Privatnim fakultetima pare – Pljevlja nek se snalaze

0
19

Pljevlja – Da li će opština i naredne godine moći da finansira fakultet?

Iako se u Zakonu o visokom obrazovanju nigdje ne pominje lokalna samouprava kao finansijer fakulteta, već isključivo država, Pljevlja već četiri godine sama finansiraju realizaciju studijskih programa.

Za investiciona ulaganja, nabavku opreme i preteće troškove na realizaciji projekta Akademskog centra opredijeljeno je blizu 1.516.000 evra, dok obaveze opštine prema AC u periodu od 2008-2011. godine iznose oko 719.000 evra – navodi se u izvještaju stručnog tima koji je formirao predsjednik Opštine.

Prema podacima Sekretarijata za finansije za studijsku 2011/2012 opredijeljeno je oko 315.000 evra. Od čega je 266.000 evra za transfer za visoko obrazovanje, dok je ostatak predviđen za plate, smještaj, troškove putovanja…

Shodno Ugovoru o međusobnim pravima i obavezama, u realizaciji studijskog programa Menadžment i kulinarstvo obaveza opštine je da obezbijedi smještaj nastavnog osoblja i saradnika, što na godišnjem nivou iznosi oko 30.000 evra – kaže se u izvještaju.

Sa druge strane, novom odlukom država će sa 200.000 evra pomoći privatne fakultete, i to većinom smjerove koji postoje na državnom Univerzitetu. Najviše novca biće usmjereno na Univerzitet Donja Gorica (UDG). Dok uzimaju novac, političarimja su puna usta opštine sa ogromnim potencijalima, a kad treba pomoći, nesuvislo i bezočno je zanemaruju. Od novca koji se usmjerava na privatne fakultete, mogli bismo da pokrijemo veči dio troškova za visoko obrazovanje. U drugim gradovima Crne Gore fakulteti i država sklopili su jedan vid partnerstva, koji se ogleda u finansiranju pojedinih troškova od strane države, a jedino naša opština sama finansira studijski program.

Predsjednik opštine Miloje Pupović kaže da su se obraćali Mašinskom fakultetu, ali da nisu mogli da im pomognu.

Iz Ministarstva prosvjete i sporta ranije su nam kazali da slijedi detaljna elaboracija troškova i stvarnih potreba i uslova realizacije studijskog programa mehanička obrada drveta. Do zaključenja broja nismo dobili odgovor da li je elaborat urađen na koji način se finansiraju fakulteti u drugim gradovima. i da li će država pomoći finansiranje fakulteta, kao što je obećao bivši premijer Igor Lukšić prilikom posjete Pljevljima.

Svugdje u svijetu visoko obrazovanje je stvar države, a ne opštine, ali kada su u pitanju Pljevlja, gotovo da ne iznenađuju novi primjeri nemara od strane države. Država se nije osvrnula na molbe opštine za pomoć u finansiranju, ni kada se razmišljalo o zatvaranju Akademskog centra. Kakav je to usud da uvijek ispaštamo? I kako se decenijsko ponižavanje može uopšte nazvati nemarom?

(Pvportal)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.