I suživota među građanima.

U Uniji, izražavamo duboko žaljenje zbog trenutačne situacije u Iraku, a posebno u oblasti Anbar te proglašavamo sljedeće:

Prvo: Unija osuđuje napad na mirne demonstrante- bez ikakvih opravdanja- ubijeno je mnogo nedužnih Iračana, čiji je jedini grijeb bio što su željeli svoj ponos I osjećaj sigurnosti a koji nemaju već godinama.Nepotrebno je reći da je ubistvo jedne duše, ravno ubistvu svih ljudi.
Allah dž.š u Kur’anu kaže: Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga ko nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva, – kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili.

Drugo: Unija smatra Iračku vladu, apsolutno odgovornom za napad I posljedice napada, te nepotrebno krvoproliče nedužnih ljudi, te poziva na istragu incidenta te moli nadležne organe pravde na pravedno suđenje.

Treće: Unija upozorava Iračku vladu na nastavljanje ovih napada, na mirne protestante, te ignorisanje njihove legalne zahtjeve, te poziva na brzi odgovor na zahtjeve, bez odlaganja, jer će svaka druga opcija postati štetna za interese Iraka, kao što će biti I prijetnja sigurnosti I stabilnosti.

Četvrto: Pozivamo sve nadležne I odgovorne Iračane na ostavljanje nasilja ii da se udalje od svih akcija koje bi mogle izazvati varnice, I ponavna ubijanja između naroda. Trebalo bi da, umjesto što izazivaju nasilje I nerede, da održe dijalog, kroz miroljubive metore, te da zabrane ubijanje Iračana s bilo koje strane.

Peto: Šaljemo naše suosjećanje porodicama poginulih I ranjenih, te izražavamo solidarnost s građanima Anbara.
Molimo Uzvišenog Gospodara da zaštiti Irak I njegove stanovnike, da im podari zaštitu I sigurnost, da bude Milostiv, da podari porodicama smiraj I da ranjenima podari brzi oporavak – jer je On Taj, Koji sluša I uslišava, prima nase dove I molitve.

I od Allaha dž.š stiže svaka pomoć!

Za  www.islam-iman.com – Prevela: Emina Suljević
Izvor: iumsonline.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.