Privrženost državi može biti potrošena

0
15

Južni Sandžak – Lider Bošnjačke strane i ministar bez portfelja Rafet Husović ocijenio je da ukupna zastupljenost Bošnjaka i ostalih manjinskih naroda u institucijama vlasti ne odgovara njihovom učešću u ukupnom stanovništvu.

“U političkoj predstavljenosti manjinskih naroda, to će se pitanje riješiti na, čini se, dosta dobar način, mada se nedopustivo dugo kasni sa izbornim zakonodavstvom. Integracija manjinskih naroda je dugoročan proces i istrajno se mora raditi da se zastupljenost dovede do prihvatljivog nivoa u izvršnoj vlasti, kao i u tužilaštvu i sudstvu”, kazao je Husović “Vijestima”.

On kaže da to pitanje treba rješavati i u drugim segmentima društva kao što su diplomatija, školstvo, instuticije kulture.

“Dugo se na tome nije radilo i sada treba ispravljati nepravde, otvarati pitanja za koja crnogorsko društvo nema mnogo senzibiliteta. Mi smo svjesni da i pojedinačna i kolektivna prava isključivo zavise od toga koliko ćemo se uporno boriti za njih, te da nam to niko neće pokloniti. Crna Gora mora razumjeti da će privrženost državi, koju su manjinski narodi, nedvosmisleno iskazali u referendumskom procesu, biti učvršećena ostvarivanjem njihovih prava, ili potrošena ako se odgovorno i temeljno ne pristupa rješavanju položaja manjina”, naglasio je Husović.

Za BS je, ističe, to pitanje jednako važno kao i odnos države prema drugim problemima, kao što su korupcija, kriminal, ekonomske reforme, jer, smatra Husović, nema daljih integracija, bez rješvanja svih ovih bolnih pitanja.

Predsjednik BS smatra da se odnos države prema bošnjačkom narodu popravio otkad je ta partija postala dio vlasti: ”Smatrali smo da, kroz institucije vlasti, najbolje možemo doprinijeti većem prisustvu pripadnika bošnjačko-muslimanskog naroda na mjestima gdje se donose odluke i, samim tim, da tako možemo upravljati određenim procesima, a ne samo da budemo puki posmatrači”.

Napominjući da je BS odabrala pravi put ulaskom u vlast, Husović ističe da je BS uspjela u tome da bošnjački narod izađe iz inferiornosti u kojoj se nalazio, pogotovo nakon poznatih dešavanja 90-ih godina.

“Naravno, tih problema je mnogo, oni su višedecenijski, nataloženi, neke teško uočavate na prvi pogled. Mi smo tek na početku tog puta. Međutim, ispravnost naše odluke i puta koji smo izabrali, potvrdili su i naši birači na nedavno održanim lokalni izbori, na kojim je BS, nastupajući samostalno u svim gradovima, osim Podgorice, gotovo udvostručila broj odborničkih mandata”, ocjenjuje Husović.
Povodom ocjena iz suparničkih stranaka da je BS ušla u vlast isključivo zbog privilegija svojih funkcionera, Husović odgovara da nijednu partiju ne doživljava suparnikom.
“Mi smo pokazali, da unutar bošnjačko-muslimanskog naroda, pogotovo ako mislimo na one birače koji svoje povjerenje daju nacionalnim partijama, BS nema ni suparnike, niti partije koje su dorasle da učestvuju u izbornim procesima. Najbolji dokaz su i prošlogodišnji parlamentarni i nedavni lokalni izbori, stoga se nečije ocjene o našem djelovanju ne mogu uzeti za mjerodavne i ne mogu biti predmet nikavih ozbiljnijih komentara”, naglašava predsjednik BS.

Izvor: Vijesti.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.