Probni popis stanovništva u USK uspješno završen

0
30

BIH – Kako je navela Azemina Helić, ministrica finansija u Vladi USK, u prvih šest mjeseci 2012. godine Budžet je izvršen sa 85,21 % odnosno u iznosu od 81.277.170 KM, dok su prihodi naplaćeni u iznosu od 79.376.668 KM tj. sa 77,44 % planiranih prihoda.

U Bihaću je danas ( ponedjeljak, 3.decembar) zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Između ostalog, premijer Hamdija Lipovača i ministri u Vladi USK,  na prijedlog Ministarstva finansija, donijeli su Odluku o  usvajanju lzvještaja o izvršenju Budžeta Unsko-sanskog kantona za period 01.01.-30.06. 2012. godine.

Kako je navela Azemina Helić, ministrica finansija u Vladi USK, u prvih šest mjeseci 2012. godine Budžet je izvršen sa 85,21%  odnosno u iznosu od 81.277.170 KM, dok su prihodi naplaćeni u iznosu od 79.376.668 KM tj. sa 77,44 % planiranih prihoda.

U okviru prijedloga mjera za poboljšanje situacije i ukupnog poslovanja budžetskih korisnika navedeno je i  da je potrebno pojačati  intemu kontrolu i inteme kontrolne postupke svih usposlenih u ministarstvima Kantona, kantonalnim upravama, kantonalnim .upravnim organizicijama i javnim ustanovama. Uvođenje centralnog obračuna plaća za sve budžetske korisnike jedna je od mjera koje je Vlada USk već realizirala upravo s ciljem poboljšanja budžetskog poslovanja.

Članovi Vlade USK, na 91. sjednici, utvrdili su i prijedloge odluka o utvrđivanju  visine plaće i toplog obroka za korisnike Budžeta Unsko-sanskog kantona za  novembar 2012. godine te o isplati regresa korisnicima budžeta  za 2012. godinu. Plaća i topli obrok za  novembar ostaju na razini prošlosmjesečnih, dok je naknada za korištenje godišnjeg odmora (regresa) za 2012.godinu  utvrđena u  skladu sa planiranim sredstvima i u iznosu od 50% prosječne plaće u FBiH iz  septembra 2012.godine, koja je iznosila 817,08. Regres će biti isplaćen u prvom kvartalu naredne budžetske godine.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je Izvještaj o radu Kantonalne popisne komisije u Probnom popisu stanovnistva za područje Unsko-sanskog  kantona za period od 15.10.2012.- 29. 10.2012. godine.

Agencija za statistiku u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku organizovala je provođenje probnog  popisa stanovništva, domaćinstava i stanova s ciljem  testiranja organizacije provodenja  popisa, rada. popisivača i drugih učesnika u procesu,  trajanja popisivanja, skica popisnih krugova,  kao i testiranja faze obrade podataka.

Na području USK probni popis je uspješno završen a podaci su  proslijeđeni Agenciji za statistiku Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, radi obrade podataka.

Vlada USK jednoglasno je dala podršku Koordinacionom odboru za ravnopravnost spolova USK uz pohvale za njihov dosadašnji, proaktivan rad, posebno kad je u pitanju rad na suzbijanju nasilja u porodici.

(bosnjacki-pokret)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.