26. Januar 2018

Ilustracija

Šef odsjeka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku Gordana Bjelobrk kaže da Srbija svake godine izgubi od 30.000 do 38.000 stanovnika i da negativne tendencije bilježimo već četvrt vijeka. Napominje da je u 2016. godini više rođenih nego umrlih bilo u samo pet opština – Novom Sadu, Tutinu, Preševu, Sjenici i Novom Pazaru.

Kako je objavio RTS, procjene Ujedinjenih nacija pokazuju da će Srbija do sredine ovog vijeka izgubiti 15 odsto stanovništva, što znači da će imati čak 1,34 miliona manje stanovnika, pokazuju procjene Ujedinjenih nacija. Prema zvaničnim podacima UN, Srbija je na osmom mjestu u svijetu po negativnom natalitetu, a u većem problemu od nas su samo Bugari, Rumuni, Hrvati i četiri bivše sovjetske republike.

Gordana Bjelobrk je rekla da Srbija bilježi više umrlih nego rođenih već 25 godina.

– Svake godine izgubimo od 30.000 do 38.000 stanovnika, a negativne tendencije bilježimo već četvrt vijeka. Prema procjenama, Srbija će 2041. godine imati oko 6,5 miliona stanovnika – kaže Bjelobrk.

Dodaje da su različiti uzroci loše demografske slike.

– Migracije su jedan od uzroka, tako da ljudi koji se odsele utiču na natalitet u drugim državama. Mortalitet kod nas je viši za pet promila u odnosu na druge evropske zemlje. Finansijski momenat je također jedan od uzroka – napominje Gordana Bjelobrk.

Kaže i da država mora da proba da poveća natalitet.

– Možete uticati na poslodavce, da se omogući roditeljima da gaje dijete, ali treba motivisati i roditelje da stvaraju i rađaju više djece. U 2016. godini više rođenih nego umrlih bilo je u samo pet opština – Novom Sadu, Tutinu, Preševu, Sjenici i Novom Pazaru – napominje šef odsjeka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku.

Objašnjava da istočna Srbija ima najviše migracija i najveći pad stanovnika.

– Od 20 do 30 godina je period u kojem bi trebalo da probamo da dođemo do pozitivnih tendencija, a sada moramo da probamo da smanjimo negativne tendencije – kaže Bjelobrk.

Gadžin Han izgubi oko 20 odsto stanovnika između popisa

Demografska slika u Gadžinom Hanu nije dobra, godišnje se rodi oko tridesetoro djece, a prošle godine je rođeno svega 27 beba. S druge strane, umrlo je više od 300 ljudi. Između popisa, Gadžin Han izgubi oko 20 odsto stanovnika.

Predsjednik Skupštine opštine Gadžin Han Marija Cvetković kaže za RTS da je u toj opštini starosna struktura mještana preko 55 godina.

– Mladi odlaze, problem je zapošljavanje, a prosječna plata je oko 26.000 dinara. Veliki problem je i kada djeca krenu u srednju školu jer na teritoriji opštine nemamo nijednu srednju školu pa moraju da idu u Niš – objašnjava Cvetkovićeva.

Kaže da je mjesečna karta do Niša za studente i učenike 6.200 a za zaposlene 8.600 dinara i dodaje da Opština Gadžin Han od prošle godine izdvaja 50.000 dinara za svako rođeno dijete.

izvor: Blic

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles