Profesor IUNP-a među književnim kritičarima koji biraju knjigu godine

0
23

Novi Pazar – U izdanju dnevnog lista Večernje novosti, po 24-ti put se dodjeljuje prestižna nagrada za knjigu godine „Meša Selimović“. Kome će pripasti ovogodišnja nagrada, odlučiće 48 članova najvećeg i najreprezentativnijeg žirija ne samo kod nas već i u regionu.

Jedan od dugogodišnjih saradnika Večernjih novosti i član žirija je prof. dr. Šefket KRCIĆ, kritičar, redovni profesor filozofije, estetike i etike na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

U svom Obrazloženju prijedloga pet knjiga za književnu nagradu “Meša Selimović”, upućenom uredniku kulturne rubrike, profesor Krcić predlaže sljedeće naslove:

  1. Ferid Muhić: “DUHANKESA – KAP KIŠE” (eseji), Almanah – Monitor, Podgorica, 2011. g. (str. 320)
  2. Svetislav Basara: “MEIN KAMPF”, Laguna, Beograd, 2011.
  3. Zoran Bognar: “VUKOVARSKE ELEGIJE” (pjesme), Balkanski književni glasnik, Beograd, 2011. g. (str. 190)
  4. Nenad Grujičić: “VIJADUKT” (pjesme), Prometej, Novi Sad, 2011. (str. 64)
  5. Enes Halilović: “PJESME IZ BOLESTI I ZDRAVLJA” (pjesme), Konras, Beograd, 2011. g. (str. 144)
prof. dr. Šefket Krcić

Nadalje, u obrazloženju svojih prijedloga, profesor Krcić između ostalog navodi: “Kritičko prosuđivanje – i izbor djela iz bogate riznice prošlogodišnjih izdanja, za jednog kritičara je veoma težak zadatak. Jasno, kritički sud o nekom djelu, da bi smo mogli reći, da je u njemu ostvaren novitet i estetska vrijednost, treba da posjeduje u svojoj strukturi esencijalnu bit, kako bi moglo samostalno da nastavi svoj život, tj. da bude ono, što treba da bude, djelo koje će obilježiti pisca i njegovo vrijeme. Takav osjećaj za slobodno mišljnje esejističkog žanra, ima djelo  (1) “Duhankesa – kap kiše”, esejistika, pjesnika i filozofa Ferida Muhića (1943), koje izlazi iz fantazmogorije autorove duhan kese, kroz koju promatra svijet na originalan način. Bez sumnje, riječ je o najlucidnijem napisanom djelu, na slovjanskom jeziku (kojim se služimo). (2) “”Mein kampf” roman angažiranog savremenog pisca Svetislava Basare, zaslužuje posebnu pažnju čiji lirizam, originalni jezik, metafora i romanesna struktura, prikazuju jedno fenomenološko razobličenje modernog društva. Bez obzira što je posuđen ovaj naslov iz negativnog konteksta jednog teškog vremena, smatramo da će ova kao i brojne druge knjige pomoći da se promijeni svijet u kojem živimo;  (3) “Vukovarske elegije” Zorana Bognara (1965), permanentnog pjesnika i stvaraoca, mlađe generacije, koji pleni pažnju svojom originalnošću i poetskim stilom. Vukovarske elegije najbolji način predstavljaju stvaročevu tragičnu recepciju zavičaja. (4) “Vijadukt”, Nenad Grujičić (1954) afirmirani i glasoviti pjesnik. Gručićev “Vijadukt” donosi tri veoma misaone poeme koje podstiču na fenomenološko promišljanje raznih tokova ljudskog rada,  sportskog i društvenog života. I najzad (5) “Pjesme iz bolesti i zdravlja” mladog i veoma afirmiranog sandžačkog poete Enesa Halilovića (1977), čiji je tiraž namjenjen darivanju prijateljeva pjesnikovim i dobronamjernim čitateljima i “zlonamjetnim” kritičarima. Halilović se i ovom knjigom uspio vinuti u same vrhove, ne samo jugoslovenske, već i europske tokove suvremene poezije sažetog, slobodnog i refliksivnog stiha. Poznato nam, je da je Halilović još kao mlađi gimnazijalac u Novom Pazaru, objavio zirku pjesama “Srednje slovo”, kojom je pokušao izbaviti svog oca iz zatvora u monitranom sudsko-političkom procesu, početkom 90-tih godina, prošlog stoljeća.“

Prema propozicijama nagrade, svaki član žirija predlaže pet knjiga domaćih savremenih autora objavljenih u 2011. U obzir dolaze svi žanrovi (romani, zbirke pripovedaka, pesničke knjige, eseji i putopisi, književne studije…) s tim što isti pisac nagradu može da dobije samo jedanput. Sabrana i izabrana dela ne mogu da konkurišu osim novih knjiga u okviru tih dela, a u obzir ne dolaze ni antologije. Do pobednika se stiže – zbrajanjem glasova, članova žirija.

Izvor: Uninp.Edu.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.